Daganatos beteg? Vegyen részt klinikai gyógyszervizsgálatban!

Gyógyszervizsgálatok keretében rákbetegek ezreit kezelik olyan hatóanyagokkal, amelyek ma még nem tartoznak a rutinkezelésekbe, ezekről a vizsgálatokról egy nyilvános adatbázis révén ma már bárki tájékozódhat - derül ki a Rákgyógyítás Magazinból.

A Rákgyógyítás Magazin legfrissebb lapszámának fókuszában a klinikai gyógyszervizsgálatok állnak: nézzük, milyen témákkal foglalkoznak ezen belül is a szerzők!

Fókuszban a gyógyszervizsgálatok

Bárki számára hozzáférhető gyógyszerkutatások

Orvosok és betegek számára is nyilvánossá és kereshetővé tette a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), hogy a magyarországi onkológiákon milyen daganatos betegségtípusokban zajlanak olyan klinikai gyógyszervizsgálatok, amelyek során a betegek esetenként olyan hatóanyagokhoz is hozzájuthatnak, amelyek még nem részei a rutin kezeléseknek. Eddig ezek az információk jobbára informális úton voltak csak elérhetők. Ugyan a közzétett adatok laikusként, orvosi segítség nélkül nemigen értelmezhetők, ennek ellenére a kezdeményezés hozzásegítheti a betegeket a lehetőségeik megismeréséhez, az intézményeket pedig ahhoz, hogy minél rövidebb idő alatt elegendő számú beteget tudjanak bevonni a kutatásokba.

Fontos, hogy minél több olyan tényezőt fedezzenek fel, amelyek vizsgálatával már egy kezelés megkezdése előtt meg lehet mondani, hogy egy terápia az adott betegnél hatásos lehet-e. Amíg korábban csak a statisztikákra alapozhattak az orvosok, immár egyre több személyre szabott vizsgálat áll rendelkezésre a megfelelő gyógyszer kiválasztásához. Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) idei világkongresszusán például a vastagbélrák kezelésének célzottabbá válását segítő új kutatási eredményt jelentettek be, amelyet közérthetően ismeretet a lap.

A daganatos betegek rendszeresen visszatérő kérdése: hogyan óvhatnák meg szeretteiket azoktól a megpróbáltatásoktól, amelyeken ők maguk keresztülmennek? A Rákgyógyítás Magazin cikksorozatában arra világít rá, mit tehet egy rákbeteg ember azért, hogy évek-évtizedek múlva szerettei nagyobb eséllyel kerülhessenek el egy daganatos betegséget vagy ha az már kialakul, akkor minél nagyobb esélyük legyen a gyógyulásra. A nyári lapszám azzal foglalkozik, az emberek többsége mennyire alábecsüli egy betegség költségeit, s bár idehaza nincs hagyománya, világszerte mennyire előtérbe kerül az öngondoskodás az egészségügyi ellátások területén (is).

Félelmetes a rákkal szembesülni, egyszerre tör rá az emberre hitetlenség, félelem, aggódás saját maga és szerettei iránt. A Rákgyógyítás Magazin olyan nőket és férfiakat mutat be, akik végigcsinálták a rákellenes kezeléseket és ma jól vannak. Három asszony meséli el történetét: egyikük méhnyakrákkal, másikuk kismedencei daganatokkal, a harmadik beteg pedig emlőrákkal vette fel a küzdelmet, s mindhárman nyerésre állnak.

Étrend-kiegészítők daganatos betegeknek

Mit vegyünk be?

A gyógyszerész szakember elmondta, mire kell figyelni, ha étrend-kiegészítőt választunk: ha egy termék azt hirdeti, hogy növényi hatóanyag van benne, legyen gyanús, ha a kapszulát szétszedve fehér por hullik ki belőle. Ez szintetikus összetevőre utalhat ugyanis! Gyanakodjunk, ha egy terméket "csodaszernek" aposztrofálnak, azaz számtalan betegség, tünetcsoport gyógyíre a hirdetés szerint! Ne vásároljunk olyan internetes oldalon semmilyen tablettát, készítményt, ahol forgalmazó, gyártó elérhetősége nincs feltüntetve, és rendelésünk egy üzenetdobozból jut el a címzetthez, ám nem tudjuk, milyen e-mail címre! További tanácsokért olvassa írásunkat, itt!

Óriási bizonytalanság jellemzi a célzottan a súlyos betegséggel szembenéző betegeknek kínált étrend-kiegészítők piacát: a rákbetegek és családtagjaik gyakran csak a fejüket kapkodják a hirdetési dömpingben, amelyben sokszor az orvosok útmutatására sem számíthatnak. A termékek döntő többségéről ugyanis nincsenek orvosilag megbízható információk, nem végeztek velük tudományos klinikai vizsgálatokat, amelyek alapján a doktorok megalapozottan véleményt formálhatnának. Marad hát a "próba-szerencse" alapon meghozott döntések sokasága, ami az egészségügyi kockázatok mellett sok esetben nagy anyagi teher is a családok számára - a hatás pedig kiszámíthatatlan.

A lapról

A Rákgyógyítás Magazint a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány jegyzi a www.rakgyogyitas.hu portállal együttműködésben. Amint arra B. Papp László főszerkesztő felhívja a figyelmet, az ingyenes, s hirdetéseket sem közlő újság elérhető országszerte az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, de lehetőség van a postai megrendelésre is.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag