Így hat az étrend a vastagbélpolipok megjelenésére

Vannak ételek, amelyekről tudott, hogy elősegítik a gyulladásokat és növelhetik a polipok kialakulásának kockázatát a vastagbélben. Ezek a polipok a legáltalánosabb előzményei a vastagbélráknak.

Összehasonlítva azokat az embereket, akiknek étrendjében a legkisebb mennyiségű gyulladáskeltő étel szerepel, azokkal, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztanak gyulladáskeltő élelmiszert (például feldolgozott húsokat, vörös húsokat), 56 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a vastagbelükben polipok, más néven adenómák egy új tanulmány szerint.
"A gyulladás nagyon következetesen növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát" - mondta Dr. Robert Bostick, az Emory University járványtan professzora az amerikai rákkutatók egyesületének éves konferenciáján néhány nappal ezelőtt.

A vizsgálatban a kutatók egy olyan "élelmiszer-alapú gyulladás" pontszámot használtak, amelyet már egy előző tanulmány számára hoztak létre, és próbáltak ki. Az egyes élelmiszerek annak alapján kaptak pontokat, hogy mennyi gyulladásos markerre voltak hatással a szervezetben. A kutatók több markert figyeltek - például a különböző fehérjéket és molekulákat a vérben -, mert a gyulladás komplex, és nincs egyetlen dolog, amivel mérni lehetne.

A feldolgozott húsok növelhetik a vastagbélrák kockázatát

A feldolgozott húsok növelhetik a vastagbélrák kockázatát

Robert Bostick kifejtette, hogy az élelmiszerek közül a legmagasabb gyulladásos pontszámot a feldolgozott húsok és a vörös húsok kapták. A zsírokat tartalmazó tejtermékek szintén magas gyulladásos értékeket mutattak, míg a baromfi és halak semlegesek voltak, mivel nem okoznak gyulladást, de nem úgy tűnik, hogy az ellenük való harcban sem vesznek részt. A gyümölcsökről, a zöldségekről és zsírszegény tejtermékekről azonban megállapították, hogy gyulladáscsökkentők.

A vastagbélrák korai tünetei jelentkezésekor érdemes minél hamarabb bejelentkezni az orvoshoz, hiszen minél korábban észreveszik az elváltozást, annál könnyebben gyógyítható a betegség. Részletek!

A kutatók annak megállapítására, hogy az étrend a különböző szintű gyulladások kiváltásával mekkora kockázatot jelent egy adott személy számára, 1955 résztvevővel kezdtek vizsgálatokat, akiket kolonoszkópiás vizsgálatnak vetnek alá. Előzőleg a paciensek egyikénél sem diagnosztizáltak semmiféle típusú rákot.

A beavatkozás előtt, a résztvevők kérdőíveket töltöttek ki az étrendjükről. Ezen a ponton a tanulmány résztvevői illetve a kutatók sem tudták, hogy a kolonoszkópia vajon pozitív vagy negatív eredményeket hozhat-e. Ez csökkentette bizonyos mértékig az elfogultságot, abban, ahogy a résztvevők az étkezési szokásaikról beszámoltak.

A kolonoszkópia során 496 résztvevőnél találtak adenomát. Azoknál az embereknél, akik a legnagyobb mennyiségű gyulladáskeltő élelmiszert fogyasztották, nagyobb valószínűséggel jelentek meg a polipok a vastagbélben, mint azoknál, akiknek az étrendjében a legkisebb mennyiségű ilyen élelem szerepet.

Bostick azt mondta, hogy lehetőség van a gyulladáskeltő étrendről gyulladásgátlóra váltani, ami csökkenteni az egyén kockázatát az ademomák kialakulására, bár a tanulmány ezt vizsgálta. A hatás azonban függ a váltás időzítésétől - vélekedett a professzor.

"Az adenoma vagy vastagbélrák kifejlődése nagyon hosszú ideig tart, amelynek során számos molekuláris változás történik. Ha egy személy megváltoztatja az étkezési szokásait, de ha a molekuláris változások már megtörténtek, akkor az adenoma ki fog fejlődni" - mondta Bostick.

Forrás: Live Science

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag