Új technológiával szűrik az anyajegyeket

HáziPatika

A teljes testtérképes anyajegyszűrés terén már a mesterséges intelligencia segítségére is támaszkodhatunk. Az "okos" program ugyanis az anyajegyről készült korábbi képpel összevetve a legkisebb eltérésekre is felhívja a figyelmet, ráadásul az elvátozásokat osztályozza is a veszélyességi skálán.

A bőrgyógyászati diagnosztikában komoly előrelépést jelent a mesterséges intelligencia megjelenése. A speciális szoftver sokoldalú elemzésre képes, illetve mély tanulási algoritmussal működik, így "tanulni" is tud a példákból és tapasztalatokból. Ez pedig óriási előny az anyajegyszűrés területén. Az új technológiát dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza mutatta be.

A mesterséges intelligencia előnyei

A speciális program fejlesztése során 100 algoritmust alkalmaztak a legfontosabb tulajdonságok - a forma, a szerkezet és a szín - azonosítására. A rendelkezésre álló algoritmusok körülbelül 800 diagnosztizált melanóma képét elemezték, majd a többváltozós statisztikai analízis folyamán lehetségessé vált a jó- és a rosszindulatú elváltozások közötti különbségek megállapítása.

anyajegyszűrés, anyajegyek, melanóma, bőrdaganat, bőrrák, mesterséges intelligencia,
A mesterséges intelligencia új szintre emeli az anyajegyszűrést. Fotó: illusztráció - 123rf

Ez a technika két okból lehet nagyon fontos. Az egyik, hogy a teljes testtérképes anyajegyszűrő eszköz képes két, különböző időben készült képet összehasonlítani, mérni tudja azanyajegyméretét, valamint felismeri annak szerkezeti és színbeli változásait. Az elemzéseket akár párhuzamosan is képes elvégezni. A másik, hogy ezzel a vizsgálattal nem szükséges olyan időpontot várni, amikor a szakorvos is jelen van, így a felismerés nagyon gyorsan megtörténhet. Ugyanakkor tudni kell, hogy a számítógéppel támogatott diagnosztikai módszer - az úgynevezett bőrrákelőszűrés - nem helyettesítheti az orvosi diagnosztikát, inkább egy második véleménynek kell tekinteni. A számítógép mindazonáltal képes felhívni az orvos figyelmét a szokatlan elváltozásokra, így gyorsabban megtörténhet a veszélyeztetett páciens kivizsgálása.

Mit elemez a mesterséges intelligencia?

Mit kell tudni az anyajegyszűrésről? Részletek itt!

A mesterséges intelligenciával ellátott program egyszerre két képet tud betölteni és vizsgálni, illetve összehasonlítani. Eltünteti a zavaró tényezőket - például a szőrszálakat - a képről. Megpróbálja az anyajegy határait pontosan meghatározni, ami az egyik legnehezebb feladat. Ha ez nem sikerül, akkor javaslatot tesz, de akár manuális beállítással is lehetséges a határok meghatározásának korrigálása. A program az átmérőket megmérve kiszámítja az anyajegy felületi területét és körméretét is. Az anyajegy szabályosságát az elváltozás határai alapján értékeli. Vizsgálja továbbá az anyajegy szerkezetét és színeit is.


A program a diagnosztikai algoritmusok alkalmazásával egy fehér-sárga-piros skálán sorolja be az elváltozást. Így jelöli, hogy jó- vagy rosszindulatú-e. A fehér színnel jelzett bőrképlet nem veszélyes. A sárga szín kissé atípusos elváltozásra utal, amelyet bizonyos időközönként ajánlott ellenőriztetni. Piros színű jelzés esetén pedig már rosszindulatúságra gyanakodhatunk. A program által készített képeket és elemzéseket minden esetben ellenőrzi egy szakorvos is.

Kinek javasolt a bőrrákelőszűrés?

Aki azt tapasztalja, hogy egyik anyajegyének színe, alakja vagy mérete megváltozott, és szeretne mielőbbi diagnózist kapni, annak ajánlott elmenni az előszűrésre. A rosszindulatú elváltozások - adott esetben a melanóma - mielőbbi diagnosztizálása, a kóros anyajegy eltávolítása és az esetleges kezelés ugyanis egyaránt a teljes gyógyulás feltétele. Az automatizált bőrrákelőszűrés a gyorsasága miatt jelent komoly segítséget, hiszen az így készült fotókhoz online szakorvosi értékelés is tartozik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag