Táplálásterápia COPD-ben

Az étkezéseket is nehezítő nehézlégzés, levegőnyelés, a kórházi környezet, a kevésbé ízletes étel, az esetleges depresszió, illetve a gyógyszerek, antibiotikumok étvágyromlást okoznak. A kialakuló alultápláltságot megfelelő terápiával kezelni kell.

A táplálásterápia jelentősége

A mindennapos tevékenységhez, a gazdaságos légzéshez szükséges energiát a táplálék, az elfogyasztott ételek biztosítják. Ha a táplálék megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmaz tápanyagot, megelőzhető a szervezet legyengülése, javul a teljesítőképesség. A szénhidrát (tésztafélék, kenyér, édességek) nagyon fontos energiaforrás, a fehérjék (tej, tejtermékek, tojás, halak) elsősorban a szervezet építőanyagaként és ásványisó-forrásként (mész, foszfor stb.)

szükségesek.

Kerülni kell a puffasztó ételeket, mert felnyomják a rekeszizmot, és ezáltal nehezítik a légzést.

Naponta többször kell enni, sohasem sietve, kapkodva, és egyszerre nem sokat. Érdemes elegendő időt szánni az étkezésekre.

Az alultápláltság általános következménye

Az alultápláltság rontja a szervezet védekezőképességét, amely kihat a különböző szervekre is. A seb- és csontgyógyulás elhúzódóvá válik, az ödéma-készség fokozódik. Csökken a fehérjeszintézis és fokozódik a fehérjelebontás. A vázizmok (légzőizmok is) izomereje, izomtömege csökken. Véralvadási zavarok lépnek fel; jól ismert tény, hogy az alacsony albuminszint miatt az ehhez kötődő gyógyszerek transzportja zavart szenved. A tüdőben csökken a belégzési erő, a vitálkapacitás, romlik a gázcsere. A vesetubulusok elsorvadnak, csökken a filtráció és a visszaszívás. A keringésben vérnyomásesés léphet fel. A bélfal sorvadása további felszívódási és emésztési zavarokhoz vezet. Pszichés változások, depresszió, az intellektuális képességek romlása, személyiségváltozások is kísérik.

A testsúly növelése javítja a légzőizmok teljesítményét, a ventillációt és a terhelhetőséget.

Alultáplált COPD-s betegek táplálásterápiája

Étkezés előtt a nehézlégzéses beteg használjon rövid hatású (inhalációs) hörgőtágítót, fontos az étkezés alatti nyugalmi állapot, illetve az étkezést megelőző pihenés; javasolt a magas kalóriatartalmú tápanyagok először történő elfogyasztása; előnyös több hideg étel fogyasztása (ezek ugyanis a melegeknél kevésbé okoznak jóllakottságérzést); a folyadékbevitelre csak az étkezés végén kerüljön sor.

Hazánkban számos tápszer áll vényre felírható módon rendelkezésre, melyek egy része teljes táplálékpótlásra is alkalmas. A diéta kiegészítéseként alultáplált betegek esetén a főétkezések mellett napi 2-3 alkalommal javasolt a tápszerek adása (ami napi 400-900 kcal-t jelent). A forgalomban lévő tápanyag-koncentrátumok, tápszerek az energiaforrások mellett fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat, antioxidánsokat is tartalmaznak.

A táplálkozásterápia hatékonyabb komplex rehabilitációs program részeként, terheléses tréninggel együtt alkalmazva, mint önmagában. A rehabilitációt követően igen fontos a megfelelő fenntartó étrend biztosítása, a betegek testsúlyának megtartása, életminősége és túlélési esélyei javításának érdekében.

Maradtak még kérdései? forduljon szakértőnkhöz!

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső