Daganat a szemben. Mik a jelei?

A rosszindulatú bőrdaganatról már szinte mindannyian hallottunk, azonban nagyon kevesen tudják, hogy nemcsak testünk teljes felületét kell védeni, hanem akár a szemünket is megtámadhatja a melanoma.

A melanoma malignumot egyszerű szemészeti rutin vizsgálat során könnyen felismerik. A szemben található daganatok lehetnek elsődlegesek, illetve másodlagosak. Az elsődleges daganatok a szem szöveteiből indulnak ki és képezhetnek áttétet a szervezet többi részébe. Bár a szem daganatai sokszor jól láthatóak, mivel sötétbarnás, egyenetlen színű elváltozásokat képeznek a szem felszínén, nem mindig egyértelmű a probléma. Így járt a vidéken élő, középkorú László is, akinél először szürke hályogra gyanakodtak. "Mivel egyre rosszabbul láttam, elmentem a szemészhez, aki először szürke hályogot állapított meg, ám az indulhat az érhártyából, ez utóbbi a leggyakoribb".

Megjelenésének valószínűsége az életkor előrehaladtával nő

Kockázatot jelent a világos szem- és bőrszín, rosszindulatú daganatos beteg a családban, fokozott UV-fénynek való kitettség. Ez utóbbi a hegesztés során és erős napfény során jöhet létre. Megfelelő védőszemüveg és napszemüveg használatával mindkettő kivédhető. A szemben levő melanomát leggyakrabban egyszerű szemészeti vizsgálat során a szemorvos fedezi fel. Jelenlétére utalhat a fokozódó látásromlás, a torz vagy hullámos látás, az úgynevezett látótér-kiesés (a beteg egyik szemével bizonyos irányban homályosan lát), tágabb erek a szem falán egy körülírt területen, a szemfájdalom, esetleg a szem falán megjelenő barna folt. A bőrhöz hasonlóan, a szemfenéken jelenlévő anyajegyek is rosszindulatúvá válhatnak. A melanoma a jellegzetes barna színe alapján, szemészeti vizsgálattal, könnyen felismerhető. A kevéssé, vagy egyáltalán nem festékes változatok ritkábbak.
A kisebb daganatok és az anyajegyek elkülönítése műszeres vizsgálatokkal lehetséges. A korai felismerés a kezelés hatásosságát és a sikeres kezelés utáni látást növelheti. Kezelési lehetőségként, a daganat méretétől és elhelyezkedésétől függően, a lézerkezelés, az úgynevezett kontakt besugárzás (brahiterápia), a daganat kimetszése, vagy az érintett szemgolyó eltávolítása jöhet szóba. A szem színét adó szivárványhártyán, illetve a sugártestben levő kisebb daganatok műtéttel eltávolíthatók. A szem mélyebb részeiben elhelyezkedő kis melanomák dióda lézeres (úgynevezett transzpupilláris) termoterápiával kezelhetők. A közepes méretű érhártya melanomák esetén a kontakt besugárzás (brahiterápia) a leggyakrabban alkalmazott terápia. Erre a célra sugárzó izotópot tartalmazó, kagyló alakú fém lapocskákat használnak.
Szemorvosi vizsgálat ad választ, hogy rosszindulatú daganat vagy más szembetegség áll a tünetek hátterében

Szemorvosi vizsgálat ad választ, hogy rosszindulatú daganat vagy más szembetegség áll a tünetek hátterében

A besugárzás két műtétet igényel: az első során, a kötőhártya felbontása után, a szem külső felszínére, a daganat alapjának megfelelő helyen, varratokkal rögzítjük a sugárzó izotópot tartalmazó lapocskát, majd, a megfelelő besugárzási idő eltelte után, azt egy második műtéttel távolítjuk el. A szükséges besugárzási idő 3-10 nap, a betegnek ezt az időt kórházban kell töltenie.
Ha a daganatot későn ismerik fel, túl nagyra nőtt, és besugárzással már nem lehet elpusztítani, akkor a rosszindulatú daganat meggyógyítása csak a szemgolyó műtéti eltávolításával lehetséges. A rák előrehaladott esetekben a szervezetben szétszóródva, életfontos szerveket is érinthet. Mivel a szóródás okozta másodlagos daganatok (metasztázisok) gyakran csak hosszabb idő elteltével mutathatók ki, sikeres sugárkezelés vagy a szemgolyó műtéti eltávolítása után, a beteget még évekig ellenőrizni kell.
Sokszor előfordulhat látótér-kiesés, vagy a sejtszóródásnak megfelelően homályos lesz a tér, füstöt észlel a beteg. Azonban számos más szembetegség is mutathat hasonló tüneteket: a szemész fogja kizárni, hogy nincs-e szó például makula-degenerációról, sárgafolt-sorvadásról vagy más, jóindulatú daganatokról. Amennyiben felmerül a gyanú a daganatra, ultrahangos vizsgálatok következnek: az ultrahang alkalmas a daganat elhelyezkedésének, pontos méretének meghatározására. A Color-Doppler ultrahang segítségével az ereken belüli véráramlás és az erek "ellenállása" (rezisztencia) azonosítható. A szemet ellátó ér áramlásának mérésével lehet következtetni a daganat jelenlétére, a rezisztencia indexszel pedig a daganat hegesedésére. Az érfestés (angiográfia) - a daganat keringéséről, kóros érhálózatáról nyújt információkat.
Amennyiben felmerül a gyanú, hogy problémája van a szemünkkel, az alábbi kérdéseket gondoljuk át előzetesen. Előfordult-e a családban daganatos és szemészeti betegség? Korábban volt-e már daganatos elváltozásunk? Mióta küzdünk a jelenlegi panaszokkal? Más szembetegségünk is van? A válaszok tükrében a szemész szakorvos is pontosabb képet kaphat az állapotunkról.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napos időszakok mellett felhőátvonulásokra készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag