COPD-s betegek: a korai tüdőrehabilitáció nagyon fontos

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő, a betegségük utolsó éveiben járó betegek számára nem jár annyi haszonnal a tüdőrehabilitáció, mint az olyan betegek esetében, akiknek még több évük van hátra, függetlenül az életkortól, a társbetegségektől vagy a tüdőfunkciótól.

Halálos levegőcsapda - COPD

Halálos levegőcsapda - COPD
Amerikai kutatók 106 COPD beteget vizsgáltak meg, akik egy nyolchetes tüdőrehabilitációs programon vettek részt. Minden beteget kiértékeltek a program kezdetekor és végén testmozgási teherbírás, a mindennapi aktivitások (például sétálás, bevásárlás) során jelentkező dyspnoe, fáradtság, életminőség, és egyéb egészségi tényezőkre nézve. A kutatók ezután összehasonlították azon betegek eredményeit, akik a program utáni két éven belül meghaltak, azokkal, akik tovább éltek. Azt találták, hogy még az olyan tényezők kontrollálása ellenére is, mint a tüdőfunkció, az életkor és egyéb társbetegségek, a két évnél tovább élő betegek számára több pozitív eredmény született a tüdőrehabilitációs programból azokhoz képest, akik végstádiumú COPD-ben szenvedtek.

"Noha a két éven belül elhunytak testmozgási teherbírása javult a program során, ebben és más fő változókban kevesebb javulást mutattak azoknál, akik tovább éltek" - közölte Bonnie Steele diplomás ápoló, a kutatást támogató Veteránügyek Igazgatóságához tartozó Puget Sound Egészségügyi Ellátó Rendszer légzési klinikai szakápolója Seattle-ben. "A felfedezés életkortól, tüdőfunkciótól és számos más betegségtől független volt."

A kutatók úgy gondolják, hogy a végstádiumú COPD betegek rosszabbul lennének egy tüdő- vagy egyéb betegség esetében. "Korábbi tapasztalatok alapján tudjuk, hogy még a tüdőfunkción alapuló súlyos obstruktív tüdőbetegségek esetében is hasznos lehet a tüdőrehabilitáció" - közölte Steele. "Ám korlátozott eredményeink azt feltételezik, hogy más, jelenleg nem megbecsült tényezők jelenléte az élet végén hozzájárulhat a végstádiumú betegek állapotának kimeneteléhez a testmozgási teherbírás és az életminőség alapján."

Lehetséges, hogy a végstádiumban lévő betegeknek általánosan rossz az izomműködésük, gyengébb a fizikai állapotuk és helyzetüket különböző társbetegségek együttállása is befolyásolhatja, például egy szívelégtelenség.

"A mintánk túl kicsi volt a kérdés teljes megmagyarázásához" - közölte Steele. "Mégis azt sugallja, hogy a végstádiumú COPD betegek kezelése még így is hatékony lehet, és a betegségük korábbi időpontjában bevezetett testedzés nagyobb mértékű javulást eredményez."

Videó, animáció: HáziPatika.com
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag