Mikor lehet még megálljt parancsolni?

Egy szippantás a füstbe, és gyulladáskeltő anyagok tömkelege kerül a tüdőbe. Légzőszervünk mindent megtesz, hogy kitessékelje területéről a káros anyagokat, de idővel kilátástalanná válik a küzdelem, ha mindig van utánpótlás...

Okok

A COPD az esetek túlnyomó többségében, 85-90 százalékban azok tüdejét támadja meg, akik huzamosabb ideig káros anyagokkal, mérgező gázokkal szennyezett, poros, füstös levegőt lélegeznek be. A levegőt korunkban számtalan anyag teheti belégzésre gyakorlatilag alkalmatlan, káros gázeleggyé. Legfőképpen és legtöményebben a dohányfüst szennyezi. Nem minden esetben tehetők felelőssé pusztán a környezeti tényezők, hiszen a dohányosok sem egyformán érzékenyek, és az egészséges körülmények között élők is megbetegedhetnek COPD-ben - igaz sokkal ritkábban. Kell lennie tehát genetikailag meghatározott hajlamnak is. A genetikai okok közül pontosan ismert egy ritkán előforduló genetikai hiba, az alfa-1-antitripszin (AAT, más néven alfa-l-proteáz inhibitor) nevű enzim hiánya. Az enzim a vérben is kimutatható, szerepe, hogy gátol egy másik enzimet, az elasztázt, ami a tüdőhólyagocskák rugalmas falának felépítésében résztvevő elasztin nevű fehérje lebontását végzi. Az ATT szerepe megvédeni a tüdőfal rugalmasságát biztosító elasztint. Ezen enzim hiányában a tüdőfal sokkal sérülékenyebb, és hajlamosabb a tüdőtágulásra.

A COPD kialakulásának hajlam esetén más légúti betegségek, légúti allergiák, asztma, fiatalkori légúti fertőzések is kedveznek.

Három lépés rossz irányba

A betegség kialakulását lényegében három szakaszra lehet bontani, amelyek során először krónikus bronchitis (hörghurut), később a krónikus obstruktív bronchitis, végül pedig ezekhez társulva tüdőtágulás (emphysema) alakul ki. A krónikus bronchitis kialakulását egy hosszas időszak előzi meg, amikor a tüdőnek a belélegzett levegővel érkező káros anyagok tömegével kell megbirkóznia. A nyálkahártya felszínén csillószőrökkel ellátott hengerhámsejtek vannak, melyek szüntelenül csapkodva megnedvesítik a belélegzett levegőt, és szorgalmasan hajtják kifelé, a nyálkahártya nyákjába ragadt káros anyagokat. Ha szükséges, a szervezet a kijárathoz közelebb tessékelt nemkívánatos anyagokat egy jól időzített léglökéssel köhögés formájában is távozásra tudja bírni.

A csillós sejtek életét a sok káros anyag szó szerint megmérgezheti. Legnagyobb ellenségük bizonyítottan a dohányfüst. Először megbénul a csillószőrök mozgása, majd a sejtek elpusztulnak. A betegség kezdetén először ezek a csillószőrös sejtek halnak el. Helyüket váladéktermelő sejtek foglalják el.

Csillók nélkül a termelődött nyálka ahelyett, hogy kifelé távozna, feltorlódik. Ha a nyálka nem mozdul, a benne lévő mérgező anyagok és kórokozók is kénytelenek maradni. A káros anyagok irritálják a nyálkahártyát. A nyálkahártya ilyenkor sokkal több és sokkal sűrűbben folyó nyálkát termel, ami természetszerűleg még kevésbé képes távozni.

Az eredmény a hörgők elhúzódó, illetve csaknem folyamatosan fennálló gyulladása (bronchitis). A hörgők gyulladását a szűnni nem akaró, köpetürítéssel párosuló köhögés jelzi: kialakult a krónikus hörghurut vagy bronchitis. Kezeléssel a bronchitis jól gyógyul, amikor azonban obstruktív formába váltott, nem gyógyítható teljesen.

A következő állomás...

a krónikus obstruktív bronchitis. A hol enyhülő, hol fellángoló gyulladások következtében a hörgők nyálkahártyája duzzadt, a nyálkatermelés fokozódik, a nyálka pang, távozása továbbra is akadályozott. A pangó nyálka sajnos jó feltételeket teremt a bejutott kórokozók elszaporodásához.

A hörgő fala állandóan gyulladásban van, ezért hegesedik, megvastagszik, ami beszűkíti a hörgőket. Ezt csak tetézi a hörgők érzékenysége, ami abban nyilvánul meg, hogy káros ingerek hatására a hörgők simaizmai görcsösen összehúzódnak. Végső soron a hörgők beszűkülése miatt akadozik a kilégzendő levegő távozása. A hörgőkben gyakorlatilag eldugul a levegő útja. Erre utal az obstruktív szó: a krónikus bronchitis elzáródásos, légzési nehezítettséggel súlyosbított bronchitisszé alakul. A belégzés is külön erőfeszítésbe kerül, a teljes kilégzés pedig lehetetlen: a belélegzett levegő bizonyos hányada mindig bennmarad a tüdő léghólyagocskáiban. A léghólyagocskák tehát megtelnek levegővel, de ürülni nem tudnak, kitágulnak.

A tüdőtágulat

A tüdő tágulása ekkor nem normális, mert nem követi kilégzés. A léghólyagocskák szinte kipukkadnak. Az egész tüdő olyan, mint egy lufi, ami leereszthetetlenül felfújódik. A tüdő szövete, a gázcserét végző nyálkahártya is feszül. A kicsiny léghólyagocskák (alveolusok) fala túlfeszül, végképp elveszti rugalmasságát. A sérült léghólyagocskák egybeolvadnak a szomszédos hólyagokkal. Ezzel nagyon lecsökken az a felület, amin keresztül egészséges tüdőben a gázcsere - a vér szén-dioxidjának leadása a tüdő levegőjébe és onnan az oxigén felvétele - lezajlik.

A lufihoz hasonlóan, ha sikerül is a levegőt kifújni, a tüdő nem képes normális állapotába visszatérni, a léghólyagok fala túlfeszült állapotban marad. Ha túl sok alveolus fala sérült, a beteg súlyos állapotba kerül. A léghólyagok sérülésén a végső stádiumban már nem lehet segíteni. A légszomj, s ezért az erőltetett ki- és belégzés visszafordíthatatlanul megmarad. A légzéskori erőlködés pedig nem kedvez a tüdőfal állapotának.

A következmények

Az igazán nagy baj a fulladás. Oka, hogy a kisebb felületen zajló gázcsere nem tud a szervezet számára elegendő oxigént biztosítani. Ha elégtelen a gázcsere, akkor valamennyi sejt oxigénhiányban szenved, nem tudnak megfelelően működni. A betegek életét megkeseríti, hogy fizikai teljesítőképességük rohamosan csökken, a legkisebb munkától is hamar kifáradnak. Az először csak terhelésre jelentkező fulladás és teljesítménycsökkenés folyton gyakoribbá és kínzóbbá válik.

Később már nyugalmi állapotban is észlelhető a légzési nehézség. A betegség végső szakaszában a beteg csak légzőkészülékkel tud elegendő oxigént juttatni szervezetébe. Kimutatható, hogy a betegség rosszabbodása és a léghólyagocskák állapota arányos az elszívott cigaretták számával. A fertőzések szintén ronthatnak a helyzeten.

Oxigén híján a sejtek és ezen keresztül az egész szervezet idő előtt öregedni kezd, leállítja működését. A beteg élete lerövidül. Halálához végül szívelégtelenség, keringési zavarok, a vese működésének sérülése is hozzájárulnak.

Maradtak még kérdései? forduljon szakértőnkhöz!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció