Együtt tehetünk a rák ellen

"(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen" - idén a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlása alapján ezt a szlogent választotta a Magyar Rákellenes Liga jelmondatául a február 4-i Rákellenes Világnapra. Az ebből az alkalomból szervezett esemény egyik fő mondanivalója a megelőzés jelentősége mellett az volt, hogy legyen mindenki számára elérhető az innovatív és minőségi onkológiai ellátás, melynek köszönhetően soha nem látott túlélési eredmények érhetők már el egyes ráktípusok kezelésében.

A Nemzetközi Rákellenes Unió minden évben ajánlást ad arra, hogy mi legyen a Rákellenes Világnap témája. Idén ennek megfelelően a Magyar Rákellenes Liga által szervezett esemény az "(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen" szlogen köré épült. A rendezvény résztvevői is ennek jegyében ismertették, hogy milyen tennivalóik vannak az orvosoknak, a betegeknek, illetve az egész társadalomnak. A mai rendezvényen több előadást követően kerekasztal beszélgetést szerveztek, melynek keretében elismert szakemberek és a Magyar Rákellenes Liga elnökségének tagjai fejtették ki véleményüket a témában.
A résztvevők kiemelték a megelőzés fontosságát, amire az UICC is felhívta a figyelmet az erre az évre kiadott ajánlásaiban. Emellett rendkívül fontos, hogy a rák ne legyen tabutéma, és az egészségügyi szakma, valamint a civil szervezetek erőfeszítéseket tegyenek annak érdekében, hogy eloszlassák a betegséggel kapcsolatos mítoszokat, tévhiteket.

Áttörés a rákterápiában

Egyre több az áttörés a daganatos betegségek gyógyszeres terápiájában, ennek köszönhetően a korábban végzetesnek számító ráktípusok is nagyobb eséllyel lehetnek gyógyíthatók. Kattintson!

A Magyar Rákellenes Liga által szervezett esemény egyik fő mondanivalója az volt, hogy az új, innovatív terápiáknak köszönhetően soha nem látott túlélési eredményeket láthatunk egyes ráktípusok kezelésében, emellett pedig a betegek életminősége is tapasztalhatóan javul. Kulcsfontosságú tehát, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljon a minőségi onkológiai ellátás, emellett közös érdek, hogy a már sikeresen törzskönyvezett, hatékony gyógyszeres terápiák minél hamarabb elérhetőek legyenek a rászorulók részére. Ahogyan arra az idei Rákellenes Világnap szlogenje is utal, annak érdekében, hogy a hazai és nemzetközi szakemberek által megfogalmazott ajánlások és célkitűzések megvalósulhassanak, széles körű összefogásra van szükség a kormány, a civil társadalom és a magánszféra bevonásával.

Együtt is tehetünk a rák ellen!

Együtt is tehetünk a rák ellen!

"Amikor valaki szembesül azzal, hogy a szervezetében rák van, az első érzés leggyakrabban a tehetetlen, szorongató félelem. Az orvos elmondja a diagnózist, a tüneteket, gyakran az életkilátásokat is, azonban ezután jönnek a nagy kérdések. Hogyan tovább? Kihez fordulhatok? Ekkor jön el az olyan szervezetek ideje, mint a Liga, ahol megértően fogadják, baráti hangulatú beszélgetések során segítik feldolgozni a történteket, ahol valóban mindent meg lehet kérdezni" - hangsúlyozta dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Az eseményen átadták a tavaly meghirdetett "Én és a rák" kreatív pályázat elismeréseit is. A felhívásra a rákot már sikeresen legyőzők, illetve a betegséggel jelenleg is küzdők jelentkezhettek, akik prózai műveket, verseket, fotókat, rajzokat, festményeket, illetve egyéb kreatív alkotásokat nevezhettek. Közel 80 alkotás érkezett a pályázatra, a zsűri döntése értelmében öt kategóriában születtek eredmények:

Győztesek

Próza:
I. Angyalkönny - Pricsákné Szekrényesi Judit
II. Luca/életfogytiglanra ítélve - Németh Károly
III. Útközben/Gyújts éjszakánkba fényt - Novák Nóra

Mellrákfórum különdíj (Földvári Barbara ajánlotta fel):
Nekem még feladatom van ebben az életben - Ács Ibolya

Vers:
I. Küzdeni kell - haikuk/Nem hívtalak - Mészáros Ildikó
II. Szilvalekvár - Szarvas Zoltánné
III. Minden úgy volt jó... - Slang Anikó

Festmény:
I. Kemo/nő vagyok - Sárosdy Zsuzsanna
II. Ragyogás - Igali Zsófia
III. Anya él, élni fog - Herpainé Napkori Éva

Festmény különdíj (Földvári Barbara ajánlotta fel):
Újjászületés - Bartus Beatrix

Fotó
I. Tövisek és virágok - Tallián Zsóka
II. Főnővér - Királyné Bostyai Mária

Egyéb: Szorongásból a remény felé - Kézenfogva klub Foltvarró csoportja

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-4, +1 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt több helyen tartósan párás és ködös marad az idő, az alacsonyszintű rétegfelhőzetből helyenként hószállingózás, ónos szitálás kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag