Az Egészség Hídja

Budapest, 2007. szeptember 30. (MTI) - A mellrák elleni küzdelem egyik legnagyobb magyarországi eseményére került sor vasárnap a Magyar Tudományos Akadémia előtti téren, az MTA épületében, valamint este, a mellrák elleni küzdelem szimbolikus színével, a rózsaszínnel kivilágított Lánchídon.
A jó időnek hála, az idén sokkal többen jöttek el a Magyar Tudományos Akadémia előtti térre, ahol színes sportprogramokkal, gyerekműsorokkal, koncertekkel, bioélelmiszer-vásárral, és ami a legfontosabb, mobil emlőszűrő-állomásokkal várták az érdeklődőket.
Az MTA nagytermében tanácskozás kezdődött délután, amelyen részt vett Dobrev Klára, a magyar és Urska Bacovnik, a szlovén miniszterelnök felesége, Eva Steiner, az osztrák kancellár élettársa, Nancy Goodman Brinker volt amerikai nagykövet és Doris Kiefhaber, az Osztrák Ráksegély ügyvezetője.
A konferenciát az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke, Körtvélyes Éva vezette le, aki először Nancy Goodman Brinkernek adta meg a szót.
A volt amerikai nagykövet volt a kezdeményezője évekkel ezelőtt a mellrák elleni magyarországi mozgalomnak, felhasználva amerikai tapasztalatait. Nancy Goodman Brinker - akinek családjában is pusztított e kór - rövid felszólalásában gratulált az azóta Magyarországon elért eredményekhez és ahhoz a szakmai konferenciához, amely az Egészség Hídja rendezvényhez idén először Budapesten kapcsolódott: öt kontinens több mint harminc országa mellrák ellen küzdő betegszervezeteinek képviselői találkoztak szombaton és vasárnap, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és munkamódszereiket.
Dobrev Klára, a rendezvény fővédnöke felszólalásában
hangsúlyozta: a rák nemcsak az ember testét, hanem a lelkét is pusztítja, nemcsak a beteget, hanem a családját is megviseli. A felvilágosító munka, a szűrésekre való biztatás, a korai felismerés életeket menthet, de a felelősség mégis az emberé.
Hiába adottak Magyarországon a feltételek - tette hozzá Dobrev Klára - hiszen ingyenes a szűrés, a 45 és 65 év közöttiek értesítő, figyelmeztető levelet kapnak kézhez, pontos időponttal, ha távoli a szűrőállomás, még utazási térítés is jár és a gyógyító háttér is adott - a felelősség mégis az egyéné: elmegy-e a szűrővizsgálatra vagy sem.
A konferencián ezután az orvos, Pápai Zsuzsanna, a pszichológus, Rigó Adrienn, a gyógyult beteg, Körtvélyes Éva, valamint az egészséges nő képviseletében Szulák Andrea lépett a mikrofonhoz, akik különféle szemszögből beszéltek e kórról, amely sokszor legyőzhető ma már.
Dobrev Klára és a külföldi vendégek ezután maguk is kilátogattak az MTA előtti téren rendezett "rózsaszín" rendezvényre.
A Rózsaszín Egészség Nap idén elsősorban a gyermekes családokat szólította meg, hiszen a betegség megelőzésének leghatékonyabb módja az egészségtudatos életmódra nevelés.
A mellrák elleni küzdelem napjának leglátványosabb része a rózsaszínre megvilágított Lánchídon tett immár hagyományos séta, amelyre este kerül sor. A tervek szerint a miniszterelnök-feleségekhez és magyar politikusokhoz ekkor csatlakozik Mirjana Sanader, a horvát miniszterelnök felesége is.
A lánchídi séta 2002 óta hívja fel a figyelmet arra, hogy az idejében felismert mellrák gyógyítható.
Magyarországon még mindig kevesen mennek el a szűrésekre - hangsúlyozta egy néhány nappal ezelőtti sajtótájékoztatón Horváth Ágnes egészségügyi miniszter -, pedig minden 45 és 65 év közötti nőnek kétévente eleget kellene tennie annak a meghívásnak, amelyet emlőrákvizsgálatra kap.
(MTI-Panoráma)
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag