Fésüs László professzor a sejthalál kutatásáért részesült Gábor Dénes-díjban.

Nemcsak az idősek, hanem a fiatalok szervezetében is naponta több milliárd sejt pusztul el, helyükre azonban újak lépnek. Ennek a felfedezése Fésüs László professzor szerint forradalmasította az orvostudományt, hiszen számos súlyos betegség hatékony gyógymódjának kidolgozásához nyújt segítséget a kutatóknak. A terület legjelesebb hazai szakértője munkájáért megkapta a Gábor Dénes-díjat.
A múlt év végén vehették át a Gábor Dénes-díjakat az arra érdemesek a Parlament épületében. Egyikük, Fésüs László orvos biokémikus, akadémikus, a Debreceni Egyetem rektora a sejt és a molekuláris biológia, nevezetesen az immunrendszer és a véralvadás kapcsolatának vizsgálata, valamint a természetes sejthalál molekuláris mechanizmusának megismerése, a fehérje keresztkötő enzimek szerepének feltárása terén nyújtott kimagasló tudományos, kutatói és oktatói tevékenységéért részesült az elismerésben. Emellett az európai sejthalál-kutatási programok magas szintű koordinálását, tudományos iskolateremtő munkásságát is díjazta a kuratórium.
A falevelek hullása
"Mindennap több százmilliárdnyi sejt pusztul el a szervezetünkben, ez azonban nem jelent problémát, hiszen szinte mindegyik helyébe egy újabb lép" - mondta a professzor, kutatási területének alapjait magyarázva. Ezt a valójában meglehetősen összetett cserélődési folyamatot a kutatók sokáig nem ismerték fel, de a természetes sejthalál molekuláris vizsgálata új értelmezést adott az emberi testben zajló folyamatokra.
Sok esetben a félig elhalt sejteknek életfontosságú feladatuk van: a professzor példaként a bőr védőfunkciójának biztosítását említette. A tudományos köznyelv egyébként igen találóan apoptózisnak nevezi az elemi "építőkövek" elhalásának folyamatát. A görög szó magyarul nagyjából annyit tesz: a falevelek hullása.
A pusztító AIDS
Fésűs László felhívta a figyelmet arra, hogy ezeknek a naponta lejátszódó folyamatoknak az egyre behatóbb és sikeresebb vizsgálata hatékony eszköz lehet az orvostudomány szempontjából. A jelenség kutatásakor ugyanis számos olyan betegség okára is magyarázatot kaphatnak a szakértők, amelyeknél a természetes sejthalál helytelen működése okán lép fel valamilyen rendellenesség. "Elsősorban a daganatos megbetegedések értelmezésénél fontos ez. A tumor ugyanis úgy képződik és terjed tovább a szervezetben, hogy több sejt születik az adott részen, mint ahány elpusztul. Mai ismereteink szerint valószínűleg nincs olyan rosszindulatú daganat, amelynek a kialakulásában ne az elhalás képességének elvesztése lenne az egyik meghatározó esemény" - mondta a professzor.
Az apoptózis molekuláris részleteinek a feltárása, illetve az a felismerés, hogy az elhalási folyamat zavara gyakran fontos kóroki tényező, új perspektívákat nyit az igen sok embert, családot érintő súlyos betegségek gyógyításában. A daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb és mégis legpusztítóbb módszeréről, a kemoterápiáról is kiderült, hogy lényegében apoptózissal öli meg a túlburjánzott sejteket, az újabb kutatási eredmények lehetővé teszik ennek az eljárásnak a finomítását, hatékonyabbá tételét.
A természetes sejthalál másik formája, amikor kevesebb sejt lép az elhullottak helyébe. Ennek egyik legismertebb fajtája, az Alzheimer-kór az idegsejtek pusztulásával jár, és mivel ezek a típusok nem születnek újjá, a károsodás maradandó és visszafordíthatatlan. De ilyen jellegű az AIDS is. A 20. század egyik legpusztítóbb betegségében szenvedőknél a meghatározóan fontos védekező immunsejtekből lesz egyre kevesebb.
Újabb lehetőségek
Az apoptózis jelenségének magyarázata Fésüs László szerint egyike a molekuláris orvostudomány gyógyítást forradalmasító eredményeinek. A felfedezés jelentőségét minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy 2002-ben három kutató orvosi Nobel-díjat kapott ennek az intellektuális keretnek a megalapozásáért. A hazai és a nemzetközi szakemberek évente több ezer közleményt adnak ki a témában, a publikációk egyre nagyobb száma is jelzi a terület fejlődését.
A Debreceni Egyetemen diagnosztikai eszközöket is fejlesztenek, számos szabadalom kidolgozói munkálkodnak a tudományos műhelyben. Emellett a professzorhoz köthető az egyetemi technológiai transzfer folyamatok fejlesztése is.
"Egyre jobban működik, hogy magáncégek tudományos kutatásokba fektetnek, majd segítenek piacra dobni a kifejlesztett módszert - tette hozzá Fésűs László. - Már tizenöt vállalattal van érvényben ilyen megállapodásunk."
Még nem lehet gyógyítani
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, azaz szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV-vírus által okozott, gyakorlatilag százszázalékos halálozási arányú betegség. 1981-ben azonosították, de már jóval régebben megjelent, 1959-ig vezethető vissza a vírus terjedésének menete. A fertőzést nyolc hét elteltével lehet kimutatni, a tünetek azonban csak évekkel később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a halálos kórt. A vírus az immunrendszer sejtjeit pusztítja. Ma már igen nagy hatékonyságú gyógyszerek léteznek, amelyekkel a vírus szaporodása jelentős mértékben lelassítható. Ezek nem gyógyítják meg ugyan a HIV-fertőzést, de nagymértékben lelassítják az immunrendszer pusztulását. Magyarországon mintegy ezer HIV-pozitív embert tartanak számon, a vírushordozók valós számát ennek négy-ötszörösére szokták becsülni azok miatt, akiket még nem szűrtek ki. Egyes kaukázusi csoportok veleszületett védettséggel rendelkeznek a fertőzéssel szemben, míg vannak olyan afrikai országok, ahol a lakosság harmada fertőzött.
(2008.01.18. 11:47)
Kacsoh Dániel - Magyar Hírlap

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag