Beszélj hozzám

Amerikában beteg gyerekek szüleinek a segítésére hoztak létre egy olyan számítógépes rendszert, amelyben egy virtuális pszichológus beszélget egy virtuális anyával, akivel az igazi anya azonosítja magát.
A különös pszichoterápiáról Ruttkay Zsófia matematikus számolt be, aki egy holland egyetemen ehhez hasonló témákkal foglalkozik.
Ez konkrétan olyan anyáknak készült, akiknek a gyereke rákos beteg, és ez a nagyon nehéz helyzet rájuk szakad. Nemcsak a gyerekkel és a betegséggel való törődésre, hanem az életük egyéb frontjaira is kihat. A többi családtaggal, a munkával, a házastárssal való kapcsolatra is.
Az igazi anya választotta ki, hogy az anya, akivel ő azonosítja magát, tehát aki ő helyette a pszichológussal beszél, az azt mondja, hogy sajnálom, hogy nem tudok az egészséges gyerekemmel eleget foglalkozni, vagy félek, hogy összeroppanok a munkahelyemen. Tehát ő irányíthatta, hogy a beszélgetés arra terelődjön, ami az ő igazi problémája.
Ez egy nagyon határozott csoport számára készült alkalmazás, amit azóta szétküldtek CD-k formájában sok-sok kórházba, és ami érdekes, kiderült, hogy hát persze az igazi pszichológussal folytatott konzultáció a legjobb, de egy ilyen számítógépen lejátszott beszélgetéssorozat is hat, méghozzá elég közel van a pozitív hatása az igazi pszichológussal folytatott konzultációk hatásához. 8 5-9 0 százalék közelében, és sok anyának nincs lehetősége rá, hogy igazi pszichológussal beszéljen.
Hasonló helyzetre kihegyezett alkalmazás a fizikoterápia. Műtét, vagy egy betegség után nagyon sok embernek kellene rendszeresen gyógytornázni. De nem is csak a betegeknek, hanem aki a számítógép előtt ül, és a nyaka megmerevedik, vagy a háta fáj a sok üléstől.
Miért nem tesszük mégsem? Mert nincs ott az a kedves, empatikus szakember, aki tudja, hogy hogyan kell hozzánk beszélni. Működhetne például egy virtuális tornatanár, vagy fizikoterápiás szakember, akit egy igazi szakember esetleg beprogramoz arra, hogy nekünk éppen mennyi és milyen gyakorlatot kell elvégezni.
De aztán az már az ő dolga, hogy minket rávegyen, hogy ezt tényleg elvégezzük, felismerje azt, hogy ma éppen 35 fok meleg van, és ilyenkor nem kell feltétlenül végigcsinálni a legnehezebb gyakorlatot, vagy netán-tán veszélyes lenne. Ezek a nagyon emberi, és az érzékelésre épülő képességek nagy feladatok egy virtuális fizikoterapeuta számára.
A Sony-nak van egy olyan alkalmazása, ami fitnesst céloz meg. Az ember egy egyszerű kamera előtt végez bizonyos mozgásokat, amelynek a tempóját és a nagyságát tudja érzékelni ez a számítógépes program, és virtuális emberek vezénylik a gyakorlatokat. Nem képesek viszont arra, hogy érzékeljék, ha az ember a teljesítőképessége határán van, vagy elég magasra emelte-e a könyökét, avagy hogy is beszéljenek az adott egyénhez, hogy rávegyék a kitartó munkára.
MRO
(2007.08.01. 09:06)
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag