+7° - +22°
Kettős front

Az orrtól a tüdőig - hogy működik a légzés?

A légzés az élet egyik alapvető feltétele. Nélküle nincs élet. A szervezet a levegő oxigéntartalmát veszi fel és hasznosítja. Erre alakult ki az embernél a légzőrendszer, lássuk miről is van szó...

Lételemünk a légzés

A szervezetünket felépítő sejtek fenntartása folyamatos energiaellátást igényel. Az energiát a sejtekben lejátszódó bonyolult biokémiai folyamatok szolgáltatják, és ehhez táplálékra, valamint oxigénre van szükség. Ez utóbbit állandóan pótolnunk kell, ezért lélegzünk folyamatosan a születésünktől a halálunkig. A légzőrendszer elsőrendű szerepe a gázcsere biztosítása, vagyis az oxigén felvétele és a szén-dioxid leadása. Minden szövetnek más és más az oxigénhiány-tűrő képessége. Teljes oxigénhiány a központi idegrendszeri szürkeállományban néhány perc után már irreverzibilis (visszafordíthatatlan) következményekkel járhat.

A légzőrendszer

A légzőrendszer a felső légutakból, az alsó légutakból, valamint a légzés elősegítésére szolgáló mellkasfalból, légzőizmokból, illetve ezen izmok aktivitását szabályozó agyi központokból és idegpályákból áll.
A légzés akaratunktól független (csak bizonyos mértékig befolyásolható), ezért akkor is működik, ha nem figyelünk oda.

Felső légutak

A felső légutak szerepe elsősorban a belélegzett levegő megfelelő hőmérsékletének a biztosítása, valamint a nagyobb szennyeződések kiszűrése. A felső légutak közé tartozik az orr, a szájüreg, a garat, a gége. Nyugodt légvételek során csukott szájjal vesszük a levegőt, ilyenkor a levegő az orron keresztül éri el a garatot. A nagyobb szennyező anyagok az orrlyukak szőrein fennakadnak, a kisebbeket az orrnyálkahártya, a még kisebbeket pedig a garat és a hörgők nyálkahártyája köti meg.

A felső légutak az orrnál az orrüreggel kezdődnek. Az orrüreg csontos és porcos fallal körülvett, csillószőrös nyálkahártyával bélelt szerv, melynek fő szerepe a levegő szűrése (szennyeződések felfogása), párásítása és melegítése. Az orrmelléküregek - homloküreg, arcüreg, ékcsonti és rostacsonti üreg - egy része az orrüregbe nyílik. Az orrüreg a garatban folytatódik, mely a légző- és emésztőrendszer közös szakasza.

A garat folytatása a légzőrendszernél a gége (larynx), mely üvegporcos vázból, szalagokból, izmokból, kötőszövetes lemezekből és nyálkahártyából felépített, homokóra alakú üreges szerv. A gége porcai a gégefedő, a pajzsporc, a gyűrűporc és a páros kannaporc.
A hangrés a gége legszűkebb része, ez választja el a felső légutakat az alsó légutaktól.

Alsó légutak

Az alsó légutak a légcsővel (trachea) kezdődnek, mely két fő hörgőre (bronchus) oszlik. A két főhörgő tovább oszlik egyre kisebb és kisebb hörgőkre, majd hörgőcskékre, ezáltal a légzőfelület az összkeresztmetszet növekedésével nő. A belélegzett levegő tehát a felső légutakon keresztül az egyre kisebb hörgőkbe, végül a tüdőhólyagocskákba (alveolus) kerül. Ezeket a piciny hólyagocskákat hajszálerek veszik körül, melyeken keresztül történik a gázcsere, tehát a belélegzett levegőből az oxigén felvétele a vérbe és a szén-dioxid leadása a vérből a kilélegett levegőbe. Érdekesség, hogy ha a kicsi léghólyagocskákat kiterítenénk, együttes felületük körülbelül akkora, mint egy teniszpálya - 70-80 négyzetméter -, és az őket körülvevő, begyűrűző érhálózat több kilométeres lenne.

A tüdő

A tüdő páros szerv, jobb és bal tüdőfélből épül fel. A jobb tüdőfelet három, a bal tüdőfelet pedig két lebeny (lobus) alkotja, melyek tovább oszlanak kisebb lebenykékre (lobulus).

A tüdő a kettős vérellátású szervek közé tartozik. Egyéb szervekhez hasonlóan a nagyvérkörből kap vért az arteriae bronchiales (hörgőverőér) révén, de ez a vérmennyiség csekély - a perctérfogatnak csak mintegy 1-2%-a. A tüdő vérellátásának jelentős része a pulmonalis rendszerből származik.

A mellhártya

A mellkasnak a belső, tüdők felöli oldalát és mindkét tüdőfelet vékony hártya, az úgynevezett mellhártya (pleura) borítja. A tüdő és a mellkasfal rugalmas struktúrák, közöttük, azaz a pleura két lemeze között vékony folyadékréteg található. Ez a folyadék teszi lehetővé, hogy a tüdő el tudjon csúszni a mellkasfalon, de attól nem, vagy csak nagyon nehezen elválasztható. A nyomás a mellhártya két lemeze között, azaz a tüdő és a mellkasfal közötti résben (intrapleurális nyomás) alacsonyabb, mint a légköri nyomás. A belégzés aktív folyamat, a belégző izmok segítségével történik. Nyugodt légzés esetén az intrapleurális nyomás a belégzés kezdetén csökken, ezáltal a nyomás a légutakban enyhén negatívvá válik, így levegő áramlik a tüdőbe. A belégzés végén a tüdő rugalmassága visszahúzza a mellkast az alaphelyzetbe. Ezalatt a nyomás a légutakban enyhén pozitívvá válik, és a levegő kiáramlik a tüdőből. A kilégzési folyamat passzív, nem kell hozzá izomműködés.

A mellkasi térfogatváltozások legnagyobb részéért a mellkas és hasüreget egymástól elválasztó rekeszizom felelős. A belégzőizmok másik fontos csoportját alkotják a külső bordaközi izmok, melyeknek összehúzódása a bordákat felfelé emeli. A kilégzést segítik a belső bordaközi izmok, valamint az elülső hasfali izmok.
A tüdő vérellátása a kisvérkörön keresztül történik.


Lektorálta: Dr. Mucsi János

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag