+3° - +16°
Kettős front
Kérdések és válaszok

Ekcéma vagy bőrgyulladás?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza:

Az ekcéma hasonlíthat a bőrt érintő egyéb gyulladásokra, ezért a mindennapokban szélesebb betegségcsoportra használjuk az ekcéma elnevezést, mint amit ténylegesen fed ez a betegség.
A bőr akut gyulladásos elváltozásait, mely bőrpírral, kis kiemelkedő göbökkel, gyorsan növekvő, majd szétpukkanó hólyagocskákkal, duzzanattal, nedvezéssel, pörkképződéssel, majd hámlással, viszketéssel járnak, összefoglaló néven dermatitisznek vagy ekcémás dermatitisznek nevezhetjük. Ha ez a bőrelváltozás hosszabb ideig fennáll, gondolni kell arra, hogy a tüneteket allergén, vagy egyéb irritáló hatású anyag okozza, és ez krónikus változat az ekcéma. Ebben az esetben keresni kell az allergént. Fontos, hogy az orvos tisztában legyen azzal, hogy a beteg milyen munkahelyen dolgozik, mi a hobbija, milyen lakásban lakik, tartanak-e állatot. Meg kell tudni, hogy az utóbbi időben történt-e kozmetikum- (szappan, testápoló parfüm), valamint mosószerváltás is.
Ha a tünetek alapján nem sikerül felállítani a diagnózist, az epikután, azaz bőrrátevési próba segíthet. Ilyenkor a leggyakoribb - allergiát, irritációt kiváltó - anyagokat helyezik fel a bőrre és figyelik a kiváltott bőrreakciót. Sajnos, ha a próba negatív, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a betegség nem áll fenn. Ez arra utal, hogy esetleg nem sikerült azonosítani a kiváltó anyagot. Az ekcémagyanús beteget minden esetben bőrgyógyász szakorvosnak kell vizsgálnia.

Cikkek