Kérdések és válaszok

3 hete küszködöm attól, hogy nagyon gyakran, olykor óránként kell pisilnem, és nagyon sok vizelet távozik minden alkalommal. Először azt hittem, csak átmeneti, de nem múlik el. Több folyadék távozik, mint amennyit iszom, emiatt pedig folyton szomjas vagyok. A vizelet színe általában világos. Olvastam interneten, hogy ez a cukorbetegség tünete is lehet. Vagy esetleg húgyúti probléma áll a háttérben?

A sok ivás és a sok vizelés leggyakrabban cukorbetegséget jelez. Az 1-es típus nem függ sem testsúlytól, sem életkortól sem testsúlytól, bármikor bárkiben kialakulhat. Természetesen a tüneteket más probléma is okozhatja, a legegyszerűbb a vércukormérés, amivel igazolható a betegség (vagy kizárható). Első lépésben forduljon háziorvosához mihamarabb, ha a vércukormérés alátámasztja a gyanút, ő tudja továbbküldeni.

II. típusú cukorbeteg vagyok, gyógyszert szedek, és rendszeresen ellenőrzöm a cukromat. Kérdésem diétával kapcsolatos. Miért nem ehetek este gyümölcsöt? A méz a cukorbeteg diétájában használható, esetleg eltérő a hatása, mint a répacukornak vagy a fruktóznak? Igaz, hogy a méz nem cukor?

A gyümölcsevés este nem tilos, de a szénhidrát tartalmát bele kell számítani a napi bevitelbe, azaz valami más helyett kell enni. A nagyon gyors vércukoremelő hatású gyümölcsöket (pl. szőlő, dinnye) inkább főétkezések végén célszerű enni, amikor felszívódásuk megnyúlik. Banán esetén az energiabevitel sem elhanyagolható. A mézben szacharóz (répacukor) és fruktóz (gyümölcscukor) keveréke van, ezért glikémiás indexe a kettő között van, ami kedvező. A számtalan egyéb benne található anyag egészségügyi hatása is pozitív, de az energiabevitelre itt is vigyázni kell.

A cukorbeteg diétában milyen szerepe van a burgonya- vagy kukorica keményítőnek? Keményítőt vagy inkább búzalisztet használjak? A búzalisztet mivel helyettesítsem: rizs- vagy kukoricaliszttel?

A keményítő nem pótolja a lisztet a legtöbb ételben. Rizs- vagy kukoricaliszt használata lisztérzékenység (coeliakia) esetén javasolt. Ami javíthat anyagcseréjén, az a teljes kiőrlésű liszt használata, ahol lehet.

Mire utal az, ha egy cukorbeteg vizeletében acetont találnak?

A vizeletben levő aceton, ha magas vér és vizeletcukor értékekkel társul, akkor súlyos anyagcsere felborulásra utal, és orvosi vizsgálat javasolt. Ha a vércukor nem túl magas és a vizeletben sincs sok cukor, akkor inkább csak azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt sokáig (min. 12 órát) nem evett.

Van összefüggés a magas kolaszterinszint, a lassú zsíranyagcsere és a terhességi, kissé magasabb vércukorszint között? Hol lehet ezt pontosan megnézetni és kezeltetni?

Terhességben gyakran előfordul a koleszterinszint emelkedése, cukoremelkedéstől függetlenül is. Ezzel általában nincsen teendő. A magasabb vércukorértéket terhesség alatt komolyan kell venni, cukorbeteg terhesekkel foglalkozó szakrendelés felkeresése javasolt. A kezelés alapja a megfelelő diéta, napi 5x étkezés, lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása. A főétkezések közül a reggeli szénhidráttartalma legyen a legalacsonyabb. A testsúlygyarapodás a terhesség alatt ne haladja meg a 8 kg-t. Orvosi vizsgálat é ellenőrzés feltétlenül javasolt!

1 hónapja kell inzulinnal élnem. A kórházban állandó inzulinra állítottak be. Miután visszamentem dolgozni, úgy érzem, sok inzulint kapok (többet mozgok, kevesebb szénhidrátot viszek be, figyelek a diétámra). Úgy tudom, ki lehet számolni, hogy bizonyos ételekhez, életszituációkhoz, mennyi egység inzulin kell. Például: ha folyamatos mozgásban vagyok, a cukrom 5,4, s csak 10 g szénhidrátot viszek be. Akkor is 8 egységnyi inzulin kell?

Az inzulinadag ebből az 1 mérésből nem mondható meg. Úgy lehet megtudni, hogy mennyi szénhidráthoz mennyi inzulin kell melyik napszakban, illetve milyen fizikai aktivitás mennyivel csökkenti az inzulinszükségletet, ha az első időszakban sokat mér (étkezések után is), és diétás naplót is vezet; és ezek alapján lehet ezt meghatározni, több napi mérés figyelembe vételével. Az első időben egyébként is csökkenhet az inzulinszükséglet, mert a javuló anyagcsere javítja az inzulinérzékenységet. Ezért mérjen sokat, alacsony értékek esetén önállóan is csökkentheti 1-1 E-gel az adagját, és konzultáljon gondozó orvosával, vagy egy diabeteses edukátorral.

Ehet-e cukorbeteg rizst és burgonyát?

Ehet, de bele kell számítani a szénhidráttartalmat a napi engedélyezett mennyiségbe.

Vérvételi eredményemnél 8,25 öt mértek éhomra. Erre már nem terheltek. Heamoglobin A1c értékem 6,5 %. Az otthoni vércukorméréseim a következők: éhgyomorra reggel (6,59), reggeli után 2 órával (6,2, 8, 7,4, 5,4), ebéd előtt (5,7, 5,9), ebéd után (6,8, 7,4), vacsora előtt (5,3), vacsora után (8,1). A cukrot kiiktattam az étrendemből. Milyen diétára van szükségem? Cukorbetegség ez?

Cukorbetegsége 2. típusú, és étrenddel kezelhető kategóriába tartozik a leírtak alapján. Egyen egy nap többször keveset, vigyázzon a tészta rizsfélékkel, kenyérrel! Köretnek inkább főzelékféléket, salátákat válasszon, minimális rizs, burgonya, tészta kiegészítéssel. Édes gyümölcsjoghurtok, méz, édesipari készítmények, pékáruk, édes tejitalok, üdítők, aszalt, kandírozott gyümölcsök, hagyományos befőttek, lekvárok fogyasztásának elhagyása szükséges. A házi készítésű sütemények elkészítéséhez használhatnak xilitet, gyümölcscukrot, nyírfacukrot, ezekből ritkán fogyaszthat. Gyümölcsök közül a szőlő, cseresznye, meggy, banán, kerülendő. Mértékkel fogyassza az idénynek és ízlésének megfelelő egyéb gyümölcsöket. Ételízesítők közül a mustár, alkalomszerűen a torma jöhet szóba. Semmit ne fogyasszon, ami cukrot tartalmaz! Édes készítmények közül a diabetikusak jöhetnek szóba. Ne feledkezzen meg a rendszeres testmozgásról sem, hiszen ez inzulin nélkül segíti a vércukorszint csökkentését.

Cikkek