A tüdőrák hozott össze minket

Különös történetet osztott meg velünk egy hajdú-bihari kis településen élő olvasónk: tüdőrákot diagnosztizáltak nála, és az életet teljesen megváltozott - de nem rossz irányba, ahogy ezt esetleg gondolnánk!

Névjegy: Pappné Dorogi Ibolya, 41 éves édesanya és pedagógus

"Édesanya vagyok, három gyermeket nevelünk férjemmel. Hivatásom pedagógus, tehát saját gyermekeim mellett sok-sok gyerek, fiatal második "édesanyja" is vagyok. Mindennapjaim részévé vált a honlap. Hetente többször ellátogatok az oldalra, és naponta friss, aktuális információhoz juthatok."

Amikor megtudtam, hogy rákos vagyok...

Háttér

2009 októberében írtuk ki a "HáziPatika.com a házipatikám" című pályázatot. Olyan írásokat vártunk, amelyekből kiderül, hogy milyen módon nyújtottunk segítséget olvasóinknak. Személyes élményeket, benyomásokat kértünk, hogy kiderüljön: milyen tartalmaink könnyítették meg a betegségmegelőzést, vagy egyes betegségek, tünetek kezelését. Ez az írás lett a pályázat fődíjasa.

Szomorú aktualitása van, hogy kapcsolatba kerültem a weboldallal. 2005-ben tüdődaganatot diagnosztizáltak nálam, s mivel kíváncsi voltam, és nagyon féltem a vizsgálatoktól is, az oldal segítségével folyamatosan figyelemmel kísértem betegségem szakaszait. Persze nem azért, mert az orvosok nem tájékoztattak kellőképpen, bár tapasztaltam, nagyon sok a beteg és kevés a rájuk jutó idő.

A daganatot tüdőszűrésen fedezték fel, akkor 37 éves voltam. Egyik vasárnap éppen dolgozatokat javítottam, amikor köhögnöm kellett, a zsebkendőmön vércseppeket találtam. Már ekkor utánanéztem, mi lehet ez, és megrémültem az eredménytől. Másnap elmentem tüdőszűrőre - egyébként is éppen aktuális volt az éves szűrés.

Sajnos néhány napon belül vissza is hívtak, és ami eddig csak gyanúként élt bennem, mindaz valósággá vált. Végigmentem az ekkor kötelező vizsgálatokon: oldalirányú tüdő-röntgenfelvétel készült, aztán CT, ezt követte a hörgőtükrözés, végül PET-vizsgálat. A vizsgálati eredmények alátámasztották a korábbi diagnózist: daganat. Szeptemberben került sor a diagnózisra és decemberre dőlt el, hogy műthető vagyok.
A legnehezebb időszak volt ez az életemben. Hónapokig nem tudtam aludni, csak az járt a fejemben, ez nem lehet igaz, nem is velem történik! Ki neveli fel a gyermekeimet? Igen, nem akarok hazudni, nagyon sajnáltam magam! Mégis, erőt adtak a gyermekeim, a férjem, a barátaim és tanítványaim - nélkülük nem sikerült volna!2005 decemberében megműtöttek, eltávolították a bal oldalon lévő főhörgőmről a daganatot egy lebennyel együtt. Már a lábadozás idején is visszatért a jókedvem, hiszen minden eredményem egyre jobb lett, és nem volt szükség utókezelésre sem.

Különös karácsonyi ajándék

Karácsonykor én ültem a fa alá, mint ajándék, a férjem főzött egy jó paprikás krumplit, és mi voltunk a legboldogabb család a világon!

Kissé nyűgös voltam, míg elértem, hogy visszatérjen az erőm, ezért köszönet a családomnak! Nem tudtam felülni az ágyban, nem tudtam egyedül fürdeni, szinte mindenben rájuk voltam szorulva, és mellette folyamatosan azt hajtogatták: meglátod, holnap már könnyebb lesz! De egy ideig még nem volt könnyebb, sőt a lelki trauma miatt néha úgy éreztem, inkább nehezebb. De közösen túllendültünk ezen a nehéz időszakon is. Áprilisban, igaz saját felelősségemre, visszamentem dolgozni. Ez bizonyult a legjobb terápiának. Idén letelik az öt év a betegség diagnózisa óta. Nagyon sok minden átértékelődött életünkben!

A HáziPatika.com-ot betegségem alatt is mindig böngésztem, nagyon sok hasznos információhoz jutottam a terápiákkal és az egészséges életmóddal kapcsolatban. Szeretem használni a gyógyszerkeresőt, előre meg szoktam nézni például az árakat, illetve melyik gyógyszer, mivel helyettesíthető.

Egyedülálló oktatási lehetőség

Munkám során is sok segítséget kaptam a HáziPatika.com-tól, hiszen nagyon sok érdekes cikk és videó található a honlapon.
Egy szakközépiskolában tanítok, többek között élelmiszer-ismeretet és táplálkozástani-ismereteket. Mivel a honlapon lévő videók és animációk nem tölthetők le, a szaktantermünkben a számítógépet összekapcsoltam a televízióval, és egy nagy képernyőn keresztül tudjuk együtt megnézni a gyerekekkel az érdekességeket. Azok a diákok is láthatják, akiknek otthon nincs internet-hozzáférésük.

A táplálkozástani ismereteket is könnyebben elsajátítjuk, ha együtt böngésszük a honlapot, mert a képek segítik a megértést, az interaktív rovatban lévő tesztek, kalkulátorok pedig mindig nagy tetszést aratnak. Az étrend-mintákat is közösen szoktuk elemezni, megbeszéljük, hogy mennyire tér el attól, amit ők otthon megszoktak.

Így szövi át életemet a Házipatika honlapja, vált mindennapjaim részévé. Hetente beírom az elérhetőséget, kattintok, és máris friss információkhoz juthatok. Most újból szorosabbá válhat a kapcsolatunk, szeretnék részt venni az online fogyókúra programban. Talán együtt könnyebb lesz...

Értékelje a cikket!

Hirdetés

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag