Egész életen át megvéd a ráktól az új eljárás?

Olasz kutatók immunterápiás kísérletekkel olyan módszert találtak sejtek manipulálására, amellyel fokozható és egy életen át megtartható a szervezet természetes védekezőképessége.

Egy forradalmian új rákkezelést fejlesztettek ki milánói kutatók, amelynek révén a szervezet védekező rendszere egy életen át emlékszik a betegségre és éberen strázsál, hogy megakadályozza a kór visszatérését, azaz úgy viselkedik, mint egy vakcina. A tudósok azt mondják, hogy a manipulált sejtkontingens olyan, mintha egy "élő gyógyszer" volna, amely folyamatosan éberen figyeli a visszatérni igyekvő rákot, s ha felfedezi, gyorsan eltávolítja a szervezetből.
Az erről szóló előadást az American Association for Advancement of Science éves ülésén Washingtonban hallgathatta meg a szakmai közönség. Az ismertetett kutatás során sikerült először bizonyítottan működőképes "memória T-sejteket" kialakítani, amelyek legalább 14 évig fennmaradnak a szervezetben.

Rák és C-vitamin: szedjük vagy ne?

dr. Bíró Krisztina klinikai onkológus előadását a C-vitamin és a rák összefüggéseiről a Magyar Rákellenes Liga egyik korábbi rendezvényén. Kattintson!

Chiara Bonini, a milánói San Raffaele tudományos intézet és az Universitá Vita-Salute San Raffaele hematológus professzora azt mondta: "a T-sejtek élő gyógyszerek, és megvan az a különös képességük, hogy megmaradnak a szervezetünkben egész életünkben."

"Képzeljék el, hogy gyerekkorukban kapunk egy vakcinát, ami megvéd az influenzától vagy bármilyen más betegségtől egész életünkben. Hogy lehetséges ez? Amikor a T-sejt találkozik az antigénnel és aktiválódik, akkor megöli a kórokozót, de nem pusztul el, hanem memóriasejtként tovább él. Képzeljék el, ha ezt az eljárást rák elleni immunterápiában alkalmazhatnánk, hogy a memória T-sejtek ne feledjék őket, s készen álljanak a beavatkozásra, amikor a kór visszatér" - fűzte hozzá Bonini professzor.

A kutatás során sikerült olyan sejteket kialakítani, melyek védhetnek a rák ellen

A kutatás során sikerült olyan sejteket kialakítani, melyek védhetnek a rák ellen

Ezt oldották meg az olasz kutatók. Egy milánói kórházban tíz, korábban csontvelő-transzplantáción átesett immunerősítő terápiát is kapott, amely tartalmazta a memória T-sejteket is. Azt találták, hogy ezek 14 évvel később is ott voltak a betegek szervezetében.

Az immunterápia, amely a szervezet saját védekezőrendszerének mozgósításával hat, a sejtkárosító kemoterápa helyére léphet. Ebben az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ezek az immunváltozások hosszú ideig maradjanak fenn, hogy megakadályozzák a rák visszatérését. A milanói kutatás először bizonyította, hogy ezek a sejtek képesek sokkal tovább fennmaradni, mint ameddig az eredeti rákkezelés hat.

Bonini és munkatársai jelenleg olyan újfajta immunsejtek kialakításán dolgoznak, amelyek antigén receptorokként ismert szenzormolekulákat használnak a különféle típusú rákok felismerésére és kiiktatására. Amikor a sejteket egyesítik a memória sejtekkel, annak olyan kezelést kell eredményeznie, amely hatékony vakcinaként működik a rák ellen.

Forrás: The Telegraph

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag