Egyszerűsödhet a májdaganatok diagnózisa

A GE Healthcare üzletága (GEHC) 2009 áprilisában indította el 221 millió forint összköltségű szegedi kutatás-fejlesztési projektjét a Szegedi Tudományegyetem bevonásával, amely idén márciusában zárult.

A projekt célja olyan új orvosi szoftver fejlesztése volt, amelyek a széles rétegeket érintő daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítik elő.

A "Duál-energiás-CT technológián alapuló tumor diagnosztikai és terápiatervező eszközök kutatása és piacképes klinikai alkalmazásba integrálása" - elnevezésű projektet a cég Szegeden valósította meg.

"Örömmel számolhatok be arról, hogy a projekt eredményeit hasznosítva idén elindult egy új klinikai szoftver fejlesztése, amely teljes mértékben a GEHC magyarországi mérnökségéhez köthető. A szoftver a máj daganatos megbetegedéseinek diagnózisát, a terápia tervezését, valamint a terápia nyomkövetését egyszerűsíti fejlett orvosi képfeldolgozó technológia alkalmazásával. A szoftver elterjedése révén világszerte javul a daganatos megbetegedésben szenvedő betegek kezelése, ezzel mi is hozzájárulunk a rák gyógyításához" - nyilatkozta Dr. Fidrich Márta, a GEHC szegedi irodájának vezetője.

A WHO 2008-as adatai alapján a rák világszerte a vezető halálok, amelyből a májrák a harmadik leggyakoribb ráktípus. A KSH adatai szerint a daganatos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozás Magyarországon nagyon magas: 2010-ben az összes halálozás 28 százalékáért a daganatos betegségek feleltek. Ezzel a rák a második leggyakoribb halálok a szív-és érrendszeri megbetegedések után.A projekt 2012. március 31-én zárult. Eredményei között szerepel, hogy elkészült egy májra specializált alkalmazás prototípusa, amely lehetővé teszi CT felvételeken a máj automatikus kontúrozását, a máj fő érhálózatának meghatározását, az érhálózat alapján a máj belső szerkezetének megjelenítését, valamint a máj virtuális sebészi vágását. Ezen komponensek egyszerűsítik a máj kóros elváltozásai által érintett területek pontos meghatározását, jelentősen növelve a diagnózis és a terápia-tervezés megbízhatóságát, ezzel javítva a betegek túlélési esélyeit.

A fentieken felül létrejött egy klinikai kutatást támogató prototípus, amely lehetővé teszi egy adott szerven belüli tumorok automatikus detektálását, összetett szerkezetű tumorok kontúrozását, illetve duál-energiás CT felvételek esetén a vizsgált tumorok anyagi összetételének meghatározását. Ezen funkciók integrálása olyan bonyolult klinikai műveletet tesz lehetővé, mint az egy szerven belül található tumorok össztérfogatának meghatározása, amely nagyon fontos terápia követés során, és a jelenleg elterjedt szoftverekkel csak becsülhető.

A cég lehetőséget ad kutató-fejlesztőinek, hogy saját elképzeléseiket megvalósítsák, ezáltal növelve a fejlesztések hozzáadott értékét. A szegedi K+F iroda fiatalos csapata döntő részben az SZTE-n végzett programtervező matematikusokból áll, az együttműködés 2001 óta sikeres. A lezárult kutatásban a Radiológiai Klinika, az Onkoterápiás Klinika és az Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék vett részt, ezáltal segítve a GEHC által gyártott és fejlesztett eszközök minél pontosabb illeszkedését a klinikai igényekhez. Az egyetemmel közös kutatás eredményeit több rangos hazai és nemzetközi konferencián publikáltuk.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható kisebb havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag