Élő szervezetből készülnek a jövő gyógyszerei

Forradalmasították az orvostudományt a fehérje alapú, úgynevezett biológiai gyógyszerek, jelenlegi áruk azonban még igen borsos. Hogyan lehet mégis hozzájutni egy-egy ilyen készítményhez?

Mi a különbség a hagyományos és a biológiai gyógyszerek között? Mit kell tudni a generikus és az úgynevezett biohasonló készítményekről? Minderre neves előadóktól - Dr. Boér Katalin onkológus és Prof. Dr. Illés Árpád hematológus szakorvosoktól - kaphattak választ mindazok, akik részt vettek a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Egészségügyi Szakosztálya kerekasztal beszélgetésén.
A gyógyító munkát ma már számos olyan újfajta készítmény segíti, amely forradalmasította a rosszindulatú daganatos és vérképzőszervi betegségek kezelését. Az említett készítmények részben úgynevezett biológiai - fehérje alapú - gyógyszerek, részben pedig kismolekulák, amelyek a daganatos sejt ciklusszabályozását képesek befolyásolni. Ezek révén már nem csak néhány hónappal tudják meghosszabbítani a betegek életét, hanem sok esetben véglegesen meg is tudják őket gyógyítani. Sajnos e modern terápiák ára igen magas - akár több millió forintba is kerülhet egyetlen havi kúra -, ezért a betegek jelenleg csak egyedi méltányossági kérelem alapján férhetnek hozzá ezekhez a kezelésekhez. Nagyrészt anyagi megfontolások vezettek a követő gyógyszerek gyártásához, melyek az eredeti hatóanyagát tartalmazó "másolatok". Amikor egy készítmény szabadalmi és adatvédelmi időszaka lejár, a követő gyártó felhasználhatja az eredeti hatóanyagot egy új készítményben, más néven generikumban. S mivel nem kell elvégeznie a klinikai és preklinikai vizsgálatok sorát, az eredetinél sokkal olcsóbban tudja forgalomba hozni a gyógyszert, így a társadalomnak kevesebbet kell fizetnie ezekért - magyarázta Dr. Illés Árpád tanszékvezető egyetemi tanár.

Mik azok a biológiai másolatok?


A Személyre Szabott Orvoslás (PHC) lényege: "a megfelelő terápiát a megfelelő betegnek a megfelelő időben". Ez a titka a biológiai gyógyszerek hatékonyságának. A személyre szabott medicináról az alábbi cikkünkben olvashat részleteket!

A biológiai gyógyszerek előállítása azonban sokkal bonyolultabb, mint a hagyományos kémiai szereké - mutatott rá Illés professzor. Ezek nagy molekulájú anyagok - legtöbbször fehérjék -, amelyeket ma az ipar nagy mennyiségben képes előállítani különböző biotechnológiai módszerekkel. Számos élő szervezetből előállított, vagy abból származó gyógyszerünk van: gondoljunk csak a védőoltásokra, az inzulinokra, a vörös- és fehérvérsejtek növekedését serkentő faktorokra, vagy a vérzékenységben (hemofíliában) szenvedő betegek számára életmentő véralvadási faktorokra. Az onkológiában és az onko-hematológiában ma már célzott monoklonális antitesteket alkalmaznak a daganat felszínén, vagy sejtjeiben lévő bizonyos specifikus antigének ellen. Ezeket a készítményeket ciklusonként, általában hagyományos kemoterápiával kombináltan kapják a betegek hónapokig, vagy akár évekig is - magyarázta a szakember.
A biológiai gyógyszerek előállítása sokkal bonyolultabb, mint a hagyományos kémiai szereké

A biológiai gyógyszerek előállítása sokkal bonyolultabb, mint a hagyományos kémiai szereké

A biológiai szerek nem csak a méretüket, hanem komplexitásukat tekintve is igen eltérőek. A kismolekulák szerkezete teljesen ismert, míg a makromolekulák heterogén struktúrák. Szemben a kis molekulájú kémiai anyagokkal, a makromolekulák pontos térbeli szerkezetét a legmodernebb módszerekkel sem tudjuk pontosan meghatározni. Így a generikus gyógyszerek legfontosabb jellemzőjét - azt, hogy a hatóanyag pontosan ugyanaz az eredeti és a követő molekulában - a biológiai követő hatóanyagok esetén nem tudjuk bizonyítani. Ezért bevezették a biohasonló készítmények fogalmát (biosimilar medicines), ami azt jelenti, hogy az eredetihez hasonló hatású molekuláról van szó, ám nem bizonyítható, hogy annak térbeli szerkezete megegyezik az eredetiével. Mindebből az következik, hogy a biohasonló szerek hasonlóságát, hatásosságát és biztonságosságát széleskörű összehasonlító vizsgálatokban kell igazolni.

Cél a betegek biztonsága

Dr. Boér Katalin onkológus és belgyógyász főorvostól, a fővárosi Szent Margit Kórház Onkológiai Osztály vezetőjétől megtudhattuk, hogy az onkológiában már használatosak egyes biohasonló készítmények. Ezek az úgynevezett kolóniastimuláló szerek, amelyek jóval egyszerűbb - és olcsóbb - fehérjemolekulák, mint az Illés professzor által említett monoklonális antitestek. Azt, hogy egy adott biológiai terápia eredeti, vagy biohasonló molekuláját kapják a betegek, nem az orvos, hanem az egészségbiztosító dönti el. Tekintettel arra, hogy e készítmények immunválaszt, például anafilaxiás, vagy helyi infúziós reakciót idézhetnek elő - tette hozzá Boér főorvosnő -, a biológiai gyógyszereket lehetőség szerint nem váltogatják a klinikusok, hiszen a betegellátás legfontosabb szempontja a betegek biztonsága.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag