Méhnyakrák: életet is menthet egy Facebook-csoport

Diagnózis, sokk, majd lázas információgyűjtés a sorrend, amikor egy nővel közlik: méhnyakrákja van. Egyénileg változó, ki miben talál kapaszkodót. Sokat segíthet a család, a barátok, a hit, az orvosokba vetett bizalom. Vagy egy zárt Facebook-csoport.

"A betegségem alatt rá kellett jönnöm, hogy mindamellett, hogy a családom, meg a barátaim mellettem álltak, fogalmuk sem volt, hogy miről van szó. Mindegy, hogy műtét, sugár, vagy kemo, a méhnyakrák kezelése során olyan életminőség-romlás áll be, amivel a legtöbb embernek fogalma sincs, mit lehet kezdeni. Minden kérdésre van több válasz, de nem mindenkinek ugyanaz a jó. És ebben a közösségben meg lehet beszélni, hogy kinek mi segített" - adja tudtunkra Liliom Emese, a Mályvavirág Alapítvány tagja, aki másfél éve vezeti az alapítványhoz kapcsolódó titkos és zárt Facebook-csoportot.
Emese elmondása szerint betegek, volt betegek, orvosok, de természetgyógyászok és gyógytornászok is találkoznak az online közösségben, ami hetente két-három új taggal bővül. - Jelenleg 223-an kérnek és adnak tanácsokat, osztják meg személyes tapasztalataikat nap mint nap - teszi hozzá.

Ha panasz van, akkor rák van

Magyarországon naponta meghal egy nő méhnyakrákban, pedig oltás és rendszeres szűrés mellett egynek sem szabadna. Dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász onkológus főorvossal készített interjúnkat ide kattintva olvashatja.

Hogy működik a titkos Facebook-csoport?

Mivel igencsak kényes témáról van szó, fontos, hogy az érintettek teljes biztonságban érezzék magukat. Éppen ezért erre a csoportra nem lehet rákeresni a közösségi oldalon és nem is látszik, ha valaki a tagja. Felvételt az alapítványon keresztül lehet kérni.

Egymás kezét fogják a csoporttagok

Nemcsak online beszélgetésekkel, személyes találkozással is segítik egymást a tagok.

"A múlt hétvégén bent jártam az István kórházban, két friss műtöttet látogattam meg. Közben jött még egy látogató, gondoltam családtag, és illedelmesen hátrébb húzódtam. De nem! Kiderült, a zárt csoport tagja, soha nem találkoztak még, mégis jött látogatni, a férjével! Leesett az állam, önálló életre kelt ez is, kérés, felhívás nélkül segítik a frisseket azok, akik már túl vannak rajta" - olvashatóak a szívmelengető sorok Emese facebook-bejegyzésében.

A Mályvavirág Facebook-csoportján keresztül megismerhetik a betegek sorstársaikat

A Mályvavirág Facebook-csoportján keresztül megismerhetik a betegek sorstársaikat

"Ezt úgy kell elképzelni, hogy egymás kezét fogva, aki már előrébb tart, húzza a többieket maga után. De úgy érzem, a saját történetem feldolgozásában is sokat segít a közösségi térben való közreműködés. Nekem nincs gyerekem, és már nem is lehet. De fontos, hogy ne magamat gyászoljam, és fájjak bele a világba. Ezért kezdtem el meglátogatni a friss műtötteket. Nagyon rövid, 15-20 perces találkozások ezek, ahol nem a sopánkodásé a szerep, hanem megbeszéljük, mi lesz ma, holnap vagy holnapután. Itt a vége, innentől kezdve építkezünk" - magyarázza Emese.

Életmentő tanács jött a Facebookról

"Egy vidéki várandós kismamánál nemrég rákos elváltozást észleltek és közölték vele, hogy a gyermekkel együtt el kell távolítani a méhét. Ekkor lépett be a zárt csoportba, ahol azt a tanácsot kapta, kérjen egy másodvéleményt. A közösség segített neki egy másik orvos felkeresésében, és újabb vizsgálatokat végeztek rajta. A jelenlegi állás szerint biztosan kihordhatja gyermekét, aki a legrosszabb esetben is 'csak' koraszülött lesz. Ez az az eset, amikor kézzel foghatóan pozitív irányban beleszóltunk valakinek az életébe és ennek köszönhetően egy gyermek megszülethet" -meséli örömmel Emese.

Fejes Veronika is azok közé tartozik, akik felépülésük alatt a Mályvavirág Alapítványra támaszkodtak, majd később úgy döntöttek, kiveszik részüket az önkéntes munkából. Saját esetét felidézve kiderül, hogy 2014 őszén egy szűrésből állapították meg, hogy méhnyakrákja van, s bő egy éve esett át a wertheim-műtéten. "Először még csak szemlélőként, majd egyre aktívabban voltam jelen a csoportban, és a rengeteg információt összegyűjtve építettem fel a saját gyógyulási tervemet, és az orvosom számára is meglepő módon gyorsan felépültem" - osztja meg tapasztalatait Veronika.A méhnyakrák nem egyenlő a halállal

Ezzel a betegséggel, mint a világon bármilyen más rákbetegséggel szembesülni igazán nagy trauma, aminek a feldolgozásához óriási lelkierő kell. És ez a Facebook-csoport nemcsak lelkierőt ad, hanem egy másfajta gondolkodásmódot is. Mindenkinek tudomásul kell venni, hogy a rák nem egyenlő a halállal. És a társainknak meg kell mutatni, merre van a kivezető út, és mi is megcsináltuk és élünk. - Aki segítői feladatot végez a Mályvavirágnál, az majdnem mind érintett. Ez az önkéntes feladat az én gyógyulásomat is segíti, és már eljutottam addig, hogy képes vagyok lelket önteni másokba is - összegzi Veronika, aki január óta vezeti a vidéki betegek segítségnyújtó központjaként működő debreceni Mályvavirág-pontot.

A Mályvavirágok Közössége Facebook-csoport titkos, tagfelvételt kérni az Mályvavirág Alapítványon keresztül lehet, melyet a www.facebook.com/malyvavirag, illetve www.malyvavirag.hu oldalon ér el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +33 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé számítani kell záporra, zivatarra.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag