Digitális kebelvédő

Az emlőrák kialakulását még a rizikófaktorok ismeretében sem lehet megelőzni. Ha azonban sikerül már a legkorábbi stádiumában felfedezni, a megfelelő kezelés 85-95 százalékuk teljes gyógyulását jelentheti. Ezt teszi lehetővé egy új technológia!

Miért kell tudnunk a direkt digitális mammográfról?

Az első direkt digitális mammográf rutin használatát emlőrákszűrésre, 2000 január 31-én engedélyezte az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság, igazolva, hogy a berendezés teljesítőképessége eléri a hagyományos - analóg - technikáét. A mammográfoknak három alapvető típusa létezik: az analóg filmes berendezés, a hagyományos berendezésen alapuló, de foszforlemezes digitális változat, és a detektorral egybeépített direkt digitális mammográf.

A fantomon és betegeken végzett vizsgálatok egybehangzóan bizonyították, hogy a digitális technika úgy a mikromeszesedések, mint a lágyrészek diagnosztikájában legalább egyenértékű, ha nem jobb, mint a hagyományos módszer. Térbeli felbontása ugyan még mindig kissé alulmarad a filmhez képest, de kontrasztfelbontása magasabb annál.

Új lehetőségek

Magyarországon, (Közép-Kelet Európában elsőként) 2005 augusztusától, az Országos Gyógyintézeti Központ Radiológiai osztályán (amely 2007 augusztusától az Állami Egészségügyi Központba integrálódott) is a világ egyik legmodernebb direkt digitális mammográfjával végzik a vizsgálatokat.

Létezik ma már olyan számítógéppel támogatott diagnosztikai program (Computer Aided Diagnostics - CAD), amellyel átvizsgálják a digitális felvételeket és megjelölik azokat a helyeket a felvételen, ahol valószínű a daganat jelenléte.

Lehetőség nyílik arra is, hogy a beteg régebbi felvételeit a leletezés során a rendszer automatikusan előkeresi, így a rutin összehasonlítással a kóros képletek sokkal hamarabb felismerhetők. A tökéletes felvételekkel és archiválással lecsökken az "elnézett" daganatok száma.

A digitális mammográf előnyei az analóg rendszerekkel szemben:

A direkt detektoros változat képminőségben jobb, stabilabb, mint a foszforlemezes berendezés és a világon elfogadottabb. Nincs film, stabilan kiváló a minőség, könnyebb a tárolás, a visszakereshetőség, nincs környezetszennyezés, alig van selejt, sokkal egyszerűbbé válik a tudományos jellegű gyűjtés és a távkonzultáció. Ez utóbbi a mammográfiánál azért különösen fontos, mert emlőrák szűrésnél minden felvételt legalább két orvosnak kell leleteznie.

Egy gyakorló mammográfus évente ezer-tizenötezer vizsgálat anyagát nézi végig, és ezt képernyő előtt ülve sokkal hatékonyabban lehet elvégezni, mint a filmek ide-oda rakosgatásával és szállításával.

Költségvonzatok

A direkt digitális eszköz drágább, mint egy hagyományos berendezés, de nagyobb a kapacitása és alacsonyabbak a változó költségek: nincs előhívási idő, nincs film, előhívógép, nézőszekrény, vegyszerek. A műhibák száma is lecsökken a digitális technológia és a jól képzett radiológusok segítségével.

További információkért kattintson a www.her2.hu weboldalra.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció