+7° - +22°
Kettős front

Adjam az 1 százalékomat egészségügyi alapítványnak?

Magyarországon jelenleg több mint ezer egészségügyi alapítvány van. Közülük több száznak volt bevétele 2013-ban a felajánlott egy százalékokból. Adózókként annyit tehetünk, hogy alaposan körülnézünk, mielőtt eldöntjük, kinek adjuk oda az egy százalékunkat.

Az emberek pénztárcáját leginkább az egészségüggyel kapcsolatos alapítványok nyitják meg, akik közül kiemelkednek a daganatos gyermekeknek gyűjtő szervezetek, amelyeknél az elmúlt évben számos visszaélés alapos gyanújára derült fény. Az adakozók elbizonytalanodtak, hogy maradt-e köztük olyan alapítvány, akiket érdemes továbbra is támogatni. Erre a kérdésre egyértelmű válasz: igen!
A daganatos betegségben szenvedő gyermekek száma viszonylag alacsony (évi 250-300 új megbetegedés), az egyéb betegségekhez képest is. Az érintett családokra hirtelen rászakadó teher miatt fontos a társadalmi összefogás és a támogatás. A nehézségek egy része - a beteget kísérő szülő kiesik a munkából; gyógyszerköltség, állandó utazási költség - anyagiakban is mérhető.

A daganatos betegek gyógyításával kapcsolatban mindenképpen említésre méltó, hogy a kórházaknak naprakésznek kell lenniük műszerezettség és ellátás szempontjából. Az egyre szűkülő egészségügyi keretekből ezek nem megoldhatók - ez a tény is teljes létjogosultságot ad a támogatásoknak.

Miért van szükség az alapítványokra?

1 százalék

Az 1 százalék felajánlása nem kerül semmibe, de nagyon sokat segíthet a civil szervezetek munkájában. Ajánlja fel adója 1 százalékát a(z) Őrzők Közhasznú Alapítvány a Tűzoltó utcai Daganatos és Leukémiás Gyermekekért (volt Tumor Leukémiás Gyermekekért A.) részére!


Normális helyzetben a társadalomból érkező anyagi támogatások célba jutásának, illetve a kórházak és a betegek társadalom felé küldött üzeneteinek legmegfelelőbb csatornája, intézményesített formája az alapítvány. Sajnos, Magyarországon - egyes magánszemélyek "leleményességének" következményeként - nagyon sok esetben tisztességtelenséggel átitatott területről beszélhetünk. Ám ennek ellenére sem szabad elfelejteni, hogy a társadalom támogatása nélkül a hazai daganatos gyermekek helyzete ellehetetlenedne.

A betegek nem gyógyulhatnának például barátságos kórházi környezetben, ahogy a szülők sem lehetnének a gyermekük mellett. Sürgősségi helyzetben nem jutnának időben a megfelelő helyre, a kórházakban nem lennének megfelelő műszerek és eszközök a modern diagnosztikához, azaz az alapítványok segítsége nélkül ezeknek a gyermekeknek csak a töredéke gyógyulna meg. Ha valamennyi daganatos gyermekeket segítő szervezettől elfordulnánk, az beláthatatlan következményekkel járna. Azoktól a támogatásoktól is elesne a kórház, amelyek eddig a tisztességes alapítványokon keresztül jutott el hozzájuk.

Adjam az 1 százalékomat egészségügyi alapítványnak? (Fotó: Europress)

Adjam az 1 százalékomat egészségügyi alapítványnak? (Fotó: Europress)


Az állam is konstruktív

A helyzet tisztázása és javítása érdekében az állam is igyekezik konstruktív lenni. Megváltoztatta a törvényi környezetet, olyan jogszabályok születtek, amelyek szorosabb felügyeletet írnak elő az alapítványoknak. Szintén pozitív kezdeményezés az úgynevezett Semmelweis Védjegy, amely a valóban hasznos munkát végző, nem csupán a saját megélhetését biztosító alapítványokat igyekszik kiválogatni.

Adózóként egyet tehetünk, alaposan körülnézünk, hogy kinek adjuk oda az egy százalékunkat. Ne a jól sikerült reklámok, fényképek alapján hozzuk meg ezt a fontos döntést, nézzünk kicsit mögé a dolgoknak. Mire fogják valójában költeni a nekik felajánlott pénzünket, valóban teljesíteni tudják azt a feladatot, amit hirdetnek magukról, megvannak-e ehhez a megfelelő szakembereik? Csak az 1 százalékból élnek, jól felépített költséges reklámjaik révén, vagy jutnak-e egyéb bevételekhez tudatosabb magáncégektől? Valóban a "legmodernebb", valóban "életmentő " az a műszer, amit meg akarnak venni az adományomból és valóban annyiba kerül? Azok az érintettek, akiknek a fényképével reklámozzák magukat az alapítványok, azok valóban önként adják az arcukat, vagy csak ennek árán juthatnak hozzá a számukra elengedhetetlen támogatáshoz?

Mielőtt döntenénk, legyünk legalább annyira körültekintőek, mint például egy nagyobb műszaki cikk vásárlásánál. Az 1 százalék körül mindig gond lesz, amíg mi adományozók nem ugyanolyan körültekintéssel adjuk oda a pénzünket, mintha egy nagyobb kölcsönt adnánk egy nem túl távoli és nem túl közeli ismerősünknek. Ezzel az odafigyeléssel az igazán hasznos munkát végző alapítványok munkáját és rajtuk keresztül a valóban rászorulóknak segíthetünk.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag