Kender Canossa

Megkövette olvasóit a The Independent című brit napilap, mert tíz esztendővel ezelőtt a marihuánafogyasztás legalizálása mellett kampányolt. Furcsamód a fordulatot a drogliberalizáció pártolói és ellenzői is győzelemként értékelik.
Bocsánatot kérünk a kender miatt - követte meg olvasóit a liberális angol napilap, a The Independent, amely 1997-ben kampányt indított a marihuánafogyasztás engedélyezéséért. Most azonban a legújabb egészségügyi statisztikák láttán a lap szerkesztősége szakított eddigi véleményével, sőt a szigorítás mellett tette le voksát.
A drámai fordulat oka, hogy néhány hete megjelent a Lancet című orvosi szaklap tanulmánya, amelyben egyebek mellett az is szerepel: a kender használata akár az LSD- vagy az ecstasyfogyasztásnál is veszélyesebb lehet. Tíz esztendővel ezelőtt ilyet még senki sem állított. Egyrészt nem álltak rendelkezésre a mostanihoz hasonló kutatási eredmények, másrészt pedig az akkoriban kapható könnyű drogok lényegesen gyengébbek voltak a mostanság használatosaknál: az Independent írása szerint a nemesített alapanyagok miatt egy mai füves cigaretta akár 10-20-szor több THC nevű hatóanyagot tartalmazhat, mint egy évtizeddel ezelőtti társa. A szigetországban végzett felmérésekből kiderült az is, hogy a 11-15 éves korosztály 12 százaléka, a 16-24 évesek 21 százaléka használt cannabist az elmúlt egy évben, s csupán tavaly 22 ezer embert kezeltek a füvezés okozta mentális bajokkal, a rendszeresen fogyasztott marihuána elhagyása ugyanis klasszikus elvonási tüneteket okoz. Az elemzés szól arról is, hogy a skizofréniában szenvedő brit betegek tizedénél nem alakult volna ki súlyos elmekórtani állapot, ha korábban nem használnak füvet. A brit liberális lap mindezek alapján úgy véli, hogy a fű élvezete napjainkra súlyos közegészségügyi és mentális problémává vált, tehát ideje felülbírálniuk korábbi álláspontjukat.
MINDENKI ÖRÜL
A The Independent pálfordulása mérföldkő lehet a könnyű drogok liberalizációja mellett kardoskodók s a szigorú tiltás pártján állók közötti küzdelemben. Utóbbiak értelemszerűen örömmel fogadták a fejleményt, azonban a legális marihuána hívei sem értékelik vereségként az írás megjelenését. Juhász Péter, a könnyű drogok liberalizációjáért tevékenykedő Kendermag Egyesület szóvivője egyenesen örül a cikknek, mert úgy véli: ha elfogadjuk, hogy a mai fű erősebb a tíz évvel ezelőtt kaphatónál, akkor még jogosabbnak tekinthető az állampolgári elvárás, hogy az állam szabályozza, ki, milyen módon, hol és milyen feltételekkel juthat hozzá az anyaghoz. Hiszen amennyiben legalizálnák a fű kereskedelmét, akkor az állam - hasonlóan a nikotinhoz és az alkoholhoz - meghatározhatná, hogy milyen hatóanyagtartalmú szer kerülhessen a fogyasztókhoz. "A kenderszármazékok legalizációját tartjuk a kábítószerprobléma megoldásához vezető leghatékonyabb útnak" - mondja a szóvivő, hozzátéve: Tévedés, hogy az egyesület a szabad kábítószer-kereskedelemért küzd, mivel értelmezésünkben a marihuána liberalizácója államilag kontrollált kereskedelmet jelent.
EGYRE ERŐSEBB
Az Independent-ügy apropóján Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának főorvosa is megszólalt, kijelentve: az egész világra jellemző tendencia a kenderszármazékok THC-tartalmának növekedése. A szakember állítja, hogy igazoltan oksági kapcsolat van a skizofrénia kialakulása és a marihuánafogyasztás között, ráadásul a legújabb felmérések adatai azt mutatják: a kenderfogyasztók 15 százaléka válik függővé, míg az alkohol esetében ez az arány kevesebb, nagyjából 10 százalékos.
A HIPPIFILOZÓFIA VÉGE
Victorné Erdős Eszter, a ráckeresztúri drogterápiás otthon vezetője 1977 óta foglalkozik drogosokkal. Mint a Heti Válasznak elmondta: a hetvenes években a drogos fíling kicsit ellenzéki hangulattal átitatott, értelmiségi attitűdöt jelentett, a füves srácok jó zenéket hallgattak, verseket írtak és olvastak, a Fiatal Művészek Klubjába jártak, s mindez a hippifilozófia mentén mozgott, a béke, a háborúmentesség és a szeretet jegyében. Csakhogy azóta nagyot változott a világ, ami mások mellett magával hozta azt is, hogy a marihuána hatóanyag-tartalma sokszorosára emelkedett. Márpedig Erdős Eszter szerint a függőség arról szól, hogy valaki nagyobb mennyiséget használ és gyakrabban, ahogy azt eltervezte, és olyan árat fizet érte, amit egyébként nem akarna; a marihuánahasználókra mindhárom kitétel igaz.
"A srácok itt két hét alatt túl vannak bármilyen szer fizikai függőségén, de a tizennégy hónapos kezelés végén is remegnek pszichikailag a szerért" - magyarázza a drogterápiás otthon vezetője. "Sok kapu van, de mindegyik a kábítószerfüggéshez vezető útra nyílik, ráadásul a marihuána esetében ez a kapu igencsak tágas. Visszataszító gondolkodás, hogy mivel csak azok lesznek a marihuána után heroinisták, akiknek erre hajlamuk van, velük ne is foglalkozzunk - mert a liberalizáció ezt jelentené. De akkor minek járunk rákszűrésre? Hiszen úgyis csak az van igazán veszélyben, akinek hajlama van a betegségre. Bár nem minden marihuánahasználó lesz halálosan beteg keménydrogfüggő, a marihuána használata a tudatmódosító hatása miatt a biológiai hajlamot könyörtelenül a biztos halállá írja át."
A marihuánaháború következő magyarországi ütközetére egyébként már csak egy hónapot kell várni, mivel a Kendermag Egyesület május 13-án tartja országossá duzzasztott drogliberalizációs demonstrációját: a megmozdulásokra már nemcsak Budapesten, hanem öt vidéki nagyvárosban is várják a fiatalokat.
Dévényi István,
hetivalasz.hu

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag