Diabétesz: fontos vizsgálat vár a betegekre

A Radiology szaklap internetes kiadásában megjelent friss cikk szerint a teljes test MR-vizsgálat értékes nem invazív eszközként szolgálhat a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázatának meghatározására a cukorbetegekben.

A cukorbetegekben gyorsabban zajlik az érelmeszesedés, vagyis az artériafalak megvastagodásának folyamata, ami a súlyos kardiológiai és cerebrovaszkuláris események, például a szívroham és a stroke nagyobb gyakoriságát eredményezi. Az ilyen nemkívánatos mellékhatások kockázatát tekintve azonban jelentős eltérések mutatkoznak a cukorbetegek között. Az utóbbi években a teljes test MR-vizsgálat ígéretes eszközzé vált a diabéteszes páciensek szív-érrendszerének kivizsgálásában.
"A teljestest-MR egyik legnagyobb előnye ebben a betegpopulációban az, hogy maga a technika nem jár sugárbehatással, és a test nagyobb területét lehet lefedni kockázatnövekedés nélkül, különösen fiatalabb betegekben" - magyarázta Fabian Bamberg, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem szakértője. "Az MR-vizsgálattal tehát kiértékelhető a betegségteher teljes testre kiterjedő mértéke, ami klinikailag még nem nyilvánvaló."

Dr. Bamberg és munkatársai 65 diabéteszes beteg részvételével vizsgálták a teljes test MR-vizsgálat prediktív értékét a súlyos kardiológiai és cerebrovaszkuláris események előfordulása tekintetében. A betegeket kontrasztanyagos teljes test MR-vizsgálatnak vetették alá. Hatvanegy páciens esetében állt rendelkezésre utánkövetési adat.Az átlagosan 5,8 éves utánkövetés után 14 beteg tapasztalt súlyos kardiológiai és cerebrovaszkuláris eseményt. Azok a betegek, akikben a teljes test MR-vizsgálat vaszkuláris elváltozást mutatott ki, három év múlva a súlyos kardiológiai és cerebrovaszkuláris események 20 százalékos kumulatív kockázatának, hat év múlva pedig 35 százalékos kumulatív kockázatának voltak kitéve. A normális teljes test MR-vizsgálati eredményekkel rendelkező betegek közül senki sem tapasztalt súlyos kardiológiai és cerebrovaszkuláris eseményt.

Az eredmények Dr. Bamberg szerint azt bizonyítják, hogy a teljes test MR-vizsgálat a diabéteszes betegek esetében pontos diagnosztikai eszköz lehet, amely felgyorsíthatja a hatékony kezelések megkezdését a magas kockázatú betegekben.

A szívizom-infarktus megelőzése szempontjából cukorbetegeknél évente legalább egyszer ajánlatos EKG-vizsgálatot végezni. A vérzsírok ellenőrzése, ha egyéb panasz nincs, szintén évente esedékes. A vérnyomást viszont minden egyes orvosi viziten érdemes kontrollálni, hiszen ez rendkívül egyszerű, fájdalmatlan, költségkímélő, ugyanakkor az orvos számára hasznos adatokat nyújtó vizsgálat. A cukorbeteg vérnyomása 130/80 Hgmm-nél ne legyen magasabb!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.