A terhesség nem csökkenti a rák túlélési esélyeit

Norvég kutatók legújabb vizsgálatának eredményei megnyugtathatják a gyermekvállaláson gondolkozó nőket: a terhesség nem csökkenti a daganatos betegségek gyógyulási esélyét.
A Norvég Rákkutató Központ kutatói megállapították, hogy gyakorlatilag egyik daganatos betegség esetén sincs különbség a túlélésben azok között, akik a kezelés után lesznek terhesek vagy akiknél terhességük alatt ismerik fel a daganatot illetve a nem terhes nők között. "Ez alól az egyetlen kivétel az emlőrák, mivel szoptatás alatt az átlagosnál 1,9-szer nagyobbra nő az esély a halálozásra. Úgy véljük, hogy az esély ilyen fokú növekedése inkább a diagnózis felállításának késedelme miatt következik be, semhogy magának a szoptatásnak lenne valamilyen kockázatfokozó hatása. A szoptatás alatt bekövetkező természetes változások sokszor teljesen elfedik a komoly betegségre utaló tüneteket." - hangsúlyozta Dr. Hanne Stensheim, a kutatócsoport vezetője.
Az emlőrák a leggyakoribb daganat, melyet terhesség alatt fedeznek fel, azonban a ténylegesen terhesség miatt kialakuló daganatok igen ritkák. Korábbi kutatások az ötven évnél fiatalabb nőkben felfedezett emlőrákok közül 0,2-3,8 százalékra tették a terhesség alatt felfedezett elváltozások arányát. Jelen kutatás során átlagosan 8 éven keresztül figyelték 45 511 nő egészségi állapotát, és összehasonlították azok túlélési esélyeit, akik ez idő alatt nem estek teherbe azok esélyeivel, akik a daganat felfedezése után estek teherbe vagy már terhesek voltak akkor, amikor kiderült, hogy rákosak. - írja a MediPress.
"Sokan tartanak a daganatos betegség sikeres kezelése utáni gyermekvállalástól, amit az orvosok közül is többen osztanak. Az elmúlt évtizedek alatt több olyan feltételezés is napvilágot látott, melyek szerint a hormonális egyensúly megváltozása, valamint az immunrendszer bizonyos fokú toleranciájának kialakulása elősegíti a daganatok növekedését. Azon tanulmányok, melyek ezt támasztották alá általában kis esetszámúak voltak és a kapott eredmények mintaválasztási hibából is adódóan is torzulhattak. Nagy mintájú vizsgálatunkban a kapott eredményeket életkor, daganat-stádium és a diagnózis felállításától eltelt idő függvényében értékelve nem találtunk statisztikailag jelentős különbséget a terhes és nem terhes csoport között. Ez alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a rákos megbetegedések túlélési esélyét az esetek döntő többségében nem befolyásolja a terhesség." - magyarázta Dr. Stensheim.
STOP

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+8, +13 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csapadékra nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek