Megoldatlan rákkeltő gondok

Évente több száz tüdőrákos megbetegedésért tehető felelőssé az azbeszt. A lakók, és az önkormányzatok nehezen tudnak megszabadulni a 3 0-4 0 éve a házakba beépített veszélyes anyagtól. Mivel az azbeszt okozta egészségkárosodások 2 0-3 0 évig is lappanghatnak, az első nagyobb megbetegedési hullám egyes felmérések szerint 2010-2015 között várható.
Az eltávolítás költségei nagyon magasak, központi, állami keret pedig, eddig csak egyszer állt rendelkezésre. Uniós forrásokat a regionális operatív programon keresztül lehetne lehívni, de még egy régió sem vette napirendre az ügyet. A késlekedés tragikus kimenetelű lehet.
Tízezreket fenyeget. Az Európai Unióban, így hazánkban is 2005. január 1-je óta tilos forgalmazni és felhasználni az azbeszt bármely fajtáját; a szórt azbeszt alkalmazását nálunk már 1982-ben betiltották. Hatalmas mennyiségű káros anyag van ma is az épületek tetején: körülbelül 150 négyzetkilométernyi azbesztpala borítja a házakat, és nagyjából százezer ember közvetlen környezetében megtalálható a veszélyes ásvány.
Egyre sürgetőbbé válik tehát e mérgező anyag eltávolítása, de ennek költségei olyan magasak, hogy a lakóközösségek, az önkormányzatok támogatás nélkül nem tudják mentesíteni, az épületeket. Uniós társfinanszírozású állami pályázati lehetőség eddig mindössze egyszer, két éve adódott: akkor Budafok-Tétény, Győr és Tatabánya önkormányzata nyert jelentős összeget a munkák elvégzésére.
Az önkormányzatok akkor még nem tudhatták, mekkora esélyt hagynak veszni, pedig ahogy Zellei János, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége felügyelő-bizottsági elnöke elmondta: minden érintettnek felhívták a figyelmét a cselekvésre. A szövetség azóta is folyamatosan lobbizik azért, hogy az illetékesek felismerjék az ügy súlyosságát, de a minisztériumoktól nemigen érkezik érdemi válasz a megkeresésekre.
A tárcák a régiókhoz irányították át az ügyet, így pályázati források legfeljebb a regionális operatív programokon keresztül lehetnének elérhetők, de mindeddig egyetlen területen sem jelent meg azbesztmentesítésre kihegyezett kiírás. Ráadásul az unió kizárólag közterületek, középületek esetében támogatja a projekteket, a panellakás viszont magántulajdon, és akadnak gondok a jogszabályi háttérrel is, például nincs előírás a technológiai, kivitelezési munkákra, és mulasztások esetén szankciókat sem állapít meg a törvényhozó.
A mai napig a veszélyeztetett épületek nagyjából 20 százalékát sikerült megszabadítani a fehér, barna vagy a legveszélyesebb, a kék azbeszttől. A Nemzeti azbesztmentesítési program (NAP) 10 éves terve szerint 2012-ig az eddigi 33 ezer után még további 120 ezer négyzetméternyi szigetelés vár megsemmisítésre, ami nem csekély, 1 0-1 5 milliárd forintos összeget jelent.
A NAP civilekből, valamint illetékes tárcák, hatóságok delegáltjaiból összeállt munkacsoportja felmérése szerint, körülbelül 15 településen kellene mielőbb megkezdeni vagy folytatni az azbesztmentesítést. Veszélyes lehet a helyzet például Tatán, Tatabányán, Esztergomban Nyergesújfalun, Ajkán, Veszprémben, Komáromban, Pétfürdőn, de Sopronban, Győrött vagy Mosonmagyaróváron is akadnak azbeszttel burkolt panelházak. (MNO)
hirtv
(2007.10.08. 11:08)

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag