Ami rajtunk múlik

Kiss Éva

Noha a rák ellen még nincs megelőző védőoltás, de a tumoros betegségek legyőzése sem csak orvosi feladat: mindenkinek megvan a saját felelőssége az egészségének megőrzésében. Helyes életvitellel nagymértékben lehet a kockázatot csökkenteni.

A rettegett rák

A rák sok különböző betegség gyűjtőfogalma. Valamennyire jellemző, hogy a sejtek korlátlan szaporodásával kóros sejthalmaz alakul ki, mely kezdetben csak a környező szöveteket, sejteket károsítja, később azonban a szervezet távolabbi helyeire is eljut, áttéteket képez és az egész szervezetet megbetegítheti. (Nem minden daganat rák: ezzel a szóval csak a rosszindulatú, az életet fenyegető kóros sejtburjánzást nevezzük meg.) Bár ezek a súlyos betegségek látszólag "derült égből villámcsapásként" jelennek meg, jó tudni, hogy az összes rákos betegség mintegy fele megelőzhető lenne néhány egyszerű életviteli szabály betartásával: az elhízás elkerülésével, a dohányzás abbahagyásával, a fizikai aktivitás fokozásával és az alkoholfogyasztás csökkentésével. Ez tényleg "életbevágó": Magyarországon évente közel hatvanezer új rákos megbetegedést fedeznek fel. A leggyakoribbak a tüdő- a vastag és végbélrák, emlőrák, a nyirok és vérképzőrendszer, az ajak és a szájüreg rákja, a prosztata-, gyomor, húgyhólyag, vese-, hasnyálmirigyrák és a festékes bőrrák. Dr. Cornides Ágnes Ami rajtunk múlik című könyvében összefoglalja, mivel lehetne enyhíteni ezeken a rettenetes adatokon. A jelenlegi tudásunk szerint a rák kialakulását teljes egészében megelőzni nem tudjuk, viszont sokat tehetünk azért, hogy a kockázatát csökkentsük.

Nem lehet elégszer mondani

Az első olyan tényező, ami elkerülhető lenne, hiszen emberi elhatározással befolyásolni lehet, és a rákos megbetegedések jelentős részéért felelős: a dohányzás. Unalomig halljuk a figyelmeztetést, olvashatjuk immár a cigarettásdobozokon is, de ettől még a tény tény marad: a rosszindulatú daganatok miatti halálozás mintegy harmadáért a dohányzás okolható. A tüdőrákok 90 százalékáért a dohányzás felelős, de további tíz rákfajta kialakulásában is szerepet játszik! Összesen mintegy 15 ezer ember hal meg évente valamilyen, dohányzásra visszavezethető rákbetegségben, és akkor még nem említettük azt a hatást, amelyet a szív- és érrendszeri betegségek, magzati károsodások formájában okoz ez a szenvedély. A dohányfüst több ezer kémiai anyagot tartalmaz, amelyek közül több mint hatvanról tudjuk, hogy rákkeltő. A passzív dohányzás is okozhat rákot, tehát nemcsak a dohányzók, hanem a környezetükben élők is veszélyeztetettek. Minél régebben dohányzik valaki, annál nagyobb a kockázat, viszont azonnal csökken a veszélyeztetettség, amint lemond a cigarettáról: minden füstmentes nappal tisztul a szervezete, javulnak az esélyei arra, hogy ne kelljen az élete derekán, idő előtt meghalni. Abbahagyni sosem késő!

Enni tudni kell!

Nem riogatásnak szánjuk, de tény: a dohányzáshoz hasonló arányban kereshetők táplálkozási tényezők a rák miatti halálesetek hátterében. Ugyan a táplálékkal a szervezetbe került anyagok közül csak kevésnek tulajdonítanak közvetlen rákkeltő hatást, de a rák kialakulásának kockázatát erősen befolyásolhatják étkezési szokásaink: elősegíthetik a keletkezését, illetve növelhetik a szervezet védekező képességét. Az alacsony zsírtartalmú, rostban, gyümölcsben, zöldségben és teljes értékű gabonafélében gazdag táplálkozás sok ráktípus kialakulásának kockázatát csökkenti. Mind a hús, mind a tej- és tejtermékek közül az alacsonyabb zsírtartalmút érdemes választani, és nem mindegy az elkészítés módja sem: zsírban sütés helyett egészségesebb a párolás és a főzés. A kutatások szerint ugyanis a zsírban gazdag táplálkozás feltehetően növeli a tüdő- a vastagbél-, a méh- az emlő és a prosztatadaganat kialakulásának kockázatát. A gyümölcsökben, zöldségekben, főzelékfélékben gazdag étrend viszont bizonyítottan csökkenti ezt a veszélyt, általános daganatmegelőző hatásúnak is mondható. Ez egyrészt a bennük lévő növényi rostoknak köszönhető, másrészt annak, hogy a legtöbb zöldség és gyümölcsféle tartalmaz különféle antioxidánsokat, amelyek a szabadgyökök semlegesítésével járulnak hozzá a szervezet védelmi rendszerének erősítéséhez. Az egészséges táplálkozáshoz tartozik a túlzott sózástól s édesítéstől való tartózkodás is. Az ételek elkészítési módjában is tanácsos az óvatosság: például a szakszerűtlenül grillezett, füstölt élelmiszerek rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak, ezért a szakember inkább azt ajánlja, kerüljük el az ételek égéstermékekkel való közvetlen érintkezést.

Súlyos kérdések

Az elhízás is számos daganatféle kialakulásában szerepet játszik. A szakértők tapasztalatai szerint a vastagbélrák, a menopauza utáni emlőrák, a méhtest-, a vese- és a nyelőcsőrák kapcsolatban áll az elhízással. Egyes tanulmányok kapcsolatot találtak az elhízás és az epehólyag-, a petefészek- és a hasnyálmirigyrák között is. Az elhízás oka ritkábban genetikai, gyakrabban a rossz családi szokások átadásában keresendő. A sikeres fogyókúra alapja a rendszeres testmozgás és a helyes étrend kialakítása: egyik a másik nélkül nem vezethet tartós, igazi eredményre. Az elhízást az energia-bevitel és az energia-felhasználás arányának felborulása okozta, így a fogyáshoz adjon le több energiát és fogyasszon kevesebbet! A divatos fogyókúra-receptek helyett a fogyókúra előtt a teendőket beszélje meg a háziorvossal vagy dietetikussal: személyre szabott jó tanácsokkal könnyebb eredményt elérni. Az egészséges testsúly eléréséhez nélkülözhetetlen a kellő testmozgás, a fizikai aktivitás. Ma már nem elérhetetlen a személyi edző igénybevétele sem: érdemes szakemberhez fordulni, aki "testreszabottan" ajánl megfelelő, egészséges mozgásformákat.

Egy kicsi mozgás...

Meghökkentő, de tény: Magyarország lakóinak egészségi állapotát, az európai összevetésben elrettentő halálozási adatainkat jelentősen javíthatná, ha mindenki egy kevés időt, mondjuk csak napi félórát valamilyen mozgással töltene. Nem kell rögtön kemény edzésre gondolni: ez a mozgás lehet gyaloglás, kutyasétáltatás, kerti munka, gyerekkel való játék is. Könnyebb ezt a harminc percet aktívan tölteni, ha olyan mozgásformát választ, amit kedvel. A fizikai aktivitást fokozatosan növelje egészségi állapotának megfelelően! A legegyszerűbb módja ennek az, ha sikerül a hétköznapokba beépíteni a mozgást: lépcsőn járni a lift igénybe vétele helyett, egy-két megállónyit gyalog megtenni munkába menet vagy hazafelé jövet. Ugyanígy a szabadidőbe is bele lehet iktatni az aktív pihenés módozatait: a családi programokba újra fel kellene fedezni a sétákat, kirándulásokat, és a tánc, az úszás, a kerékpározás is bárkinek ajánlható, életkortól, testsúlytól függetlenül. A rendszeres testmozgás nemcsak az ideális testtömeg fenntartását segíti, de gondoskodik a csontok-izmok-ízületek egészségének megőrzéséről, csökkenti a magas vérnyomás és a cukorbetegség kifejlődésének kockázatát, elősegíti a fizikai és nem utolsósorban a lelki jóllétet is, ezzel csökkenti a bármely okból bekövetkező idő előtti halálozás kockázatát.

Stresszveszély

A kiegyensúlyozott lelki állapot, a lelki egészség fő fenyegetője a stressz. Kiválthatja sokféle esemény: párkapcsolati problémák, anyagi gondok, munkahelyei nehézségek, munkanélküliség, állásváltoztatás, gyász, és a mindennapi életünkben előkerülő sok apró feszültség is. Egyes állapotok, betegségek (pl. fejfájás, magas vérnyomás, emésztőrendszeri zavarok, szorongás, depresszió) kapcsolata a stresszel bizonyított. A tumoros betegségek és a stressz közötti közvetlen kapcsolatra azonban eddig nincs bizonyíték. Közvetve azonban, például az immunrendszer meggyengülése révén hozzájárul a veszély növekedéséhez. Ezenkívül a stressz oldásának vannak olyan, sajnos, általánosan elterjedt, rossz módszerei, (például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a túlzott, kényszeres evés) amelyek szintén fokozzák a rák kialakulásának kockázatát.

Bőrvédelem

Nemcsak nyári veszély a napfény bőrre káros ultraviola sugárzása, hiszen télen is súlyos napégést okozhat a magas hegyekben vagy a trópusi nyaralás idején a bőrt érő fokozott napfény.

Évente Magyarországon 7600 bőrrákos esetre derül fény, ebből 1300 festékes bőrrák. A legtöbb bőrrák a napfény direkt hatásának a következménye, létrejöhet a napsugárzásnak hosszú időn át kitett bőrfelületeken és a bőrt szakaszosan, de intenzíven érő napfény (napégés) hatására is. A szülők felelőssége igen nagy, mivel a gyermekkorban elszenvedett napégés különösen káros. A legfontosabb, hogy a bőrrák csaknem teljesen megelőzhető lenne egyszerű és olcsó napvédelmi módszerekkel. Figyelembe kell venni azt is, hogy egyes anyagokról, például a hóról, vízről, betonról, homokról az ultraviola sugárzásnak akár a 85 százaléka is visszaverődhet. Természetesen nem kell lemondani teljesen a napsütés élvezetéről, de a napvédelem életvédelmet is jelenthet! Néhány egyszerű alapszabály betartásával elkerülheti a veszélyes UV sugarakat. Védje magát a napégés ellen a bőrfelületet takaró, laza (pamut)ruházattal, széles karimájú kalappal, UV-védelemmel ellátott napszemüveggel vagy egy széles spektrumú, legalább 15 faktoros napolajjal! A napolajat a napra menetel előtt fél órával kenje bőségesen a testére, és ezt kétóránként ismételje meg! A legveszélyesebb a déli napsütés, 11-15 óra között - ezt az időszakot legjobb árnyékban tölteni. A gyerekeket különösen védeni kell! A szakemberek a napozáshoz hasonlóan rossz divatnak tartják a szoláriumot is, mivel a szolárium a napot utánozza az UVA sugarak kibocsátásával, tehát a bőr hasonlóképpen károsodhat ezáltal is.

Önvizsgálat, szűrővizsgálatok

A daganatos betegségek gyógyulási esélyei annál jobbak, minél korábbi stádiumban fedezik fel és kezdik meg a gyógyításukat. A korai felismerést segíti a rendszeres önmegfigyelés, önvizsgálat is. Különösen a test felszínén vagy ahhoz közel növő rákok esetén vannak korai figyelmeztető jelek. Így, ismerve testünket, rendszeres önvizsgálat útján korai, jól kezelhető stádiumban felismerhetjük az esetleges emlő-, here- és bőrrákot. Az önvizsgálat módja jól megtanulható dr. Cornides Ágnes említett könyvéből. A vastag- végbélráknak, tüdőráknak, egyéb tumorféléknek is lehet korai jele. Érdemes utánajárni, ha az alábbi jelek valamelyikét észleli magán: Szemmel látható változás szemölcsön, anyajegyen, nem gyógyuló sérülés vagy fekély a bőrön, széklettel vagy vizelettel kapcsolatos elváltozások (például vér észlelése) makacs köhögés és rekedtség, állandóan fennálló nyelési nehézségek, szokatlan vérzés vagy váladékfolyás, tapintható duzzanat az emlőben vagy a test más részén, ok nélküli fogyás. Magyarországon ingyenes lakossági szűrővizsgálatok is működnek emlőrák, méhnyakrák, vastagbélrák szűrésére. Ha megkapja a névre szól "behívóját", feltétlenül menjen el, adjon esélyt a korai felismerésnek és a gyógyulásnak! Mammográfiás emlőszűrést 45-65 éves nők számára szerveznek, akiknek az utolsó mammográfiás vizsgálata óta eltelt két év. Ez a vizsgálat a nagyon kis méretű, még nem tapintható daganat kimutatására is alkalmas. A méhnyakrák-szűrést a 25-65 éves nők számára szervezik, három évenként. Nemcsak a méhnyak-rák, hanem a rákmegelőző állapotok kimutatására is alkalmas, így megelőzhető azok rákos elfajulása. A vastagbélszűrésre a 45-65 év közötti nőket és férfiakat hívják be, kétévenként. Ezzel is kimutathatóak a rákmegelőző állapotok, így időben megállítható a folyamat. A szűrővizsgálatokat nem az egész országban egyszerre, hanem területenként vezetik be.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag