Fél tüdővel is lehet élni, sőt!

Van, amikor a karácsonyi ajándék egy régen várt, értékes dolog, máskor viszont mindössze egy papír. Azonban ez a papír többet jelenthet mindennél, mert nem valami pénzért megvásárolható van benne, hanem maga az élet.

2010 októberében, egy nagyon kellemes őszi napon vért köhögtem fel. Az ügyeletre mentem, ahol közölték, hogy irány a Korányi kórház. Hívjanak-e mentőt, vagy bemegyek magam? Mivel sejtettem, hogy nem fognak hazaengedni, hazamentem, összepakoltam és férjem vitt a kórházba.
Az ügyeletes orvos, már az első röntgenfelvételből megmondta, hogy sajnos ez nem csak embólia lehet, hanem akár daganat is. Akkor még nem ijedtem meg. Hihetetlen gyorsan, két nap alatt felállította a diagnózist (CT, tüdőtükrözés, UH vizsgálatok után). Rosszindulatú daganat, fél női tenyérnyi. Az esélyek? Ha nem műthető, akkor elég kevés, ha igen, akkor 80 százalék! Szép kilátások.

Aztán egyre jobb hírek jöttek. Az első tüdőtükrözés ugyan nem volt értékelhető, így meg kellett ismételni (külön köszönet annak az asszisztensnek, aki végig fogta a kezem, akinek volt ilyen vizsgálata tudja mit éreztem). De az ultrahang nem talált máshol daganatot, a minta vétel pedig carcinoid tumort igazolt. Ez ugyan rosszindulatú, de az esetek 94 százalékában nem ad áttétet. Egy hónap múlva a fél tüdőm eltávolításával ugyan, de túl voltam a nehezén. Már csak a szövettanra kellett várni.

Az orvosok jó hírekkel szolgáltak

Az orvosok jó hírekkel szolgáltak


December közepén karácsonyi ajándékként megtudtam, hogy nincs a nyirokcsomókban áttét, így a kemoterápiát elkerültem. Szükség volt viszont gyógytornára, légzőgyakorlatokra, mert a tüdőkapacitás csökkenése miatt alapvető dolgok mentek iszonyú nehezen. Beszélni csak úgy tudtam, ha minden szó után levegőt vettem. Menni, sétálni igen megterhelő volt. A szüleim és a férjem támogatásával azonban hamarosan javulni kezdett az állapotom. Minden nap egy órát sétáltunk, esténként közösen végeztük a gyógytornát. Soha nem hagyták, hogy egy pillanatra is magamba roskadjak. Két hónappal a műtét után már dolgozni mentem. Hálás vagyok a munkahelyemnek is, mert megvártak, és egy számomra közelebbi munkahelyre helyeztek át.

Érdekes módon, én nem rögtön értékeltem át az életet. Nem azonnal tanultam a betegségemből. Ugyanabba a munkakörbe mentem vissza, nemsokára ugyanúgy pörögtem. El kellett telnie csaknem négy évnek, mire rájöttem, hogy át kell értékelnem sok mindent, hogy lazábban kell vennem a vélt vagy valós problémákat, hogy más is van a pénzkeresésen a munkán túl. Fontos, hogy találjak valamit, ami levezeti a feszültséget, ami kikapcsol. Ma már nem hozom haza a munkahelyi problémákat, ma már foglalkozom magammal, azzal, hogy ha én jól vagyok, akkor a családom is jól van. Még sokat kell dolgoznom azon, hogy ki tudjak szállni a mókuskerékből, de már jó irányban haladok. Ötödik éve tünetmentes vagyok, a tüdőkapacitásom akkora, mintha ki sem vették volna a fél tüdőmet. Ma már zumbázni járok és biciklizek.

Soha nem adtam fel, és ebben a családom és a barátaim, orvosaim is támogattak. Rengetek pozitív energiát kaptam a körülöttem lévőktől, nagyon sokat jelentett egy-egy telefonhívás, üzenet, vagy levél. Nem titkoltam soha a betegségemet, sőt ma már büszke vagyok rá, hogy túléltem, és nem fél tüdővel élek, hanem Fél tüdővel? ÉLEK!

(beküldő: S. Rita)

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag