Hörgőtágítók

COPD-ben a beteg leginkább a légszomjtól, a fulladástól szenved, mert a beszűkült, elzáródott légutakon keresztül nem jut elegendő levegő a tüdőbe. A javasolt gyógyszerek megelőzik vagy átmenetileg megszüntetik a hörgők beszűkülését, elzáródását.

A gyógyszer közvetlenül oda jut, ahol a "baj van"

A legtöbb hörgőtágító gyógyszer egy olyan készülékben van, amelynek használata lehetővé teszi, hogy a gyógyszert a beteg porlasztott formában közvetlenül a hörgőkbe, a tüdejébe szívja be. A belégző készüléken lévő szelep biztosítja, hogy egy-egy alkalommal a megfelelő mennyiségű gyógyszer kerülhessen a légutakba, a tüdőbe: ezért a készülék neve adagoló belégző (idegen szóval aeroszol, de a betegek pumpának is szokták nevezni). Ha nem a helyes módon használja a belégzőt, a gyógyszer nem jut a tüdejébe (a szájában marad, lenyeli és a gyomrába jut), és nem lesz elég hatásos.

Meg lehet előzni a fulladást

A fulladás megelőzésére szolgáló, úgynevezett antikolinerg gyógyszert rendszerint naponta négy alkalommal kell belélegezni, alkalmanként általában 2-2 adagot ("befújást"), de - az orvos rendelésének megfelelően - ennél gyakrabban vagy nagyobb adagban is alkalmazható mellékhatás vagy hozzászokás veszélye nélkül. Mivel a gyógyszer körülbelül 8 óra hosszan fejti ki a hatását, ezzel a készítménnyel kedvező esetben el lehet érni, hogy ne jelentkezzen a fulladás. Ennek a gyógyszernek nincs káros hatása a szívre, nem okoz szapora szívműködést. Hatása viszonylag lassan (kb. 15 perc alatt) alakul ki.

A kutatók állandóan igyekeznek újabb, a korábbiaknál kedvezőbb tulajdonságú, egyszerűbben alkalmazható gyógyszereket előállítani. Az egyik legújabb készítmény hatása 12 órán keresztül tart, így elegendő naponta kétszer alkalmazni.

Ha hirtelen légszomj, fulladás jelentkezik

Van gyógyszer a hirtelen fellépő légszomj megszüntetésére is. Ezt belélegezve már néhány másodperc elteltével, szinte azonnal enyhül a fulladás, de a hatás rövidebb ideig is tart. Éppen ezért ezt a készítményt általában nem rendszeresen, hanem alkalomszerű használatra rendeli az orvos, esetleg együtt a fulladás megelőzésére használt szerrel (először a gyors hatású szerből, majd a másikból 2-2 adag).

A gyors hatású belégző gyógyszert mindig csak az orvos által előírt adagban és gyakorisággal szabad használni, mert a túladagolás súlyos - esetleg életet veszélyeztető - mellékhatásokkal járhat (remegés, szapora szívműködés, szívdobogás, fejfájás). Fontos, hogy a hirtelen jelentkező fulladás megszüntetésére használt ("gyors hatású hörgőtágító") készítményt mindig tartsa magánál, ne menjen el otthonról nélküle!

A kétféle (antikolinerg, ill. gyors hatású) gyógyszer keveréke is kapható belégző készülékben, egyesítve a két készítmény kedvező tulajdonságait - az azonnali, illetve a hosszantartó hatást -, egyben egyszerűsítve az alkalmazást. Ezt is rendszeresen (általában naponta négyszer 2-2 adagot) célszerű használni.

A fulladás mérséklésére, a panaszok csökkentésére régebben elsősorban úgynevezett xantin származékokat alkalmaztak, melyek tabletta vagy kapszula formában szájon át vehetők be. Az újabb készítmények mellett ezek még ma is sok esetben hasznos szolgálatot tesznek, és nem csak olyankor, amikor a belégző készülékek helyes használata okoz gondot. Ezeket a szereket ma leggyakrabban úgynevezett tartós hatású vagy lassan felszívódó tabletta formájában rendeli az orvos. 12-24 óra hosszat biztosítják a kívánt hatást, ezért elegendő naponta egyszer vagy kétszer bevenni őket. A hosszú hatás előnyös az éjszakai, kora hajnali fulladás megelőzésében. Nem csak a hörgők tágításával mérséklik a fulladást, hanem növelik a légzőizmok erejét, serkentik az agyban a légzőközpontot és ezzel javítják a légzést, valamint csökkentik a hörgőnyálkahártya gyulladását is. A szájon át bevehető készítményeket ma már a belégzők kiegészítéseként (azok hatásának erősítésére) javasolják a tüdőgyógyász szakorvosok. Sajnos, a nem kívánt mellékhatások - remegés, szapora szívműködés, alvászavarok, görcsök - is összegeződhetnek, ezért itt sem szabad az orvos által rendelt adagot túllépni. Más gyógyszerek (pl. egyes antibiotikumok), kávé vagy erős tea és a dohányzás megváltoztatják a xantin-származékok felszívódását és kiürülését a szervezetből: a kávé és a tea erősíti, a dohányzás gyengíti hatásukat.

Ha ide kattint, megtudhatja, hogyan kell helyesen használni a belégzőkészüléket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső