Magyar fejlesztés segíthet világszerte a rákbetegeken (x)

Világviszonylatban is egyedülálló programot fejlesztett az Oncompass Medicine. A rendszer a beteg daganatának genetikai háttere alapján segít kiválasztani az ideális kezelési módot.

Az onkológia területén eddig soha nem tapasztalt fejlődés indult meg az utóbbi években. Míg korábban egy évtized alatt 10-20 új rákellenes gyógyszer került forgalomba, addig 2010-15 között 47 új készítmény forgalmazását hagyták jóvá, 2020-ig pedig a százat is meghaladhatja az évtizedben piacra kerülő készítmények száma. Megváltozott a daganatok kezelésének általános módszertana is: egyre kevésbé a betegség lokális kialakulása alapján választják ki a gyógymódot, inkább a rákot kiváltó genetikai tényezők szerint.

Az új felfogás forradalmasította a rákgyógyítást, óriási kihívást jelent azonban a célzott eljárások sikerének feltételét jelentő, óriási adathalmaz kezelése. Egy magyar fejlesztés segíthet ezen.

Bizonyos rákgyógyszerek esetén csupán a legolcsóbbat finanszírozná az államkassza novembertől. Dr. Peták István rákkutató szerint jelenleg a világon egyetlen ország sem képes támogatni az összes modern terápiát. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Együtt dolgozik a gép és az orvosi csapat

Jelenleg nagyjából hatszáz gént ismernek a kutatók, amely daganat kialakulását eredményezheti, ezekben körülbelül 4,5 millió különböző mutáció fordul elő. Ha az orvosok felismerik a rák mögött húzódó génhibát, akkor személyre szabott, célzott támadást indíthatnak a daganatsejtek kóros osztódását kiváltó molekuláris okokra. Világszerte kutatók és orvosok tízezrei dolgoznak azon, hogy minél könnyebben kimutatható legyen egy génszakaszból az összes daganatot okozó hibás gén, és szinte naponta látnak napvilágot új kutatási eredmények. Az Oncompass Medicine létrehozott egy olyan informatikai algoritmust (és ezt működtető szoftvert), amely a betáplált tudományos evidenciák ezrei alapján, személyre szabottan köti össze a beteg daganatában található génhibákat célzott gyógyszerekkel.

"Az Európai Unióban is regisztrált orvosi eszköz egy folyamatosan frissülő adatbázisból dolgozva rakja sorba a hatóanyagokat. Nagyon fontos, hogy a rendszer biztosítja, hogy ugyanabból az adatbázisból ugyanazzal az algoritmussal ugyanazokat a gyógyszereket javasolja. Ez lehetővé teszi a minőségbiztosítást és az egyenlő hozzáférést a precíziós onkológia lehetőségeihez"- mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dr. Peták István rákkutató, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója. Az algoritmus által javasolt eredményt egy molekuláris onkoteam tárgyalja meg, amelyben onkológus, genetikus és biológus is részt vesz. Itt már több aspektusból is megközelítik a kezelési javaslatot, figyelembe véve például, hogy az adott hatóanyag elérhető-e Magyarországon, finanszírozott-e, várhatóak esetleg komolyabb mellékhatások. A végső klinikai javaslat csak ezt követően születhet meg.

A rendszer a beteg daganatának genetikai háttere alapján segít kiválasztani az ideális kezelési módot
A rendszer a beteg daganatának genetikai háttere alapján segít kiválasztani az ideális kezelési módot

A programba kerülést kezdeményezhetik a kezelőorvosok, és a betegek is regisztrálhatnak a rendszerbe - ilyenkor az Oncompass szakemberei a profiljukhoz feltöltik a betegtörténetet és a molekuláris adatokat. Ezt követően felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal. A rendszeren keresztül a páciens is jelezheti, hogy a terápiára hogyan reagált, ebből pedig az algoritmus is képes tanulni. Így egyfajta mesterséges intelligenciaként segíti egyre inkább a betegek kezelését - magyarázta a rákkutató.

A világ élvonalában a magyar kutatók

Magyarországon és egész Kelet-Európában komplex programokat kínál az Oncompass, amely magában foglalja a diagnosztikát, a döntéstámogató algoritmust és a betegút-koordinációt. A rendszert először 2016-ban mutatták be a Szilícium-völgyben, azóta pedig külföldön is nagy iránta az érdeklődés: az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is több nagy centrum jelezte, hogy szeretné használni a magyar fejlesztést. Ott a betegek több száz gént érintő vizsgálata már rutinszerűen zajlik, csak a számítógépes program hiányzik, amely összegezné a korábbi, egygénes molekuláris diagnosztikai vizsgálati eredményeket az új, sokgénes tesztekkel, és segítene kiválasztani a legmegfelelőbb kezelési módot. "Ha a program nemzetközileg is elterjed, akkor ez lehetőséget teremt egy hatalmas, közös adatbázis kialakítására. Mivel négy és félmillió mutációra kell megtalálni a gyógyszert, nagyon fontos, hogy minél több páciens terápiás tapasztalatát beépíthessük a rendszerbe" - hangsúlyozta Dr. Peták István.


A program világszinten is egyedülálló, és nemzetközi szabadalmi bejelentése is megtörtént. Ezzel egyébként az orvoslás olyan ágában léptünk óriásit, amelyben világszinten is kimagaslóak vagyunk. Molekuláris információk alapján Magyarországon kezelték az első tüdőrákos beteget 2003-ban, az elsők között itt használtak új generációs szekvenálású génes vizsgálatokat a személyre szabott onkológiában 2008-ban, most pedig a magyar cég kezelést támogató informatikai rendszerét veheti át a világ számos országa.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt változóan felhős lesz az ég, a Dunántólon néhol, a Tiszántúlon szórványosan alakulhat ki gyenge eső, záporeső, egy-egy zivatar is előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag