Miről árulkodik a fejbőr állapota?

Mivel megbújik a hajunk alatt, hajlamosak vagyunk megfeledkezni fejbőrünkről - egészen addig, amíg zavaró bőrtünetek nem jelentkeznek rajta.

Amikor a szépség tényezőit vesszük számba, ritkán jut eszünkbe a fejbőr, holott nagyon fontos szereplő: egészséges fejbőr nélkül nincsen szép, egészséges haj. Érzékeny bőrfelület, amely alapos törődést igényel, mert nem csak a haj esztétikai állapotát befolyásolja, de a szervezet fontos védvonalaként is szolgál, illetve szerepet játszik néhány alapvető élettani funkció szabályozásában is.

A fejbőr viszketése többféle bőrbetegségre utalhat
A fejbőr viszketése többféle bőrbetegségre utalhat

Száraz fejbőr

Ha a fejbőr enyhén száraz, viszket, húzódik, és száraz fehér korpa jelenik meg a fejtetőn, a halántékon és a nyak közelében, az gyakran átmeneti problémát jelez, és az időjáráshoz köthető: a túl hidegben megfázik a fejbőr, vagy nyáron napégést szenved. Okozhatja azonban helytelen táplálkozás, nem megfelelő folyadékpótlás, esetleg elhúzódó stressz is. Az arra érzékenyeknél hasonló tüneteket válthatnak ki a hajfestékekben található egyes vegyi anyagok is.

Zsíros fejbőr

A zsíros fejbőr a fokozott faggyútermelés következménye. Ha túl sok faggyú termelődik a fejbőrön, az a haj zsírosodását vonja maga után, és erősebb korpásodással járhat: a leváló hámsejtek összetapadnak, és nehezebben távoznak a fejbőrről. Enyhébb formában ez szerencsére elsősorban esztétikai problémát jelent, és korpásodás ellen kifejlesztett samponnal kezelhető, valamint jót tesz neki, ha hagyjuk lélegezni a fejbőrt. Ha mégsem múlik, forduljunk szakemberhez, előfordulhat ugyanis, hogy valamilyen bőrbetegség húzódik a hátterében.

Erős hámlás, viszketés, gyulladás

A jól látható korpásodás jelezhet súlyosabb bőrelváltozást is. A seborrheás dermatitisz nevű, fokozott faggyútermeléssel, gyulladással és hámlással járó, krónikus betegség a bőr valamennyi faggyúmirigyekben gazdag területét érintheti, így a fej bőrét is. A fejen erős korpásodás formájában mutatkozik meg, kivörösödéssel, viszketéssel járhat, az elhalt hámsejtek pedig nagyobb fehér-sárgás darabok formájában távoznak. Az elhalt faggyúban elszaporodhatnak az egészséges fejbőrben is megtalálható Malassezia globosa nevű gombák, amely gyulladásos tünetekhez vezet. A hajas fejbőr masszív hámlásának forrása lehet a pikkelysömör (pszoriázis) nevű, viszonylag gyakori, krónikus bőrbetegség. A pikkelysömör sötétvörös, pikkelyesen hámló, a bőrfelszínből kissé kiemelkedő, 1-2 cm átmérőjű száraz foltokban nyilvánul meg, amelyek azonban nagyobb plakkokká folyhatnak össze - a fejbőrön is. A fej bőrének erős viszketésével és vörös, kiütésszerű foltokkal jár a fejtetű is, amely az általános feltételezéssel szemben nem csak a gyerekeket támadja.

A fejbőr pikkelyesedése és száraz területei, valamint a súlyos korpásodás és az intenzív viszketés speciális kezelést igényel, amelyet ma már hatékony hajápolók segítenek. Ilyenek a Bioderma Nodé termékcsalád készítményei, amelyek valamennyi sérülékeny fejbőrtípus kíméletes tisztítását szolgálják. Krónikus bőrbetegségek esetén mindenképpen kérjük ki bőrgyógyász szakorvos tanácsát a megfelelő hajmosási, -ápolási lehetőségekről.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)