Ezeknél a daganatoknál a legnagyobb az esély a túlélésre

A daganatos betegségekkel kapcsolatban sok emberben még mindig az az elképzelés él, hogy a diagnózis egyenlő a halálos ítélettel, és a betegnek esélye sincs többé teljes életet élni. Bár az valóban igaz, hogy a daganatok követelik a világon a legtöbb emberéletet, de bizonyos betegségeknél jóval nagyobb a túlélési arány.

Természetesen, ez számos dologtól függ: például a beteg általános egészségi állapotától, az esetleges áttétektől, a daganat stádiumától. Ugyanakkor, minél korábban fedeznek fel egy betegséget, annál jobbak a gyógyulási esélyek. A jól kezelhető daganatok közé általában azokat sorolják, melyeket viszonylag könnyen fel lehet fedezni, melyek ritkábban képeznek áttéteket, melyek kevésbé agresszívak, lassabban növekednek illetve, melyek jól reagálnak a különböző kezelésekre.
A prosztata daganatai például viszonylag lassan növekednek, gyakran semmilyen problémát nem okoznak, és előfordulhat, hogy semmilyen beavatkozásra nincs szükség a kezelésükhöz. Annak esélye, hogy a prosztatadaganat áttéteket képezzen, viszonylag alacsony. A prosztata elváltozásai gyakran már korán figyelmeztetnek az esetleges daganatokra, például úgy, hogy a vizeletürítési szokások megváltoznak vagy a vizelet véres lesz.

Egyes daganatok könnyen felfedezhetőek és túlélhetőek

Egyes daganatok könnyen felfedezhetőek és túlélhetőek

A pajzsmirigydaganatok esetében is a lassú növekedés és a könnyű diagnosztizálás teszi lehetővé a viszonylag egyszerű terápiát, ráadásul, amennyiben a pajzsmirigyet a daganat miatt el kell távolítani, a későbbiekben gyógyszerekkel pótolhatóak az általa előállított hormonok. A pajzsmirigydaganat egy veszélyesebb altípusa, melynél jóval magasabb a halálozási arány, meglehetősen ritka. Apajzsmirigyelváltozásait gyakran éppen a betegek maguk veszik észre, a nyakon kialakuló dudor vagy duzzanat utalhat erre.

A hererák is nagyon jól kezelhető műtét segítségével, különösen, ha a korai szakaszban fedezik fel. Ilyenkor "egyszerűen" eltávolítják az érintett herét. Ha csak az egyik here eltávolítása indokolt, a másik még mindig annyi hormont és ondót termelhet, hogy a továbbiakban is van lehetőség a zavartalan szexuális életre, a gyermeknemzésre. A különböző kezelések (például a kemo- vagy sugárterápia, esetleg a kombinált terápia) még az előrehaladottabb daganatok esetén is biztosíthatják a túlélést. A hereráknál is nagyon fontos a korai diagnózis, és a férfiak rendszeres önvizsgálatának nagy szerepe lehet ebben.

A melanoma esetében is a korai felfedezésnek és az időben megkezdett kezelésnek köszönhető, hogy sok beteg viszonylag könnyen és gyorsan "meggyógyul". A bőrön található elváltozásokat ugyanis sokszor szabad szemmel is észre lehet venni, sőt a szakemberek biztatják is az embereket erre. Ha a daganat még nem terjedt tovább a bőr mélyebb rétegeibe, akkor műtéttel eltávolítható. Azonban ha már áttéteket képzett, akkor a gyógyulási esélyek sokkal rosszabbak.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag