Életvezetési tanácsok fullasztó gondokra

Nagyon sok COPD-beteg úgy érzi, hogy betegsége miatt elveszíti korábbi emberi kapcsolatait, magára marad problémáival. Távol kerül az "egészséges" emberektől, még saját családtagjai sem képesek megérteni őt.

Amikor a szorongás kitölti a tudatot

A fulladás - az az érzés, hogy nem kap elég levegőt és mindjárt megfullad - az egyik legszörnyűbb élmény: aki még nem tapasztalta, el sem tudja képzelni. Aki viszont már átélte, szinte szünet nélkül attól szorong, hogy újra fulladni fog. Ez a szorongás kitölti a tudatot és önkéntelenül izomfeszülést, ez pedig szapora és felületes légzést eredményez. Most már tényleg egyre jobban fullad. Úgy érzi, hogy teljesen kimerült, képtelen ellátni napi teendőit. A tevékenység hiánya még jobban legyengíti, most már a legkisebb erőkifejtéstől kimerül (és fullad), ezért inkább nem csinál semmit. Teljes tétlenséggel telik el a nap és tudatát kitölti a félelem a fulladástól.

Relaxációs technika

A relaxációs technika alkalmas arra, hogy oldja a szorongást, a félelmet a fulladástól, energiával töltse fel szervezetét. Természetesen nincs mindenütt és mindig lehetősége az ilyen relaxációs gyakorlatra, de ha rendszeresen végzi, könnyebben fog relaxálni kevésbé ideális körülmények között is. Nyugodt, csendes környezetben feküdjön le, hunyja be szemét és gondoljon valami kellemes, nyugtató dologra (például arra, hogy erdőben van, kellemes az idő, a fák levelein átszűrődik a napsugár, a csöndet csak a madarak csicsergése töri meg). Tudatosan lazítsa el minden egyes izmát: kezdje a lábfejnél, folytassa a lábszár és a comb izomzatával, utána lazítsa el a kézizmokat, a kart, a vállövet és a nyakat. Közben lassan, mélyeket lélegezzen. Hagyja, hogy a légvételek (beszívás - rövid szünet - kiengedés) szinte önmaguktól kövessék egymást. Négy-öt nyugodt légvétel után sóhajtson egy mélyebbet.

A mindennapok

Mindennapos tevékenységét igazítsa a saját teherbíróságához. Megvalósítható feladatokat tűzzön maga elé és ne hagyja magát kizökkenteni a saját ritmusából. A legjobb módszer, ha megőrzi aktivitását. Ami nem megy, azt ne erőltesse, de ez nem jelenti azt, hogy mindent fel kell adnia. Mellesleg, lehet, hogy ami ma még lehetetlennek tűnik, egy-két hét múlva a rendszeres testgyakorlás hatására már teljesíthető lesz. Tervezze meg minden napját és próbálja meg ehhez tartani magát. Tudatosan élvezze, ha sikerült elvégezni azt, amit eltervezett (gratuláljon önmagának, jutalmazza meg önmagát!).

A magány nem gyógyít

Mennyit a tud a COPD nevű betegségről? Tesztelje tudását! Próbáljon meg bekapcsolódni családtagjai, barátai mindennapi életébe és vonja be őket a sajátjába. Mondja el azokat a problémákat, amelyek Önt foglalkoztatják és azt, hogy miben vár segítséget tőlük. Ha elmagyarázza, hogy ez Önnek milyen fontos ahhoz, hogy betegsége ellenére kiegyensúlyozottan tudjon élni, könnyebben meg tudja őket nyerni. Mindezeket mértékkel tegye: ne feledje, hogy mindenkinek kevés az ideje. Törekedjék arra, hogy ne veszítse el érdeklődését a világ eseményei iránt. Találkozzék rendszeresen barátaival, kortársaival - menjenek együtt színházba-moziba, tegyenek kisebb kirándulásokat. A sportolás sem tartozik a lehetetlen dolgok közé: enyhe kocogás, tollaslabda, asztalitenisz - csak néhányat soroltunk fel a lehetséges tevékenységek közül. A sportot ne a teljesítményért, hanem a szórakozásért csinálja és csak addig, ameddig jól esik.

Társasutazásokat is szerveznek olyanok részére, akik kevésbé mozgékonyak (érdeklődje meg, hogy a programnak nincs-e olyan megterhelő része, ami az Ön számára panaszfokozódást okozna). Egy kedves háziállat minden várakozást felülmúlóan képes oldani az egyedüllét, a magárahagyatottság érzését. Kutya, cica, papagáj, kanári - mindegyikhez lehet szólni, mindegyik reagál az emberi szóra, örül a gazdának és mindegyik gondoskodást igényel.

Legyenek szobanövényei, amelyek rendszeres gondozást, öntözést igényelnek. Erkélyen, ablakpárkányon neveljen virágokat. A kerti munkának is van olyan része, amit Ön is el tud végezni és közben gyönyörködik a növények-virágok fejlődésében.

Maradtak még kérdései? Olvassa el a válaszainkat a leggyakrabban felmerülő kérdésekre!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő