Áttörés: 90 éve ment életeket az inzulin

90 évvel ezelőtt került először patikai forgalomba az addig halálos betegségnek számító cukorbetegség ellenszere, az inzulin. A tudományos áttörésről könyv is készült.

A Diabétesz Világnapon jelenik meg a Lilly és a - HáziPatika.com-ot is kiadó - Sanoma közös kiadású könyve "Áttörés. Az inzulin felfedezésének kalandos története" címmel. Egy lebilincselő dokumentumregény a milliók életét megmentő inzulin tömeggyártásának 90. évfordulója alkalmából.
90 évvel ezelőtt, 1923. október 15-én került először patikai forgalomba a világ első inzulinkészítménye a Lilly gyógyszergyár munkájának eredményeképpen - amely végre emberek tömegei számára nyújtott reményt a halálos cukorbetegséggel szemben. A 90 éves jubileum alkalmából a Lilly Hungária Kft. és a Sanoma kiadó egy különleges dokumentumregényt jelentetett meg, amely egy kislány valós, megrázó élettörténetén keresztül mutatja be azt a drámai küzdelmet, amely végül az inzulin tömegtermelését lehetővé tette. A Lilly és a Sanoma a könyv bemutatóját a Diabétesz Világnapra, november 14-re időzítette.

A világszerte közel 400 millió ember életét érintő cukorbetegség kezelése még napjainkban is élethosszig tartó gondoskodást igényel, azonban a legmodernebb orvostechnológiai eszközök révén ma már mindenki számára elérhető, hogy megfelelő odafigyeléssel és kitartással teljes értékű életet élhessen. Ahhoz azonban, hogy idáig eljussunk, hosszú utat kellett bejárnia az orvostudománynak és a technológiai fejlesztéseknek.

Egy különleges könyv

Az Áttörés című könyv főszereplője az akkor tizenegy éves Elizabeth Hughes, kinél az akkor halálos betegségnek számító 1-es típusú diabéteszt diagnosztizálták. A könyv az ö történetének - szenvedésének és reményének - bemutatásával párhuzamosan tárja elénk a torontói egyetem munkatársainak, Frederick Bantingnek és Charles Bestnek korszakalkotó felfedezését, amelyet Nobel-díjjal jutalmaztak.

Thea Cooper és Arthur Ainsberg izgalmas regénye leírja azt is, amikor hosszú hónapok eredménytelen küszködése után a torontói egyetem igazgatója végül elfogadja egy indianapolisi gyógyszergyár, a Lilly segítségét, és hamarosan történelmi jelentőségű megállapodás születik az ipari méretű gyártást célzó együttműködésről: ez volt az egyik legelső partneri jellegű kapcsolat egy gyógyszergyár és egy oktatási-kutatási intézmény között, amely kifejezetten egy gyógyszer kifejlesztése érdekében jött létre.

Így Elizabeth Hughes az első olyan diabéteszes betegek egyike lehetett, akik részesülhettek a Lilly inzulin-klészítményéből, 1923 végére pedig a gyár már mintegy 60 millió inzulin adagot állított elő.

Az inzulingyártás ezrek életét mentette meg

Az inzulingyártás ezrek életét mentette meg


Diabétesz Világnap: november 14.

A Magyar Diabetes Társaság becslése szerint hazánkban mintegy 700 ezer ismert cukorbeteg él. Szakértők szerint legalább ugyanennyien lehetnek még azok, akik nem tudnak arról, hogy cukorbetegek. A megbetegedések számának növekedésében szerepet játszik az egyelőre még ismeretlen eredetű gyermekkori (1-es típusú) diabétesz gyakoribbá válása, illetve az esetek mintegy 90 százalékát kitevő 2-es típusú betegség elterjedése. Utóbbi hátterében a helytelen táplálkozás, a fizikai aktivitás mértékének csökkenése, az elhízás és a népesség elöregedése egyértelműen igazolható.

Az idei Diabétesz Világnap mottója: "Óvjuk a jövőnket" - amelynek legfontosabb üzenete, hogy a cukorbetegség elleni küzdelmet már ifjú illetve gyermekkorban kell elkezdeni. Elsősorban a megfelelő tájékoztatás és prevenció révén, mert a fiatalok akkor lesznek fogékonyak és elkötelezettek, ha megértik, milyen veszélyekkel jár a diabétesz, és mit tehetnek ők saját maguk a megelőzés érdekében.

A tájékozottság, a betegséggel való szembenézés és a fegyelmezett együttműködés fontosságát hangsúlyozza Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány megalapítója is. "A cukorbetegség esetében éppen a tudás hiánya okozza a számos tévhit kialakulását, részben ezért hoztam létre 2005-ben az Egy Csepp Figyelem Alapítványt. A ma használt inzulinok már olyan modern eljárásokkal készülnek, hogy szinte teljes egészében megfelelnek az emberi szervezet által előállított inzulinnak, így kellő odafigyeléssel teljes értékű életet lehet élni diabétesszel is" - fejtette ki Erős Antónia.

Egyre modernebb eljárások

Az elmúlt 90 év során az orvostudomány fejlődésével egyre biztonságosabb, korszerűbb, a betegek életét megkönnyítő, életvitelükhöz, igényeikhez alkalmazkodó terápiák segítették a cukorbetegség hatékony kezelését. A megfelelő időben elkezdett inzulinkezeléssel ma már az 1-es és 2-es típusú cukorbetegek esetében is elérhető, hogy a betegek életfunkciói az egészséges szervezethez hasonlóak legyenek, ráadásul a későbbi szövődmények kialakulása is nagymértékben megelőzhető.

"A vércukorszint megemelkedését alapvetően nem érzi a beteg, így a tartósan magas vércukorszint eredményeként a szövődmények észrevétlenül alakulnak ki. Az a diabéteszes beteg, aki betartja az előírásokat (diéta, mozgás, terápiás fegyelem), vércukrát is rendszeresen ellenőrzi, a cukorbetegség szövődményinek kialakulását elkerülheti. Jelen tudásunk szerint a késői szövődmények megelőzésének egyetlen módja, hogy el kell érni az optimális anyagcsere beállítást. A késői szövődmények ugyanis azoknál a betegeknél alakulnak ki, akiknek az anyagcsere-kontrollja nem volt megfelelő. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a korai elváltozások még visszafordíthatók, illetve a romlás lelassítható. Mindenképp lényeges, hogy a szövődmények ne jussanak el ebbe a súlyos fázisba, mert ha ez megtörténik, akkor már nagyon nehéz segíteni" - hangsúlyozta Prof. Dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A múlthoz hasonlóan a Lilly napjainkban is nagy hangsúlyt fektet az új terápiák kifejlesztésére, a még gyógyíthatatlannak tekintett betegségek legyőzésére irányuló kutatási tevékenységre. Korszerű, teljes körű és egyénre szabott hatékony diabétesz megoldásaival arra törekszik, hogy elősegítse a cukorbetegek megfelelő anyagcsere-kontrollját, és számottevő módon javítsa a betegek életminőségét.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.