Daganatok: hogyan segíthet egy alapítvány?

Az Őrzők Alapítvány nagy előnye, hogy orvosok vezetik, így rálátásuk van arra, hogy mire van szükségük a daganatos gyermekeknek. Odafigyelnek arra, hogy a lehető legjobb helyre kerüljön a pénz, műszereket vásárolnak, vagy ha kell, osztályokat fiatalítanak meg. Nemrég pedig rajzokkal ellátott betegtájékoztató könyvet készítettek gyermekeknek.

Az Őrzők Közhasznú Alapítvány a Tűzoltó utcai Daganatos és Leukémiás Gyermekekért 1990-ben azzal a céllal jött létre, hogy segítse a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika folyamatos magas színvonalú működését, az ott kezelt daganatos és leukémiás gyermekek kezelését, a gyógyítási körülményeinek folyamatos javítását és a betegek rehabilitációját.
Az alapítvány szeretne kitűnni - más szemléletet meghonosítva - a daganatos és leukémiás gyermekek támogatásával foglalkozó alapítványok közül. Tudatosan figyelnek arra, hogy a dolgok pozitív oldalát hangsúlyozzák. Így például a médiában való megjelenésükkor nem szenvedő gyermekeket mutogatnak, hanem azt hangsúlyozzák, hogy igenis vannak gyógyult gyermekek. "Mi azért dolgozunk, hogy ők egészségesen térhessenek vissza a társadalomba, és hogy ez az egész ne legyen több számukra mint egy kényszerű állomás. Ha ez nem így volna, nem volna talán semmi értelme az egész munkánknak" - mondja Hauser Péter az alapítvány alelnöke.

Népmesék a falon

Az alapítvány több, jelentős eredménnyel is büszkélkedhet, a kórházfelújítási program keretében például több épületet is korszerűsítettek.

Egy százalék

Az 1 százalék felajánlása nem kerül semmibe, de nagyon sokat segíthet a civil szervezetek munkájában. Ajánlja fel adója 1 százalékát a(z) Őrzők Közhasznú Alapítvány a Tűzoltó utcai Daganatos és Leukémiás Gyermekekért (volt Tumor Leukémiás Gyermekekért A.) részére!

Többek között megújították a kórházi épületek tetőszerkezetét, míg a sebészeti és az intenzív osztály ennél is alaposabb "ráncfelvarráson" esett át - az átépítésnek köszönhetően már megfelelnek a mai igényeknek, az egyik fő folyósón pedig a "Magyar népmesék" rajzfilm sorozat jelenetei elevenednek meg.

Az alapítvány munkatársai gondoltak azokra a vidéki családokra is, akik beteg gyermekük közelében szeretnének lenni, amíg a kezelés tart. Így garzonlakásokat és baba-mama szobákat alakítottak ki - valamennyi térítésmentesen vehető igénybe a kórházi tartózkodás ideje alatt. Létrehoztak és felszereltek egy korszerű rehabilitációs tornatermet is - mindezzel elsősorban azoknak a gyermekeknek kívánnak segíteni, akik végtagi illetve központi idegrendszeri daganat miatt estek át komolyabb műtéti beavatkozáson. A mozgás lehetősége tehát adott a mielőbbi felépülés érdekében.

Még arra is figyelnek, hogy pszichológusok és önkéntesek segítségével a hematológiai és onkológiai osztályokon kezelt beteg gyermekek ambuláns kontrollvizsgálatra való várakozás idejét élményterápiás foglalkozásokkal rövidítsék le.

Nem mellesleg modern orvosi műszerek - hematológiai automata, hordozható digitális EEG, hordozható röntgengép, intubációs fiberoszkóp, betegőrző monitorok, plazmasterilizáló, infúziós pumpák, ultrahang diagnosztika, intenzív és kórtermi ágyak - vásárlásával is támogatják a gyermekklinika betegellátó tevékenységét.

Daganatok: hogyan segíthet egy alapítvány? (Fotó: Europress)

Daganatok: hogyan segíthet egy alapítvány?
(Fotó: Europress)

Az alapítvány szociális munkást - aki a klinika egyik korábbi betege volt, de legyőzte a rákot - is alkalmaz, hogy objektív módon térképezhessék fel, kik is valójában az igazán rászorulók a daganatos betegségben szenvedő gyermekek családjai között. A kiválasztott családoknak a szociális támogatások felkutatásában, illetve kérvényezésében is segítenek.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az alapítvány még 2012-ben A Bátorságpróba címen mesekönyvet adott ki. Bartos Erika illusztrációi és az alapítvány önkénteseinek írása segítségével a daganatos és leukémiás gyermekek már az első kórházba érkezéskor részletesen megérthetik a rájuk váró vizsgálatokat, beavatkozásokat, kezeléseket. Most azt tervezik, hogy a felvilágosító mesekönyvet minden érintett gyermeknek térítésmentesen eljuttatják az egész országban.

"Szeretnék megtenni mindent annak érdekében, hogy a társadalom is tisztában legyen a daganatos gyermekek kiváló gyógyulási eredményeivel és azzal a ténnyel, hogy ezek a betegek később aktív, egészséges tagjai lesznek a társadalomnak" - teszi hozzá Hauser Péter.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változaón felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként alakulhatnak ki hózáporok, gyenge havazás, az ország más részein nem várható csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag