Egyedülálló rehabilitációs központ rákbetegeknek

Az onkológiai terápia hatékonyságának növelését szolgálja a Szent László Kórház Onkológiai Centrumának kezdeményezésére kialakított, annak szakmai támogatásával működtetett pszichoszociális rehabilitációs központ, a Tűzmadár Ház.

Az Onkológiai Centrum és a - Daganatos Betegek Gyógyulásáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által működtetett - Tűzmadár Ház összehangolt működése az országban egyedülállóan komplex kezelést tesz lehetővé a rákbetegek számára. Az intézmény működéséről tegnap tartottak bemutatkozó sajtótájékoztatót a fővárosban.

Tudományos kutatások összefüggést mutattak ki a rákbetegek depresszió szintje és túlélési ideje között. Szoros kapcsolat van a betegek pszichés állapota - különösen stressz-szintje - és a daganat növekedési üteme között. Nagy betegszámon végzett tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy a daganatos betegek emelkedett fizikai aktivitása csökkenti a rákspecifikus halálozást. A Tűzmadár Ház létrehozása a Szent László Kórház Onkológiai Centrumának szakmai válasza ezekre, és további, a rákbetegek túlélési esélyeit növelő tudományosan igazolt tényekre.

A Tűzmadár Házban barátságos környezetben, kellemes légkörben, hivatásos szakemberek és 10 önkéntes munkatárs elkötelezett munkája teszi lehetővé, hogy évente mintegy ezer beteg számos támogató program és tanácsadás közül választva, immunrendszerét, fizikumát megerősítve, jó lelki állapotban vegye fel a harcot betegségével szemben. A Tűzmadár Ház alapítói a pszichés és életviteli támogatás mellett kiemelt célként jelölték meg a betegek szociális és jogi támogatását is.

Mint azt Rohánszky Magda, onkopszichológus, a Tűzmadár Ház vezetője elmondta, a ráknak nem szükségszerűen kell a kiszolgáltatottságot, az egzisztenciális ellehetetlenedést jelentenie az érintettek életében, hanem sokkal inkább kihívást, kitartást és olyan belső erő életre hívását, amely segíthet legyőzni a betegséget.

A Tűzmadár Ház ezért szerteágazó lehetőségeket kínál a gyógyulási folyamat hatékonyságának növelésére. A betegséggel való tudatos küzdelmet felvállalók többféle egyéni és csoportos pszichoterápia közül választhatnak, képzett dietetikustól kaphatnak személyre szabott tanácsokat, stresszkezelést és relaxációs technikákat tanulhatnak, gyógytornán, jógaoktatáson és életvezetési tanácsadáson vehetnek részt, és közösségi programokkal (tánc, kiállítások, életvezetési táborok) javítják a betegek életminőségét. Mindez térítésmentesen áll a betegek és hozzátartozóik rendelkezésére.

Különösen a rák diagnosztizálását követő időszakban rendkívül fontos, hogy a betegek megbízható forrásból hozzáférjenek betegségük lefolyására és kezelésére vonatkozó információkhoz. A Daganatos Alapítvány ezért hozta létre és tarja fent a www.rakgyogyitas.hu internetes portalt, melyet naponta több ezer látogató keres fel és a negyedévente 15000 példányban, az ország valamennyi onkológiai centrumában ingyenesen hozzáférhető Rákgyógyítás című magazint.

Az egészségügyi szakdolgozók létszámhiányból adódó túlterheltsége miatt a betegek támogatásában és gondozásában kiemelt szerepe van a képzett önkénteseknek és az onkológiai betegek ellátásra specializálódott szociális munkásoknak. A Tűzmadár Ház rendszeresen szervez képzéseket az ország különböző pontjairól érkező önkéntesek és a rákbetegek támogatására specializálódott szociális munkások számára.

Az önkéntes tevékenység kultúrájának és szakszerű munkájának támogatása mellett a civil szféra másik nagy területének megerősítéséhez is támpontot ad a Tűzmadár Ház azzal, hogy otthont ad a rákbetegek gyógyulásáért dolgozó betegszervezetek számára. Ez az inkubációs környezet lehetőséget teremt az itt működő betegszervezeteknek, hogy megerősödjenek, s támogatásukhoz a város és az ország bővülő helyszínein férjenek hozzá a rászorulók.

"Orvosszakmai szempontból szükségszerű, emberi szempontból kívánatos lenne, hogy Magyarországon minden onkológiai centrum mellett működhessen pszichoszociális rehabilitációs műhely" - jelentette ki Prof. Bodoky György a Szent László Kórház Onkológiai Centrumának vezetője.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt sok lesz felettünk a felhő, keleten fordulhat elő helyenként még eső, gyenge havas eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag