1200-szor hatékonyabb anyag rák ellen!

A Washingtoni Egyetem kutatói újból elővettek egy hagyományos kínai gyógymódot, hogy előállítsanak egy olyan összetevőt, mely 1200-szor hatékonyabban pusztít el bizonyos ráksejt-fajtákat, mint a jelenleg elérhető gyógyszerek. Így megnőtt a lehetősége annak, hogy hatékonyabb kemoterápiát fejlesszenek ki, minimális mellékhatásokkal.

Kemoterápia

Az új összetevő újszerű fordulatot ad a széles körben használt malária ellenes szernek, az artemisininnek, melyet a fehér ürömből vonnak ki. A fehér ürmöt a kínai gyógyászat már 2 000 éve használja, néhány ázsiai országban pedig salátaként is fogyasztják.

A tudósok csatlakoztattak az artemisininhez egy kémiai önvezérlő eszközt, mely kizárólag a rákos sejtekre irányítja a gyógyszert, az egészséges sejteket megkíméli. 12 000 rákos sejtet pusztít el, miközben csak egyetlen egészségeset, ami azt jelenti, hogy gyógyszerként minimális mellékhatásokat okozna. Az eredmények a Cancer Letters folyóirat legutóbbi számában jelentek meg.

"Az összetevő egy speciális hatóanyag, mely egyfajta bombát képez a sejt belsejében" - mondta Tomikazu Sasaki, az Egyetem kémikus professzora, a tanulmány szerzője. Egy kevés mellékhatással rendelkező rákgyógyszer sokkal hatékonyabb lenne, mint a jelenleg elérhető szerek, mivel biztonságosan lehetne szedni nagyobb adagokban is.

A kísérlet során az Egyetem kutatói tesztelték az artemisin alapú összetevő hatását emberi leukémiás sejteken. Igen jó szelektivitással pusztította el a rákos sejteket. A kutatók rendelkezésére állnak előzetes eredmények is, melyek azt mutatják, hogy az összetevő egyaránt szelektív és hatásos az emberi mell-és prosztatarákos sejtekre, patkányok esetében pedig hatékonyan és biztonságosan írtja ki a rákos sejteket, mondta Sasaki.

Animáció: HáziPatika.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra