Életmentő vastagbélrák mobilapp

"iMET" néven egy olyan applikációt tölthetnek le a májáttétes, elsősorban vastagbél daganatos betegek orvosai, amellyel ingyenes, online konzíliumot kérhetnek a hazai hét vezető májsebészeti centrum szakértőitől.

Az iMET egy távkonzíliumi lehetőség, amely életeket menthet: a májáttétes betegeknél, ha nem lehetséges a daganatokat műtétileg eltávolítani, az ötéves túlélési esély jelenleg 5 százalék, de ha sikerül eltávolítani a daganatot, az ötéves túlélési esély akár tízszeresére - 50 százalékra- is nőhet. Az eljárás nagyon sok beteget érinthet Magyarországon, hiszen évente 5000 ember hal meg vastagbélrákban és az alkalmazás más daganatok májáttétei esetében is hasznos lehet.

Jó tudni

A kemoterápiát nemsokára akár ki is váltható, igen biztató eredményeket felmutató kezelés, a célzott vagy személyre szabott daganatterápia óriási áttörés előtt áll. Hogyan működik, mit tud a molekuláris diagnosztika? - ide kattintva elolvashatja!

A KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ alapítói - Dr. Peták István tudományos-igazgató és Dr. Schwab Richárd orvos-igazgató - úgy gondolták, hogy az internet online lehetőségeit az egészség szolgálatába állítják, ezért egy olyan internet alapú egészségügyi konzultációs rendszert fejlesztettek ki, aminek segítségével a májáttétes daganatos betegek online konzultációt kérhetnek az ország hét vezető májsebészeti centrumától. Az iMET elnevezés az internet és a metasztázis szó kombinációjából ered.

A cég az applikációt saját tőkéből fejlesztette és ingyenesen bocsátja az orvosok és a betegek rendelkezésére.

A cég az applikációt saját tőkéből fejlesztette és ingyenesen bocsátja az orvosok és a betegek rendelkezésére.


Az iMET applikáció abban segít, hogy egy májáttétről minél hamarabb kiderüljön, hogy műthető, vagy sem, a rendszerhez a betegek orvosai és a kiválasztott sebészeti centrumok férhetnek hozzá. Az eljárás lényege, hogy ha valakinél az országban bárhol diagnosztizálnak vastagbélrák-máj áttétet, minden esetben lehetőség legyen rá, hogymájsebészetben jártas specialisták döntsenek arról, hogy lehetséges-e a daganat műtéti eltávolítása.

Az applikáció segítségével:

- a háziorvos felviszi a beteg CT felvételét a rendszerbe,
- erről párhuzamosan értesítést kap 7 hazai kiemelt centrum,
- a speciális szaktudású sebészek véleményezik,
- valamennyi helyről visszaküldik a szakvéleményt a rendszerbe,
- a kezelőorvos gyorsan dönthet a műthetőségről,
- a megfelelő sebészi centrumba utalhatja a beteget vagy elkezdheti a gyógyszeres kezelést.

Az applikáció megjelenése előtt a májáttétes beteg személyesen vett részt az ország különböző pontjain elhelyezkedő konzultációkon, az utazás nemcsak megterhelő volt számára, de óriási időveszteséget is okozott, ami jelentősen csökkentette a túlélési esélyét. Az új fejlesztésnek köszönhetően a beteg és a kezelőorvosa akár néhány órán belül találhat megfelelő sebészt az ország bármely területéről, a segítségével az is elkerülhető, hogy a beteg a földrajzi tartózkodásából adódóan ne kapjon megfelelő műtéti kezelést, alkalmazásával nem fordulhat elő, hogy egy műthető beteget nem műtenek meg, és ezzel elveszíti esélyét a gyógyulásra.

Az iMET a sebészi távkonzultáción kívül molekuláris diagnosztikai konzultációt is kínál. Amennyiben a sebészek úgy ítélik meg, hogy a májáttét jelenleg nem műthető, de látnak esélyt a daganat zsugorítására, a legfontosabb teendő a legmegfelelőbb, célzott, személyre szabott kezelés kiválasztása.

Dr. Peták István kiemelte: "Számunkra nagyon fontos, hogy a molekuláris diagnosztikai vizsgálatoknak terápiás konzekvenciája is legyen, hogy a betegek konkrét esélyt kapjanak a gyógyulásra. Missziónknak tartjuk olyan alkalmazások fejlesztését, amelyeket ingyen bocsátunk a betegek és az orvosok rendelkezésére, azt szeretnénk, hogy a betegek komplex onkológiai ellátásában integrálódjon a molekuláris és a képalkotó diagnosztika."
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de említést érdemlő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag