Daganatos gyerekeknél gond a testsúlyingadozás

Kezdetét vette a 2012. évi "Tegyünk Együtt a Gyermekekért" program, mely immár 11. éve segíti a leukémiás és daganatos beteg gyermekek rehabilitációját és egészséges klinikai táplálkozását.

A Magyar Gyermekonkológiai Hálózattal együttműködésben, társadalmi támogató programjának keretein belül a Danone Kft. felmérés végzett a kezelés alatt álló és gyógyult gyermekek táplálkozási szokásairól. Ennek eredménye szerint a kezelések során fellépő, jelentős testsúlyingadozás a gyerekek 90%-ánál jelent problémát, így a TEGY program idén is az egészséges klinikai táplálkozásra fókuszál, mely mellett kiemelten támogatja a gyermekek és családtagjaik kezelés utáni lelki rehabilitációját. A TEGY program idén 5 héten keresztül, október 1-jétől november 4-ig tart.

Felmérés a kezelés alatt álló és gyógyult gyermekek táplálkozásáról

"A daganatos betegséggel kezelt gyermekeknél szinte minden esetben megfigyelhető valamilyen testsúlyváltozás, amit a szteroid vagy a kemoterápiás kezelés magyaráz. A kérdőív alapján a gyerekek 90%-ánál számoltak be a testsúly drasztikus növekedéséről vagy csökkenéséről a kezelések alatt" - mondta Dr. Kriván Gergely, a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat elnöke. "A szülők a betegség előtt jellemzően nem találkoztak dietetikussal, hiszen nem volt rá szükségük, de a kezelések alatt konzultáltak szakemberrel. Tavaly a TEGY támogatásából minden gyermekonkológiai központban felállíthattunk egy-egy táplálkozási szakemberekből álló team-et, akiknek ez év elejétől elsődleges feladatuk a gyermekek állapotfelmérése és a szülőknek szóló szaktanácsadás, a szintén a támogatásnak köszönhetően megalkotott, immár országszerte egységes szakmai protokollok alapján"- tette hozzá a főorvos.

A kezelés alatt álló gyermekek 59%-ánál zöldség, gyümölcs és tejtermékek pótolják a vitamint, csak étrend kiegészítőből összességében 19%-uk. A táplálkozási team-ek szükségességét az is igazolja, hogy noha szinte minden gyermeket érintett a testsúlyingadozás, a kezelés alatt a gyerekek fele (56%) mégsem követett semmilyen diétát. Ez a kezelések után is problémát okozhat. A gyógyult gyermekek 84%-ánál regisztráltak testsúlynövekedést, 23%-nál több mint 6 kg mértékben.Elindult a TEGY program

A most kezdetét vevő, 14. Tegyünk Együtt a Gyermekekért program idén 11. alkalommal támogatja a Magyar Gyermekonkológiai Hálózatot.

"Azoknak a gyerekeknek, akik felveszik a harcot és győznek ezekkel a betegségekkel szemben, minden tiszteletet és támogatást meg kell adnunk" - mondta Paolo Maria Tafuri, a vállalat ügyvezető igazgatója. "A 2012. évi program támogatásából tovább fogjuk segíteni a Táplálkozási Team-ek működését, de a gyermekek lelki rehabilitációjára is kiemelt figyelmet szentelünk. Ezért célunk, hogy 2013 májusa és novembere között biztosítsuk a teljes ellátási költséget a daganatos betegségből gyógyult gyermek és családtagjaik számára a Bakonyszücsi Rehabilitációs Otthonban" - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A bakonyszücsi Második Otthonban a betegségből felépült gyermekek családtagjaikkal együtt vehetnék részt egy rehabilitációs tréningen, mely a fizikai gyógyulás után abban nyújt segítséget a családoknak, hogy fel tudják dolgozni a gyakran évekig tartó kezelések okozta traumákat.

2012 TEGY Nagykövetei

A programhoz a Tiszteletbeli Nagykövet címet kezdetektől viselő Várkonyi Attila (Dj Dominique) és Csisztu Zsuzsa mellett Gombos Edina, Demcsák Zsuzsa, Váczi Gergő és Till Attila műsorvezetők, Molnár Ferenc Caramel, Rúzsa Magdi és Király Viktor énekesek, valamint Németh Lajos meteorológus adják támogatásukat.

Több mint anyagi támogatás

A program az anyagi segítségen túl is törekszik támogatni a klinikákat és a gyermekeket. Minden évben olyan közismert személyiségek, médiaszereplők, sportolók, művészek állnak a program mellé, akik valóban elkötelezettek a TEGY célok iránt s minden évben meglátogatják a klinikákon kezelt gyermekeket, így csalva mosolyt az arcukra. Emellett a támogató cég dolgozói visszatérő vendégek a bakonyszücsi Második Otthonban, ahol kétkezi munkával segítik az otthon épülését.

Kiket támogat a TEGY?

A "Tegyünk Együtt a Gyermekekért" program kedvezményezettjei a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, a Madarász utcai Gyermekkórház, a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejttranszplantációs Osztálya, a Debreceni Egyetem Gyermekklinikája, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikája, a Miskolci B-A-Z Megyei Kórház gyermekonkológiai központja, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika Onko-hematologiai osztálya, a Szombathelyi Vas Megyei Kórház Gyermekonkológia Osztálya, valamint a bakonyszűcsi Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona.

További információ: www.tegy.hu
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt változóan felhős lesz az ég, a Dunántólon néhol, a Tiszántúlon szórványosan alakulhat ki gyenge eső, záporeső, egy-egy zivatar is előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag