90 éves az életet jelentő inzulin

90 évvel ezelőtt, 1923. október 15-én, az Eli Lilly vállalatnak köszönhetően elindult a gyógyításban korszakalkotónak tekinthető inzulin tömegtermelése.

Legyen szó akár 1-es, akár 2-es típusú diabéteszről, a cukorbetegek számára az egyik legelterjedtebben alkalmazott készítmény a Dr. Frederick Grant Banting kanadai fiziológus nevéhez fűződő inzulin. A cukorbetegség élethosszig tartó kezelést igényel, azonban kellő odafigyeléssel és kitartással teljes értékű életet lehet élni mellette. Ahhoz azonban, hogy idáig eljussunk, hosszú utat kellett bejárnia az orvostudománynak és a technológiai fejlesztéseknek.
Az inzulin felfedezői: Banting és Best (Forrás: Wikipedia)

Az inzulin felfedezői: Banting és Best (Forrás: Wikipedia)

Inzulin nélkül nincs élet

Az inzulin a hasnyálmirigyben található béta-sejtek által termelt fehérjehormon. Magas vércukorszint esetén elválasztása fokozódik, feladata pedig annak normális szintre való visszaállítása, különböző anyagcsere-folyamatok útján. A cukorbetegek esetében ez a fehérjehormon hiányzik vagy a hatása nem kielégítő, ami azért jelent komoly egészségügyi problémát, mert az inzulin nélkülözhetetlen az élethez. 1922 előtt a cukorbetegség lényegében gyógyíthatatlan betegségnek számított, így a kanadai tudós, Dr. Frederick Grant Banting és munkatársa, Charles Herbert Best orvostanhallgató felfedezése a torontói egyetemen különösen korszakalkotónak számított. Fáradozásuk eredménnyel járt, sikerült előállítaniuk emberi beadásra alkalmas hasnyálmirigy kivonatot, az inzulint, és sor kerülhetett az első sikeres emberi inzulinkezelésre: egy 14 éves cukorbeteg fiú életének megmentésére. Bantinget felfedezéséért 1923-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazták.

Az első inzulinkészítmény

A felfedezés híre bejárta a világot, hirtelen óriási igény támadt az új életmentő szer iránt. Azonban Banting eljárásával csak kis adagokban tudták előállítani az inzulint, így csak kevesen kaphatták meg az életmentő készítményt. Ekkor kereste meg az egyetemet a Lilly kutatási igazgatója, Dr. G.H.A. Clowes az ipari méretű gyártást célzó együttműködés lehetőségével, melyről 1922 májusában a megállapodás is megszületett. Ezt követően a vállalat jelentős kapacitást mozgósított annak érdekében, hogy minél több cukorbeteg jusson hozzá az életet jelentő inzulinhoz. A gyártás bonyolultságát jól jelzi, hogy mindössze 10 gramm inzulin előállításához egy mázsa hasnyálmirigyre volt szükség! A cég a világ első inzulingyártójaként úgy tudta biztosítani ezt a hatalmas mennyiséget, hogy szerződést kötött az Egyesült Államok szinte valamennyi vágóhídjával a marha-hasnyálmirigy megvásárlására. Hamarosan már óránként egy tonna érkezett a cég raktáraiba.

Az életmentő kivonat kereskedelmi mennyiségben történő előállítását jelentő kihívással ezután már a vállalat kutatási csapatának kellett szembenéznie. A legnagyobb nehézséget a tiszta, stabil anyag előállítása jelentette. Az erőfeszítések meghozták eredményüket: a szakembereknek sikerült olyan továbbfejlesztett tisztítási módszereket kidolgozniuk, amellyel a betegek számára jól tolerálható készítményt állított elő. A Lilly és a torontói egyetem közötti sikeres együttműködésnek köszönhetően megszületett a cukorbetegség hosszú távú kezelésének első lehetősége.1923. október 15-én, éppen 90 évvel ezelőtt került patikai forgalomba a világ első állati eredetű inzulinkészítménye, az Iletin, ami megjelenésével forradalmasította az addig halálos betegségként számon tartott cukorbetegség kezelését. 1923 végére a gyógyszercég mintegy 60 millió inzulin dózist állított elő és az elkövetkező évtizedekben cukorbetegek millióihoz juthatott el az életmentő gyógyszer.

Inzulinbeadás

Tudta, hogy az inzulint nem szabad mindig ugyanoda beadni, mert lipohipertrófiát (a zsírszövet rendellenes felhalmozódása) tapasztalhatunk? Ezt el lehet kerülni, ha az inzulinbeadás helyét állandóan megváltoztatjuk, rotáljuk, minden napszakban. Kalkulátorunk segítségével tervet készíthet, mikor, hova bök. Próbálja ki!

Inzulinkezelés napjainkban

Az elmúlt 90 év során az orvostudomány fejlődésével egyre biztonságosabb, korszerűbb, a betegek életét megkönnyítő, életvitelükhöz, igényeikhez alkalmazkodó terápiák segítették a cukorbetegség hatékony kezelését. A múlthoz hasonlóan a vállalat napjainkban is nagy hangsúlyt fektet az új terápiák kifejlesztésére, a még gyógyíthatatlannak tekintett betegségek legyőzésére irányuló kutatási tevékenységre. Korszerű, teljes körű és egyénre szabott hatékony diabétesz megoldásaival arra törekszik, hogy elősegítse a cukorbetegek megfelelő anyagcsere-kontrollját és számottevő módon javítsa a betegek életminőségét.Az orvostudomány csodája - az inzulin felfedezése

A 90 éves jubileum alkalmából a Lilly és a Sanoma kiadó egy különleges orvostörténeti dokumentumregényt jelentet meg, amely egy amerikai kislány valós, megrázó élettörténetén keresztül mutatja be azt a drámai harcot, amely végül a sok millió beteg életét megmentő inzulin tömegtermelését lehetővé tette. A könyv bemutatója a Diabétesz Világnapon, november 14-én lesz.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.