Elszáll a füst

Az utóbbi évek fejleményei alapján úgy tűnik, hogy Európa kezd kigyógyulni több évszázados dohányfüggőségéből.
Több EU-tagállamban teljesen betiltották a dohányzást középületekben, a megengedőbb országokban a korlátozás részleges, vagy a törvény a dohányosoknak kedvező kiskapukat tartalmaz.
A törekvések zöme azonban egyértelműen a passzív dohányosok védelmére irányul, ami indokoltnak is tűnik: becslések szerint évente legalább 70000 felnőtt hal meg Európában passzív dohányzás miatt kialakult ártalmak (tüdőrák, keringési betegség) következtében. Az EU statisztikai hivatalának felmérése szerint az európai lakosság túlnyomó többsége (80 %-a) egyetért azzal, hogy zárt közterületeken teljesen tiltsák be a dohányzást.
A szigorítások elodázására alkalmas indokot szolgáltathatnak az olyan törvényhozói botlások, mint az Európai Parlament (EP) 2007 elején hozott határozata, amely felfüggesztette a parlament hivatali épületeiben nemrég életbe lépett dohányzási tilalmat. A gesztusértékű döntés ellen több egészségvédo civil szervezet tiltakozott, mivel szerintük az EP által mutatott rossz példa kihat a tagállamok törvénykezésére. Februárban  például Bulgáriában elvetették, hogy teljes dohányzási  tilalmat léptessenek életbe közterületeken.
A teljes tiltást először Írországban vezették be 2004- ben, ahol kedvezőek a tapasztalatok, a lakosság többsége elfogadta az új szabályozást. A pozitív ír példa ragadósnak bizonyult, hiszen az elmúlt két évben Olaszország, Skócia, Wales, Málta és Svédország is a legszigorúbb szabályozás mellett döntött. A szigetországi jó tapasztalatok láttán Anglia is a teljes szigorítás mellett döntött, amitől hosszú távon azt várják, hogy 2 0-3 0%- kal csökkenjen a dohányosok száma.
A kontinens nagy részén (köztük hazánkban is) részleges tiltás érvényesül. Franciaországban az 1990-es években egyszer már sikertelenül próbálkoztak a dohányzás korlátozásával, de a mostani lépcsőzetesen szigorodó szabályozás talán sikerrel fog járni. Spanyolországban csak az éttermek és szórakozóhelyek egy részében vezettek be dohányzási tilalmat, de már ez is elég volt ahhoz, hogy a dohányosok aránya egy év alatt néhány százalékkal csökkenjen.
Mióta egyértelműen bebizonyosodott a passzív dohányzás egészségkárosító hatása, nincs olyan politikus, politikai erő, aki a közterületeken való dohányzás korlátozása ellen foglalna állást. Az eddigi tapasztalatok szerint a korlátozásoknak könnyen érvényt lehetett szerezni, azokat pedig a dohányosok jó része is elfogadja, ugyanis a függők zöme ambivalensen viszonyul szenvedélyéhez, és szeretne leszokni a dohányzásról. (Spinney, L: Public smoking bans show signs of success in Europe. The Lancet 369. 150 7-1 508, (2007)
CsD
Gyógyszerészet
(2007.07.16. 08:59)

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag