Elhunyt a rákbetegek képviselője

41 éves korában, hasnyálmirigyrákban elhunyt a rákbetegeket segítő Gyógyulj Velünk Egyesület vezetője, Szegő László.

Szegő Lászlónak minden esélye megvolt meggyógyulni a rákból. Az elsőből... Vastagbélrák műtétje, majd az onkológiai kezelések után mindent elkövetett, hogy mihamarabb megerősödjön és maga mögött tudja a rákot. Nem passzívan várta a gyógyulást: orvosai mellett elfogadott segítséget pszichológustól, energiát szánt a gyógytornára, harcművészetet is gyakorolt, bekapcsolódott a sorstársak közösségébe is. Miután felépült, őszintén vallotta: önmaga annyi segítséget kapott a gyógyuláshoz, hogy egyrészt szeretné ezt viszonozni, másrészt mindazokat a lehetőségeket minél több betegtárs számára biztosítani, amelyekkel ő élhetett. Betegtársaival megalakította a Gyógyulj Velünk Egyesületet, az emésztőszervi daganatokkal küzdő betegek és családjaik civil szervezetét.
Nem egy sokadik betegegyesület jött létre: miután Szegő László megtapasztalta, hogy egy rákbeteg embernek a legdrágább kincse az ideje, mindenkinek nagy tempót diktálva látott munkának. A Gyógyulj Velünk Egyesület az alapítástól számított néhány hónapon belül egy több mint kétszáz tagot számláló és sok ezer rákbeteget elérő civil szervezetté vált: országos sajtótájékoztató, parlamenti fellépés, hazai és brüsszeli fórumokon való jelenlét fémjelezte felívelő ismertségét. A civil szervezet elnöke minden nyilvános fórumon fellépett a rákszűrések és a már beteg emberek korszerű kezelése érdekében, lobbizott, érvelt, ha kellett, vitába szállt - eközben az egyesület más aktív tagjainak köszönhetően is egyre több daganatos beteg kapcsolódott be a programokba.

Szegő László nem egyedül dolgozott, hanem csapatot épített. Tisztában volt azzal, hogy egy országos jelenlétre törekvő szervezet nem nyugodhat egy ember vállán. És azzal is tisztában volt: át kell adnia a stafétát. Mert bár a vastagbélrákot jó eséllyel maga mögött tudhatta, az egyik kontrollvizsgálat kimutatta: szervezetét hasnyálmirigyrák is megtámadta. Utóbbi agresszív betegségnek a szétterjedését a kezelésekkel feltartóztatni ugyan sikerült, de megállítani nem. Szegő László széttárta a karját: fiatal kora miatt már a vastagbélrákra sem volt nagy esélye, a hasnyálmirigyrákra pedig végképp nem tudott magyarázatot találni.

Szegő László

Az embert próbáló terápiák, a fájdalmait enyhíteni igyekvő sugárterápia és a fogyatkozó idő ellenére rendületlenül folytatta a munkát, s a Corvinus Egyetem matematikus docenséhez méltó logikával és stratégiai érzékkel építette tovább a közösséget, tárgyalt és nyilatkozott a betegtársak érdekében. Ha valamiben tévedett, nem vonakodott ezt elismerni. "Nézzétek el nekem, öregszem. Az orvosomnak hála" - mondta egyszer, érzékeltetve, hogy ha nem is beszél róla, tudja, hogy a kezelésekkel időt nyerhet, de gyógyulást már nem.

"Csodálatos napjaim vannak, amikor jó erőben érzem magam" - nyilatkozta két hónappal ezelőtt, amikor mindenben a támaszát jelentő feleségét és három gyermekét is bemutatta egy tévériportban. Nem panaszkodott. Ő is, családja is az egész országnak példát mutattak abban, hogyan kell küzdeni. "A padlóra kerülés elkerülhetetlen, ez rendszeresen elkövetkezik. De onnan fel kell állni, akár hétről hétre újra és újra, hogy ha fél napig ágyban is kell lennem, mégis minél nagyobb részét tölthesse ki a napomnak az aktív élet" - vallotta. Akkor azzal fejezte be: "nem tartom elképzelhetetlennek, hogy visszatérek a következő szemeszterben az oktatásba."

Szegő László sajnos ebben tévedett: nem áll már többet katedrára. Ám úgy életével, mint búcsúzásával nagyon sok betegnek és családnak adott nagyon fontos útravalót. Mindannyiunknak sokat tanított, pedig nem volt sok ideje rá: életének 41. évében elbúcsúzott. A Gyógyulj Velünk Egyesület az alapító elnöke által elvárt hozzáállással folytatja a megkezdett munkát. Szegő László öröksége nem a csüggedés, hanem a megalkuvást nem ismerő cselekvés.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag