Hihetetlen, de ennyibe kerül a cukorbetegség

Egy nemrég készült tanulmány becslése szerint a cukorbetegség irdatlanul sokba kerül a világnak, ha a kezelési költségeket és a kór nyomán kieső értéktermelést is számba vesszük. A kutatás 184 országra terjedt ki.

A betegség összköltsége közvetlen és közvetett költségekből adódik össze. A közvetlen költségek magukban foglalják a cukorbetegséggel kapcsolatos összes költséget, például a gyógyszereket, a kórházi tartózkodásokat és egyéb kezelési költségeket. A közvetett költség kiszámítása a munkaerőpiac betegnapokból, idő előtti morbiditásból és halálozásból eredő termelékenységi vesztesége alapján történik.

diabétesz
A diabétesz irgalmatlanul nagy terhet jelent a világnak

Az IDF (International Diabetes Federation) közelmúltbeli elemzéséből származó adatok becslése szerint a cukorbetegség évente dollár százmilliárdokba kerül (az érték 670-825 milliárd dollár közé esik globálisan). A közvetett költségek a becsült teljes költség 28-82 százalékát teszik ki az adott régiótól, országtól függően. (Bár a jelentés becslést ad a globális költségről, nem nyújt régió szerinti bontást, és nem veszi figyelembe a munkaerőpiaci termelékenységi veszteséget a közvetett költségek kiszámításához. Így a legnagyobb kihívás a betegség költségének összehasonlítása a különböző régiókban a számítási módszerek és a teljes költségen belüli paraméterek változékonysága miatt.)

A Lancet Diabetes & Endocrinologyban publikált tanulmány szisztematikus szakirodalmi áttekintést végzett - a közvetlen és közvetett komponenseket is beleértve - a cukorbetegség értékelésére, valamint a világ régiói és országai közötti összehasonlításra. A legnagyobb figyelmet a munkaerőpiac elemzésére és az üzletmenet produktivitásának betegséggel összefüggő elvesztésére fordították, amely a közvetett költségek számításának része.

A kutatók a cukorbetegség előfordulását és az idő előtti mortalitás előfordulását tekintették át 20-79 éves kor között. A közvetlen költségbecslésekhez a cukorbetegek korcsoportjaihoz és a nemekhez tartozó kiadásait hasonlították össze a nem cukorbetegek kor- és nemi csoportjainak adataival. A közvetett költségszámításokba beépített munkaerőpiaci hatásoknál a kutatók a betegnapok költségeit, a munkaidő csökkentését és a betegség miatt bekövetkezett korai lemorzsolódást vették számba.


A tanulmány becslése szerint a cukorbetegség globális gazdasági terhe 2015-ben körülbelül 1310 milliárd dollár, a világ GDP-jének 1,8 százaléka. Ebből a közvetett költség a teljes teher 34 százalékát teszik ki, amelyben a legnagyobb tételt a munkaerőveszteség (48,5 százalék) és a halálozás (45,5 százalék) teszi ki. A közvetett költségszámítások esetében a halálozási arányok hozzájárulása országonként változó, az alacsony jövedelmű országokban 90, a magas jövedelmű országokban csak 35,5 százalék. A magas jövedelmű országokban a morbiditással összefüggő tényezők (munkaerő-elhagyás, alacsony termelékenység) leginkább a közvetett költségekhez (59 százalék) járulnak hozzá, míg ezek a tényezők az alacsony jövedelmű országokban csak 7 százalékot jelentenek.

Viszonylagosan a gazdaság diabéteszből származó terhei Észak-Amerikában a legmagasabbak: közel 500 milliárd dollárra becsülhetőek, amely a teljes GDP 2,6 százalékát teszi ki, míg Afrika szubszaharai régiója a legkevésbé érintett 19 milliárd dollárral.

Az eredmények arra utalnak, hogy bár a cukorbetegség közvetlen költsége fontos, a közvetett költséget sem szabad alábecsülni. Ez ugyanis hatalmas gazdasági terhet jelent, a költségek csökkentése érdekében pedig erőforrásokat kell felsorakoztatni. A befektetés a cukorbetegség megelőzésébe és kezelésébe hatással lehet a közvetlen és közvetett költségekre egyaránt. A cukorbetegség gazdasági terhe csökken, amennyiben a beruházási költség kisebb, mint a termeléshez kapcsolódó bevétel és a betegség megelőzésével elkerült gazdasági következmények negatív hatása.

Mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, alkohol, stresszes életvitel, genetika és még hosszan sorolhatnánk azon tényezők sorát, amelyek hozzájárulhatnak a cukorbetegség kialakulásához. Részletek!

Hogy Magyarországon ez pontosan mekkora terhet jelent, nehéz volna pontosan megmondani. A világtendencia fővonalából kiindulva vásárlóerő-paritáson számolva 700-900 milliárd forintot is éves szinten. Ez közel lehet ahhoz az értékhez, amennyit az állam nettóban elkölt az egészségügyre egy évben. Úgy is mondhatnánk, hogy csak a diabétesz nagyjából annyit rombol az egészségi állapotunkon, amennyivel a költségvetés javítani igyekszik.

Forrás: medicalnewsbulletin.com

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, a keleti és északkeleti tájakat leszámítva többfelé lehet csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.