Elszáll a füst

Az utóbbi évek fejleményei alapján úgy tűnik, hogy Európa kezd kigyógyulni több évszázados dohányfüggőségéből.
Több EU-tagállamban teljesen betiltották a dohányzást középületekben, a megengedőbb országokban a korlátozás részleges, vagy a törvény a dohányosoknak kedvező kiskapukat tartalmaz.
A törekvések zöme azonban egyértelműen a passzív dohányosok védelmére irányul, ami indokoltnak is tűnik: becslések szerint évente legalább 70000 felnőtt hal meg Európában passzív dohányzás miatt kialakult ártalmak (tüdőrák, keringési betegség) következtében. Az EU statisztikai hivatalának felmérése szerint az európai lakosság túlnyomó többsége (80 %-a) egyetért azzal, hogy zárt közterületeken teljesen tiltsák be a dohányzást.
A szigorítások elodázására alkalmas indokot szolgáltathatnak az olyan törvényhozói botlások, mint az Európai Parlament (EP) 2007 elején hozott határozata, amely felfüggesztette a parlament hivatali épületeiben nemrég életbe lépett dohányzási tilalmat. A gesztusértékű döntés ellen több egészségvédo civil szervezet tiltakozott, mivel szerintük az EP által mutatott rossz példa kihat a tagállamok törvénykezésére. Februárban  például Bulgáriában elvetették, hogy teljes dohányzási  tilalmat léptessenek életbe közterületeken.
A teljes tiltást először Írországban vezették be 2004- ben, ahol kedvezőek a tapasztalatok, a lakosság többsége elfogadta az új szabályozást. A pozitív ír példa ragadósnak bizonyult, hiszen az elmúlt két évben Olaszország, Skócia, Wales, Málta és Svédország is a legszigorúbb szabályozás mellett döntött. A szigetországi jó tapasztalatok láttán Anglia is a teljes szigorítás mellett döntött, amitől hosszú távon azt várják, hogy 2 0-3 0%- kal csökkenjen a dohányosok száma.
A kontinens nagy részén (köztük hazánkban is) részleges tiltás érvényesül. Franciaországban az 1990-es években egyszer már sikertelenül próbálkoztak a dohányzás korlátozásával, de a mostani lépcsőzetesen szigorodó szabályozás talán sikerrel fog járni. Spanyolországban csak az éttermek és szórakozóhelyek egy részében vezettek be dohányzási tilalmat, de már ez is elég volt ahhoz, hogy a dohányosok aránya egy év alatt néhány százalékkal csökkenjen.
Mióta egyértelműen bebizonyosodott a passzív dohányzás egészségkárosító hatása, nincs olyan politikus, politikai erő, aki a közterületeken való dohányzás korlátozása ellen foglalna állást. Az eddigi tapasztalatok szerint a korlátozásoknak könnyen érvényt lehetett szerezni, azokat pedig a dohányosok jó része is elfogadja, ugyanis a függők zöme ambivalensen viszonyul szenvedélyéhez, és szeretne leszokni a dohányzásról. (Spinney, L: Public smoking bans show signs of success in Europe. The Lancet 369. 150 7-1 508, (2007)
CsD
Gyógyszerészet
(2007.07.16. 08:59)
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag