Kérdések és válaszok

Kislányom születését követően megnyúlt a bőr a hasamon, és valamennyire ki is repedt. Napi egy órát tornázom, hogy újra feszes legyen a bőröm. Mit lehet még tenni a striák ellen?

A striák eltüntetéséhez érdemes testápolót, feszesítő krémeket használni. Tény, hogy nem csodaszerek, de azért valamennyit segítenek. Hideg-meleg zuhany váltakoztatva szintén feszesíti a bőrt, emellett az infraszauna is hatásos lehet. Sajnos torna erre nincs. Amit csinál, az segít a fogyásban, illetve a súlya megtartásában is tökéletes, de edzéssel csak az izmainkat tudjuk fejleszteni, tónusban tartani, sajnos a bőrt nem.

5 éves fiam lábujjain pikkelyesek a körmök, és az egyik körme ketté is van repedve. A háziorvosunk azt tanácsolta, várjunk, majd lenő, de én úgy gondolom, ez kevés a gyógyuláshoz.

Kisgyerekeknél nagyon ritka a körömgomba, ezért azt gondolom, hogy egyet kell érteni a háziorvossal. Vitaminolajjal kenegesse. Gomba ellen csak elvégzett és pozitív gombavizsgálat után ajánlott kezelni.

Gombás fehér foltokra mi ajánlott?

Gombagátló oldatot vagy spray-t, a zsíros készítmények kerülendők, mert a kórokozó gomba zsírkedvelő.

Kisfiam 6 hónapos kora óta atópiás dermatitiszben szenved. Három bőrgyógyásznál jártunk, de mindig szteroid tartalmú krémeket írtak fel. Ez nem okoz bajt? Ez a betegség egész életében elkíséri?

A csecsemőkori atópiás bőrgyulladás általában 2 éves korra lényegesen visszahúzódik. A megfelelő kezelés elengedhetetlen a csecsemő érdekében, mert a gyulladt bőrön számos nemkívánatos anyag felszívódhat, kórokozók megtelepednek, szövődményeket okozva. Ezen kívül a gyulladás rontja a közérzetet, a viszketés gyakran alvászavarhoz vezet. Az atópiás hajlam szoros rokonságban van a szénanáthával, ezért a növényi eredetű készítmények sokszor nem javítanak, hanem allergizálnak, így rontják a folyamatot. Az alapvető eljárás a megfelelő bőrápolás. A száraz, zsírhiányos bőr ápolására kiváló készítmények kaphatók a gyógyszertárban, melyeknél alapvető, hogy színezék- és illatmentes legyen, mert a fokozott allergizálódási hajlam miatt ezek a készítmények veszélyt hordoznak magukban. A másik sarkalatos kérdés a baba bőrének kímélő tisztítása. Erre nagyon alkalmas a patikai fürdetőkrém. Az egész világon a szteroid tartalmú kenőcsöket ajánlja a tudomány, csak megfelelő alkalmazási módszerrel és a megfelelő készítmény kiválasztásával. Használja a tünetes bőrön, de csak addig, amíg a tünetek visszahúzódnak, és rögtön térjen vissza a megfelelő ápolókrém rendszeres használatára, és csak akkor és ott használja, ahol a gyulladás fellobban. Így jó hatásfokkal működik és csekély a mellékhatások lehetősége. Mindig mérlegelendő, hogy az elhúzódó bőrgyulladás a szövődményekkel mennyire teszi tönkre a bőrt és az életminőséget. Manapság a szteroidoktól való félelem eltúlzott és a bajt rendszerint az indokolatlan és nem megfelelő használat okozza.

Fürdés után mindig viszketni kezd a bőröm, főleg a végtagjaimon. Már nagyon sokféle szappant, tusfürdőt próbáltam. Testápolót nem használok, mert attól ragadósnak érzem a bőrömet. Mit tanácsol?

Próbáljon olyan tusfürdőt vagy olajfürdőt használni, ami nem szárít. Gyógyszertárban vény nélkül többfélét is kaphat. Van olyan testápoló, amelynek hatóanyaga védi a bőr sejtjeinek örökítő anyagát, a DNS-t is az UV fény ártalmai ellen, ugyanakkor mandulatejet , mandula olajat tartalmaz, és nem ragad tőle a bőr.

2,5 éves atópiás dermatitizses kis unokámnak a Balaton vizétől kiújulhatott-e a betegsége. Tavaly nyáron volt először velünk fürdeni a Balatonban és a hátán nagy kiterjedésben megjelentek a kiütések, ami az ő esetében a gondos szakorvosi vizsgálaton felírt zsírozó kenőcsökkel történő rendszeres kezelés mellett ritkán fordult elő. Csak a szteroidos kenőcs hatására enyhült. A Balatonban lehet allergén anyag, amire a kislány reagált?

Azt, hogy esetleg allergizáló anyag váltotta-e ki az ekcéma kiújulását, nem tudom. Ha azonban a kicsi sokat volt a vízben, az már magában is elég lehet a tünetek fellángolásához. Ugyanakkor az izzadás, és egyes esetekben a napfény is provokálhatja. Javaslom, hogy kevesebbet legyen a vízben, és olyan tusfürdővel mosdassák, amely nem szárít (gyógyszertárban kapható).

Naponta járok edzésre, tornára és az izzadság és a tréningruhám miatt az egész hátamon a gombás foltok jelentek meg. Nagyon kellemetlen, máshol nincs is rajtam, csak a hátamon. Olvastam, milyen nehéz eltüntetni, pedig valami gyors, hatásos szerre lenne szükségem, mert szégyenlek lejárni az uszodába. Mi a javaslata?

A jó kozmetikai eredmény érdekében ne menjen napra, mert az ún. színváltó gomba kiszűri az UV sugarakat, és más módon is (anyagcseretermékeivel) kifehéríti az érintett bőrt, míg a környezet lebarnul, így a gyógyulás után is feltűnő fehér foltok maradnak. Javaslom fertőtlenítő tusfürdő használatát, és a számos kapható gombaellenes helyi szerek közül a spray vagy oldat formájúakat. Kenőcs nem jó, mert a gomba zsírkedvelő. Sportolóknak megelőzésre a pamut sportruházatot és fertőtlenítő tusfürdőt (heti 1-2 alkalommal) ajánlom. Ha valaki nagyon hajlamos erre a gombás fertőzésre, akkor figyeljen arra, hogy túl zsíros testápolót és műszálas fehérneműt ne használjon, viszont havonta 1x gombagátló készítménnyel mosson hajat.

A kezemen, a hajlatokban annyira száraz a bőr, hogy kirepedezik és rettenetesen fáj. Már használtam többféle kézbalzsamot és regeneráló kézkrémet, ám semmi változás nincs.

Legjobb megmutatni bőrgyógyász szakorvosnak. Amíg erre sort tud keríteni, addig feltétlenül óvja bőrét a detergensektől, tisztítószerektől és egyéb vegyi anyagoktól védőkesztyűvel. Használjon kímélő mosakodószert és gyógyszertári zsíros kézápolót.

A talpon található szemölcs átterjedhet-e intim területekre? Arra az esetre is gondolnék, hogy esetleg törölköző révén átvihető-e?

Nem jellemző. A tenyéri talpi szemölcsöt (verruca vulgaris) egészen más HPV okozza, mint a nemi szervi hegyesfüggölyt (condyloma acuminatum). Nincs tehát mitől tartania, de a szemölcs gyógyszeres kezelése természetesen feltétlenül indokolt, mert nagyra nőve akár sebészi esetté is fajulhat.

Cikkek