+7° - +22°
Kettős front

Hörgőtoalett COPD-seknek

Kiss Éva

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egyik legjellemzőbb tünete, hogy a légutak falaira tapadós váladék rakódik, amely akadályozza a légzést. Nézzük, milyen technikák segíthetik a levegő szabad áramlását!

A váladék leválasztása a légutak faláról

A COPD során a légutak beszűkülnek, a falaikra váladék tapad, amely csak nehezen képes kijutni a rugalmatlan, a kilégzés vagy köhögés során összenyomódott hörgőkből. A folyamatos, erőltetett, fárasztó és többnyire eredménytelen köhögés helyett a betegnek érdemes megtanulnia néhány olyan technikát, amelyek közül egyik-másikat önállóan is tud alkalmazni a váladék kíméletes eltávolítására, a légzést könnyítő "hörgőtoalett" elvégzésére. Ezek a szokásos orvosi kezelés, gyógyszerezés mellett alkalmazva könnyíthetnek a legkellemetlenebb tüneteken.A Flutter, vagyis a KS pipa ilyen helyzetben nagy segítség lehet. A pipában lévő fémgolyó a beteg által kifújt levegő hatására rezgőmozgást végez. A golyó a levegőt a rezgés ütemében lökésszerűen visszanyomja a légutakba és a levegőnek ez a gyors, lökésszerű rezgése leválasztja a váladékot a légutak faláról. A KS pipát a tüdőgyógyász szakorvos a társadalombiztosítás terhére rendelheti.
Az erőltetett kilégzés azoknak a betegeknek ajánlott, akik nem képesek erőteljes köhögésre, csak "köhécselnek", és a köhögés hatására befulladnak. Hasprés alkalmazásával erőltetett, gyors kilégzést (lehelést) kell végezni egymás után többször. Három ilyen kilégzés egy köhögés eredményességével egyenértékű, a köhögés izgató hatása nélkül. Az eljárást egészségügyi szakdolgozónak kell betanítania.

A kézi vagy gépi vibrálás is a váladék leválasztását segítheti elő. A hátat homorúan begörbített tenyérrel ("légpárna") gyorsan ütögetve az egész mellkasfalat rezgésbe hozzuk. A rezgés átterjed a tüdőre és a hörgőkben lévő tapadó váladékot leválasztja, ezzel megkönnyíti a kiürülését. Ugyanez a hatás elérhető kozmetikai vibrátor alkalmazásával is a háti mellkasfalon. A vibrálást naponta egy-két alkalommal, esetenként 5-10 percig kell végezni. Az eljáráshoz segítő közreműködőre van szükség, akinek egészségügyi szakdolgozó tanítja be. Ha hörgőgörcs veszélye fennáll, nem alkalmazható.

A váladék oldását és leválasztását segíti elő a megfelelő folyadék- és sóbevitel (sós gyógyvíz, gyógytea), a magnézium pezsgőtabletta, illetve a különböző nyákoldók, aeroszolok alkalmazása, amelyekről külön cikkben olvashatnak.

A köpet kiürítésének elősegítése

Jó tudni!

Minden év novemberének harmadik szerdáján a COPD: A Krónikus Obstruktív Tüdőbetegség Világnapját tartjuk!

A légutak faláról leválasztott váladék eltávolítása sem egyszerű a súlyos COPD-s betegek esetében, hiszen a köhögés könnyen görcsbe fulladhat, nagy izomerőt igényel, sok oxigént emészt fel, pedig ezek a betegek éppen nehézlégzéssel, légszomjjal küzdenek. A köpetürítés kíméletes technikáinak elsajátítása is sokat segíthet tehát.

A jól megválasztott testhelyzettel a beteg a nehézségi erőt (gravitációt) használhatja fel a köpet kiürítésének megkönnyítésére. Ez oly módon történik, hogy a beteg hason fekve csípőjét párnával vagy összehajtogatott pokróccal megemeli, így a váladék "kifolyik" a hörgőkből. Ugyanez egyik lábát felhúzva félig oldalfekvésben is végezhető, ezáltal a gyakorlat az egyik vagy másik tüdőfélből könnyíti meg a köpet kiürülését. Naponta kétszer 15-20 percig maradjon egy-egy testhelyzetben.

A bordaívre gyakorolt nyomás is megkönnyíti a váladék eltávolítását. Mély belégzést követő gyors, erőteljes köhögéssel egyidőben, a mellkas alsó részére, az alsó bordaívre helyezett tenyérrel, ferdén lefelé és előrenéző ujjakkal erőteljes nyomást kell gyakorolni. Ezt végezheti a beteg önmagának is, és hozzátartozója is segíthet; ez esetben a beteg ül és a segítő a háta mögött állva helyezi két tenyerét a beteg mellkasára.
Gyógytornász közreműködését igénylő speciális technikák például az ACB-aktív, ciklikus légzéstechnika (mélylégzéses, forszírozott, és helyi tágítási gyakorlatok váltakozó alkalmazása) és az AD-autogén drenázs, mely különböző mélységű belégzések és nyitott hangréssel történő passzív és aktív kilégzések sorozata.

Ha ide kattint, megtudhatja, hogyan kell helyesen használni a belégzőkészüléket!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag