Pikkelysömör: a betegek felénél mindennapos a diszkrimináció

A pikkelysömör nem fertőző betegség, a társadalom jelentős része azonban így kezeli. Egy közelmúltban készült, tíz országot lefedő felmérés eredménye szerint a betegek jelentős része elégedetlen az elérhető kezelésekkel, és úgy érzik, a psoriasis a személyes kapcsolatokat is lerombolja.

A pikkelysömör (psoriasis) a Földön mindenhol igen elterjedt betegség, az összlakosság 1,5-3 százaléka szenved tőle. Körülbelül 125 millió embert érint, közöttük minden ötödiket közepesen súlyos, illetve súlyos mértékben. A tünetek a test több tájékán is kialakulhatnak, és összefüggésbe hozták számos súlyos betegséggel, például szívproblémákkal és cukorbetegséggel. A nőket és férfiakat egyenlő mértékben érinti, és tulajdonképpen bármelyik életkorban kialakulhat. A betegség a kellemetlen bőrtünetek mellett komoly lelki terhet is jelent a pácienseknek, leépíti szociális kapcsolataikat és jelentősen korlátozza a közösségben végzett tevékenységeiket. Felmérések szerint a társadalom hiányos ismeretei miatt - a fertőzéstől való félelmében - mindennapos a betegeket ért diszkrimináció.

A psoriasis kóroka ma még ismeretlen, bizonyos, hogy kialakulásához több együttes tényező szükséges, úgynevezett multifaktoriális betegség. Tüneteiről, a kezelés módjáról és a lehetséges szövődményekről az alábbi cikkben tájékozódhat!

Október 29-e a pikkelysömör világnapja, melynek kapcsán a Lilly gyógyszercég megbízására egy felmérést végzett a betegek kezeléssel és életminőséggel kapcsolatos véleményéről a Hall and Partners piackutató cég. A felmérés során tíz országban - Kanadában, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Dániában, Hollandiában, Svájcban és Svédországban - kérdezték meg a psoriasisszel élőket arról, hogy elégedettek-e az elérhető gyógykezelésekkel, illetve betegségük milyen mértékben van kihatással a hétköznapjaikat. 2016. július és október között 1249 ember töltötte ki a kérdőívet, a 18 és 75 év közötti betegek között enyhe és súlyos formájában is jelentkezett a psoriasis.

A személyes kapcsolatokra is rossz hatással van

Az elemzéseket követően aggasztó eredmény tárult a kutatók elé, a legtöbb páciens ugyanis nem csak a gyógykezelésekkel kapcsolatban fejezte ki az elégedetlenségét, de úgy érzi, a betegség a személyes kapcsolatokat is jelentősen károsítja.

Távolságtartóan viselkedik a beteggel környezete
Távolságtartóan viselkedik a beteggel környezete

A legtöbb bőrbetegséghez hasonlóan a pikkelysömör sem csupán testi tünetekkel jár, de jelentős lelki terhet ró a betegekre. Félnek a megbélyegződéstől, igyekeznek takargatni az érintett bőrfelületet, környezetük pedig - annak ellenére, hogy nem fertőző betegségről van szó - távolságtartóan viselkedik. A megkérdezettek 45 százaléka úgy érzi, hogy a betegsége rontja a partnerével kialakított, intim kapcsolatát. A válaszadók több mint fele szerint a pikkelysömör a hétköznapjaikra is negatív kihatással van, és rendszeresen diszkriminálják őket a betegség miatt.


Megoszlanak azonban a vélemények a kezelés eredményessége kapcsán: a terápia korai szakaszában a betegek kevésbé elégedettek, majd a kezelések előrehaladtával az elégedettség is nő. Sokkal pozitívabban értékelték gyógykezelésüket azok, akiket biológiai terápiákkal kezeltek, esetükben 75 százalékos elégedettséget mértek, míg a hagyományos gyógyszereket használók 55 százaléka tartotta csupán megfelelőnek a kezelést. Nem csupán a legújabb kezelésekhez való hozzáférés jelent gondot számos országban a betegek számára, de nagy arányban nehezményezték azt, hogy a gyógyítás folyamatába nem vonják be őket kellőképpen, illetve az orvos-beteg kommunikációval sem voltak megelégedve. Szignifikánsabb volt az elégedettségi szint azon betegeknél, akik aktívabb szerepet vállalhattak a kezelésük lefolyásában, mint azok, akik egyoldalúnak vélték a gyógyító folyamatot - előbbieknél 76, míg az utóbbiak esetében csupán 48 százalék volt az elégedettek aránya.

A cikk megjelenését a Lilly Hungária Kft. támogatta

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben borongós időre van kilátás, majd észak, északnyugat felől vékonyodni, szakadozni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag