Van védelem a méhnyakrák ellen?

Az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság a női egészségvédelem nagy lépésének értékelte és elsőként engedélyezte azt a méhnyakrák elleni oltóanyagot, amely megoldást jelenthet a világon évente 290 000 nőt érintő betegség ellen.

Az Amerikai Rák Társaság közlése szerint elkészült a humán papillomavírus (HPV) által okozott szinte valamennyi méhnyakrák-fajtának kialakulását megelőző oltóanyag. Az egyik amerikai gyógyszercég által kifejlesztett készítmény működésbe lépteti az immunrendszert a humán papilloma vírussal szemben. A szert 9 és 26 éves kor között kaphatják meg a veszélyeztetett nők.

Mitől alakulhat ki méhnyakrák?

Méhnyakrák leggyakrabban a nemi úton terjedő HPV-vel való fertőzés útján alakul ki. A kutatások szerint a Human Papilloma Virus (HPV 16 és 18) fertőzések okozzák az esetek 70 százalékát. A HPV más fajtái is okozhatnak rákot vagy fájdalmas fekélyeket a nemi szerveken. Az Egyesült Államokban egyes becslések szerint mintegy 20 millió nő és férfi HPV-fertőzött, ám a vírusfertőzés az esetek többségében semmiféle tünetet nem okoz, egyes nőknél azonban méhnyakrákhoz vezethet. A mellrák után a második leggyakoribb nők közötti rákos betegség nem is olyan régen még halálos betegségnek számított, ma azonban az idejében elvégzett szűrés és kezelés mellett a halálozási arányszám folyamatosan csökken. Az orvosok évente ajánlják a méhnyakrák-szűrést.

A legfontosabb kívánalom

A méhnyakrák leggyakrabban a 40 év feletti nőknél alakul ki. Magyarországon évente több mint 1000 új beteget fedeznek fel és kezelnek. Hazánkban a méhnyakrák korai felismerésére jó módszerek állnak rendelkezésre, de sajnos a nők tekintélyes hányada nem él a méhnyakrák-szűrés lehetőségével. Az évente végzett nőgyógyászati, illetve citológiai vizsgálat a méhnyakrák szűrése szempontjából a legfontosabb kívánalom lenne. A 0. stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya a kezelés után 100%! A vizsgálatok kezdetének ajánlott időpontja: a 18. életév, illetve a nemi élet megkezdésének időpontja. A szakma ajánlása szerint a nemi élet megkezdésétől évente el kell végezni a vizsgálatokat!

Megelőzés oltóanyaggal

A most engedélyezett vakcina a hat hónapos klinikai tesztelési fázisban kitűnően szerepelt. Hatásosnak mutatkozott a HVP négy legfontosabb változata ellen, így védelmet jelenthet az egyre gyakoribb megbetegedéssel szemben. A tesztelésbe bevont mintegy 21 ezer nő esetében a gyógyszer hatóanyaga 100 százalékosan akadályozta a betegséget közvetve kiváltó Papilloma vírus működését és terjedését. A gyártó szerint három injekció szükséges a teljes védettséghez.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: