Listavezetők vagyunk abban, amiben nem kellene

Európában továbbra is Magyarországon halnak meg a legtöbben rosszindulatú daganatos betegség következtében lakosságarányosan. Itthon minden ötödik férfi és minden tizedik nő idő előtt, 75 évesnél fiatalabb korban veszti életét emiatt.

Április 10-én tartjuk a Nemzeti Rákellenes Napot Magyarországon, amelynek célja felhívni a figyelmet a rák megelőzés fontosságára. Ezen a napon született egykor a magyar rákkutatás úttörőjének tartott dr. Dollinger Gyula sebész, egyetemi tanár, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot. Lakosságarányosan számítva a rák következtében elhunytak számában továbbra is Magyarország a listavezető Európában. A legfrissebb statisztikák szerint Magyarországon 67 ezer esetben diagnosztizáltak rosszindulatú daganatos betegséget, és ugyanabban az évben 31 ezer beteg vesztette életét rák következtében. Így ma egy magyar férfinál 20 százalék az esélye annak, hogy 75 éves kora előtt meghal valamilyen rosszindulatú daganatos betegség miatt. Ugyanez az arány a nőknél 13 százalékos.

dsadsa
Daganatos betegségek okozta halálozásban továbbra is világelsők vagyunk. Fotó: Getty Images

A férfiak között a bőrdaganatokat nem számítva a tüdőrák (17%), a prosztatarák (18%), a vastagbélrák (16%), a hólyag- és veserák fordul elő a leggyakrabban, míg a nőknél az emlődaganat (22%), a tüdőrák (13%) és a vastagbélrák (13%) áll az előfordulási lista élén, ezt követi a méhtest rosszindulatú daganatos megbetegedése és a hasnyálmirigyrák. Szakértők szerint Magyarországon az emberek kevésbé járnak szűrésre, emiatt is kimagasló a daganatos betegség következtében elhunytak aránya. Minél korábbi stádiumban ismernek fel egy rosszindulatú elváltozást, annál nagyobb az esély a sikeres kezelésre. Ha beüt a baj, onkológiai kezelés szükséges, amely a különböző gyógyszeres kezelési eljárásokat foglalja magában. Az onkológiai kezelések történhetnek a sebészeti beavatkozás előtt, a daganat megkisebbítésének céljából (neoadjuváns), illetve műtét után adjuváns céllal, a daganatmentesség fenntartására. Az onkológia igen dinamikusan fejlődő szakág , többfajta gyógyszertípussal: hormonterápia, kemoterápia, célzott biológiai kezelések, immunterápiák.

Így csökkenthető a rák kockázata

Az Egészségügyi Világszervezet és Nemzetközi Rákkutató Ügynökség kidolgozott egy egész Európára vonatkozó ajánlást, az Európai Rákmegelőző Kódexet, amelyben 12 pontban foglalták össze azokat a módszereket, amelyek leginkább csökkenhetik a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát.

1. Ne dohányozzon!

2. Kerülje a dohányfüstös otthonokat és munkahelyeket!

3. Őrizze meg egészséges testsúlyát!

4. Mozogjon naponta!

5. Étkezzen helyesen: egyen sok teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Korlátozza a magas kalóriatartalmú ételeket, és kerülje a cukros italokat! Kerülje a feldolgozott hústermékeket, korlátozza a vörös húst és a magas sótartalmú ételeket!

6. Csökkentse alkoholfogyasztását, függetlenül annak típusától!

7. Kerülje a közvetlen napsütést, használjon fényvédő készítményeket!

8. Kövesse munkahelye egészségügyi ajánlásait a rákkeltő anyagok és helyzetek elkerülése végett!

9. Csökkentse otthona radonszintjét!

10. Vegyen részt a rákmegelőzést célzó vakcinációs programokban (hepatitis B és HPV)!

11. Szoptassa újszülött gyermekét, mivel ez csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Ajánlott a hormonpótló terápiák kerülése, mivel ezek bizonyítottan rosszindulatú daganathoz vezetnek.

12. Vegyen részt rendszeresen rákszűrésen, kiemelten fontos az emlőrák, a prosztatarák, a tüdőrák és a vastagbélrák szűrése.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)