A betegségek túl komplexek ahhoz, hogy ma megértsük a rendszerüket

A Georgetown Egyetem Orvosi Központjának kutatói - a rendszer-medicína vagyis rendszer-orvostudomány alkalmazásával - áttanulmányozták a rákkal kapcsolatban eddig megjelent tudományos anyagokat, és megállapították,
hogy ezek az érzékeny kutatási technológiák, amelyeket ma használnak a tudósok (mint a genetikai vizsgálati módszerek), rá kell, hogy döbbentsék őket: a természet bonyolultabb, mint gondolták.
Amikor egy kutató nem tudja felbecsülni, mennyire bonyolultak az adatok, amiket a modern technológia létrehozott a számára, akkor hajlamos leegyszerűsített következtetéseket levonni - mondja kutatócsoport.
Betekinthetünk a természet komplexitásába, de nem tudjuk a biológiai összefüggéseket, amelyek a rák kifejlődéséhez vezethetnek.
Valószínűleg ott vannak a kérdéseinkre a válaszok valahol az adathalmazban, de nem tudni, hogy a rendelkezésünkre álló bonyolult technológiával megkaphatók-e a válaszok, és honnan fogjuk tudni, hogy melyik a helyes válasz - mondja a kutatásvezető onkológus és biofizikus professzor.
A rendszer-medicinától (rendszer-orvostudománytól) azt várja az orvostudomány, hogy elemezze a bonyolult eszközökkel kapott adatokat, megértse a tulajdonságaikat és a bennük rejlő törvényszerűségeket. Vagyis a sokdimenziós molekuláris információkból kinyerje a megfelelő kezelési módszert.
"De egy tumornak egyetlen szeletében is aktív molekulák ezrei vannak. Számtalan dolog történik egyszerre a tumorban.
Egyes sejtek elhalnak, mások nem, egyesek növekednek, egyesek szóródnak, mások nyugalomban vannak, és ez mind egyidejűleg megy végbe, és valamennyi különböző gének koordinációját igényli. Meg kell tudnunk, melyik génhez melyik funkció tartozik - akkor néhány dolgot megérthetünk, de még nem tartunk itt" - mondja a professzor.
"Bár ott még nem tartunk, hogy megértsük a folyamatot, megjelentek tanulmányok, amelyek kapcsolatba hoztak génekkel, fehérjékkel bizonyos rák-fajtákat, azok kialakulását, kezelését - az eredmény gyakran statisztikailag érvényesnek bizonyult. De ebből még nem következik, hogy igaz is vagy hogy ez a valódi megoldás, lehet, hogy csak igazoltuk a saját elvárásunkat. Ez az egyik nagy probléma ma a rákkutatásban."
"A másik: a már említett sokdimenziósság: nagyon bonyolult lesz a statisztikai modell a rengeteg méréstől. A kutató sokszor azt sem tudja, mit az, amit nem tud. Nincs elég tudásunk ahhoz, hogy megítéljük, helyesen válaszoltunk-e meg valamit, vagy sem." (Georgetown University)
fuggetlen.hu
(2007.12.29. 11:19)

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag