Megtudható, hogy az agytumorosok közül ki éli túl a betegséget!

Kövessen minket!

Egy héttel a kezelés megkezdése előtt, az új képalkotó eljárás segítségével a kutatók meg tudták állapítani az agydaganatos betegek közül melyik élhet majd tovább.

Az eljárás a hagyományos mágneses rezonanciás képalkotást, az MRI-t veszi alapjául, mely a tumor véráramlásának idő szerinti változásait figyeli a tumor egyes térfogategységeiben, ahelyett, hogy az egész tumor véráramlásának átlagát mérné. Ezzel a módszerrel lehetőség nyílt a tumor specifikus területein bekövetkező véráramlás csökkenés vagy növekedés észlelésére, mely változások egy átlagolt képen kioltották volna egymást.

"Amit tulajdonképpen az eljárással nyerünk, hogy egy olyan analitikai megközelítést tesz lehetővé, mellyel mérhetővé válik a páciensek estében szükséges beavatkozások mértéke" - mondta Ph.D. Brian Ross, a radiológia és biokémia professzora.

A kutatók negyvennégy magas grádusú gliómás (egy agytumor típus), kemoterápiával és sugárterápiával kezelt pácienst vizsgáltak. Minden betegről MRI felvételek készültek a kezelés megkezdése előtt, majd egy illetve három héttel a kezelés megkezdése után. Ez után a kutatók az agy relatív vértartalmát valamint a tumor relatív véráramlását vették górcső alá, hogy megállapítsák a tumor térfogat egységeiben (úgynevezett voxelek) beállt változásokat.

A hagyományos összehasonlítási módszerrel, mely lényegében átlagolás, a különböző időpontokban készült felvételek nem tértek el. Ellenben, az új eljárás segítségével a kutatók képesek voltak változásokat kimutatni a tumor vértartalmában és véráramlásában, egy héttel a kezelés megkezdése után, melyek összefüggtek a páciens átlagos túlélési esélyével.

"Korábban látjuk a kezelés hatását, és olyan válaszokat a kezelésre, melyeket az eddigi átlagolási eljárással nem voltunk képesek láthatóvá tenni. Egyetlen hét után képesek vagyunk erre, ami az agydaganatok esetében csodálatos dolog" - mondta Ph.D. Craig Galbán a radiológia társprofesszora.

A magas grádusú gliómák halálozási rátája magas, a betegek átlag egy évig élnek a diagnosztizálást követően. Jellemző módon, a páciensek hat vagy hét hetes kezelést kapnak, melyet hat héttel a kezelés befejeztével MRI felvételek készítése követ, annak érdekében, hogy megállapíthassák zsugorodott-e a tumor. Amennyiben a daganat nem válaszolt a kezelésre, másfajta kezeléssel próbálkoznak.

A kutatók remélik, az új megközelítés lehetővé teszi, hogy egyéb képalkotó eljárások során is hasznát vegyék, mint például PET vagy CT során.

Animáció: Házipatika.com

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Nyugat, északnyugat felől ismét növekedni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag