Tornagyakorlatok, amelyeknek örülni fog a tüdeje

A krónikus légúti betegeknek úgy kell ismerniük a tüdejüket, mint másnak a kezét vagy a lábát - fogalmazott egy gyógytornász. A gyógyszeres kezelés mellett ugyanis más módszerek elsajátításával és gyakorlásával maguk is sokat enyhíthetnek állapotukon.

Együtt könnyebb

A krónikus légúti betegség, a COPD több súlyos tünetet okoz, amelyek nagyon megnehezítik a mindennapi életet. Ilyen a nehézlégzés, a légszomj, a fulladás, a fojtogató köhögés, amivel a beteg próbál megszabadulni a légutakban képződő és felgyülemlő váladéktól. Az orvosi kezelés elengedhetetlen, de jó tudni, hogy a panaszokat a gyógyszerek mellett más módszerekkel is lehet enyhíteni, az állapotot kedvezően befolyásolni. Ha a beteg megtanulja és rendszeresen alkalmazza ezeket a módszereket - amelyeket együttesen fizikoterápiának nevezünk -, ezzel is aktívan hozzájárul állapotának kedvező alakulásához és a betegség elszenvedőjéből az orvos partnerévé válik a gyógyításban.

A fizikoterápiás eljárások egy részének az elsajátításához, megtanításához egészségügyi szakdolgozó (lehetőleg gyógytornász vagy ebben jártas asszisztens) segítsége szükséges, de a legtöbb utána otthon is alkalmazható.

"Alapozás": életmódi változtatások

Bár az életvitel felülvizsgálata nem tartozik a szorosan vett fizikoterápiás módszerek közé, nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy a beteg milyen sokat tehet állapota javításáért néhány alapvető életmódi változtatással. Mivel a COPD fő oka a dohányzás, annak elhagyása önmagában is lényegesen lassítja a betegség kifejlődését, korai stádiumban meg is állíthatja azt, elkerülhetők általa a legsúlyosabb tünetek. Ha egy dohányos a már kialakult betegség esetén hagyja abba a dohányzást, a már elveszített légzésfunkciót ugyan nem nyeri vissza, de így is hozzájárul a tüdőfunkciójának megőrzéséhez, várható élettartamának meghosszabbításához.

A betegek ezen kívül a lehető legnagyobb aktivitással, az izmaik, köztük a légzésben résztvevő izmok karbantartásával, esetleges túlsúlyuk csökkentésével segíthetnek a legtöbbet.

Maradtak még kérdései? Olvassa el a válaszainkat a leggyakrabban felmerülő kérdésekre!

Mellkasi fizikoterápia

Az alábbi technikák célja a légutak felszabadítása, a felgyülemlett váladéktól való megszabadítása. Gyógytornász vagy orvos segítségével sajátíthatók el. A gyakorlatok egy részében a testhelyzetet használják arra, hogy a nehézségi erő segítse elő a váladék kiürülését a különböző tüdőterületekből (a nagy légutak a függőleges helyzethez közelítenek). A nagy légutakban lévő váladék fellazítása a célja a mellkas ütögetésének, rázásának, vibrációjának. Zárt ujjakkal, harang alakú tenyérrel, laza csuklóval végzik ezt a sajátos "klopfolást"). A mellkasi fizikoterápia segédeszköze a Flutter és PEP maszk: használatuk során az ellenállással szembeni kilégzés csökkenti a légúti zavart.

Az irányított köhögés is erre szolgál: a nyugalmi légzésnél mélyebb belégzés után akaratlagosan végezve a gyors légáramlás nyíró ereje eltávolítja a váladékot a nyálkahártyáról.

Forszírozott kilégzési technika is segíthet: 1-2 hirtelen gyors lehelés, erőltetett kilégzés nyitott gégebemenettel, hasprés alkalmazásával. Ez a módszer a, köhögésnél kevésbé fárasztó és ritkábban provokál hörgőgörcsöt, kisebb mértékű a dinamikus légúti nyomás. Azoknak ajánlható, akik nem képesek erőteljes köhögésre, csak "köhécselésre".

A mellkasi fizikoterápia kiegészítéseként megemlíthetők a köpetürítést serkentő aerosol technikák is, bár alkalmazásuk nem annyira COPD-ben, inkább más krónikus légúti betegségben (pl. cisztás fibrózisban) jellemző. Használatuk során kellő óvatosság szükséges a légúti irritáció, az indukált köhögés illetve az esetleg fellépő hörgőgörcs miatt.

Légző-, tornagyakorlatok

A fizikoterápia tárgykörébe tartozik a légzést elősegítő tornagyakorlatok sora is. Ezek egy része a mellkas merevségének oldására, más része a légzésben résztvevő izmok erősítésére, illetve a mellkas tehermentesítésére szolgál. A hasi illetve a mélylégzés elsajátítása, a rekeszizom működésének tudatos irányítása, a helyes légzésritmus kialakítása, a lassú kilégzés kontrollálása hatékonyabb és egyben kíméletesebb izommunkát tesz lehetővé, csökkenti a nehézlégzést.

A belégzés hatékonyságát az úszás, a hasi és a mellkasfejlesztő légzési gyakorlatok segítik elő. A szakemberek a kilégzés javításához a kilégzőizmok erősítését, és az ellenállással szemben végzett légző-gyakorlatokat ajánlják (pl. gyertyaoltás fújással, tollfújás, pingponglabda fújása).

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció